Joop Pijnacker sprint een gat in de lucht na zijn 1-0 voor Kollum.
Joop Pijnacker sprint een gat in de lucht na zijn 1-0 voor Kollum. Foto: Bert Wijma

Kollum doet goede zaken met winst tegen ‘t Fean ‘58

Algemeen

In de eerste (sub-)topper van het seizoen hield vv Kollum de punten thuis. Waar de mannen uit Surhuisterveen veel scoorden in de competitie tot nu toe, doet Kollum het heel zuinig met 3 doelpunten en 1 tegendoelpunt in 3 wedstrijden. Beide ploegen hadden 7 punten verzameld uit 3 wedstrijden.

Zaterdag 16 oktober 2021 liet Kollum weer zien dat het niet bang is om de tegenstander tot aan de 16 te laten komen, om daarna nauwelijks in de problemen te komen tegen een aandringend ’t Fean’58. Loerend op foutjes en uitbraken wist Kollum de eindstand op 3-0 te krijgen.

De wedstrijd begint zonder de geblesseerde centrale verdediger Ruben Merkus aan Kollum-zijde en zonder de topscorer van ‘t Fean ’58 Jens Hamstra.

De mannen uit Surhuisterveen beginnen fel aan de wedstrijd. Kollum laat ze in de eerste tien minuten wat uitrazen, zo lijkt het. ‘t Fean is feller in de duels, maar de mannen van Kollum-trainer Ron de Boer blijven goed gegroepeerd. De laatste 4 van Kollum bestaan vandaag uit Sander Gietema, Johan Schat, Aaron Boekhout en Jasper Sietzema. Merkus en Pieter Henstra zijn geblesseerd.

Zes verdedigers

Vlak ervoor staan 2 verdedigende middenvelders: Romke Bos en Arne-Jan de Boer. Deze 6 staan defensief zeer goed te voetballen. De 4 die de aanval moeten vormgeven staan daardoor wel tegen een overmacht waar lastig doorheen te komen is. Lastig…maar niet onmogelijk.

Schot op de paal

Want opeens is daar de snelle Benjamin Zondervan doorgebroken. Keeper Hessel Huisman van ‘t Fean komt uit, maar is te laat en maakt een pittige overtreding, net buiten een hoek van de 16 meter. Scheidsrechter Aartsen uit Groningen geeft een gele kaart aan de keeper en daarmee mag ’t Fean niet klagen. De vrije trap die daarop volgt wordt niet goed genomen door Kollum en vanuit die situatie komt ‘t Fean er goed uit in de tegenaanval: een schot belandt op de paal.

In de aanval gehaast en slordig

Kollum is gewaarschuwd. Als het niet vanuit de organisatie voetbalt kan het in de problemen komen tegen een makkelijk scorende tegenstander als deze. De overeenkomst met de wedstrijd van een week eerder tegen Zuidhorn (en ook Wolvega daarvoor) is groot: Kollum zakt terug op eigen helft en elke aanval van de tegenstander wordt onschadelijk gemaakt, maar aanvallend is het te gehaast en te slordig om echt gevaarlijk te worden.

Keeper Dijkstra uitstekend

In de 15e minuut krijgt Thieme Brandsma de bal op de schoen net buiten de 16 maar, zijn curvebal-schot belandt op de lat en over. Ook ‘t Fean blijft kansjes creëren en een schot in de 20ste minuut gaat uiteindelijk net naast de paal, doordat de bal nog uit de goal getikt wordt door de uitstekende keeper Andries Dijkstra van de Kollumers.

Buitenspel-doelpunt

In de 22e minuut wordt een doelpunt van ‘t Fean afgekeurd vanwege buitenspel. Na verbale commotie over eerdere vlagsignalen is de scheidsrechter bij de vrije trap op de achterste verdedigingslijn geposteerd, en zonder dat Kollum vlagde was de goal al geannuleerd door de prima leidende man in het zwart.

Beheerst 1-0 door Pijnacker

Even later krijgt Kollum een doelpunt in de schoot geworpen, als de bal in niemandsland tussen verdediging en keeper wordt geschopt door ’t Fean. Joop Pijnacker onderschept die bal en in de 32ste minuut kan hij alleen op de keeper af. Pijnacker blijft rustig, omspeelt de keeper en scoort beheerst de 1-0.

Ruststand: 1-0

Het lijkt alsof de mannen van trainer Minno van der Werff er nog een schepje bovenop doen. Ze leggen veel energie in de wedstrijd, maar het komt er niet uit. Kollum heeft wat het wil, een voorsprong, en net als vorige week kan het achterover leunend de boel dicht houden en loeren op de uitbraak. Vlak voor de pauze krijgt Kollum nog een kansje, maar Dennis Krohne schiet de bal met rechts naast.

‘t Fean vecht, Kollum loert

In de tweede helft is de goed spelende Jasper Sietzema achter gebleven in de kleedkamer. Voor hem komt Pieter Henstra in het veld, die weer fit genoeg is voor een helft. Ook nu is het ‘t Fean die fel uit de startblokken komt.

Johan Schat heeft profijt van zijn sportschoolabonnement en geeft een stevige schouderduw aan een speler van ‘t Fean en alles wat vanuit Surhuisterveen komt schreeuwt om een kaart. De goed fluitende scheidsrechter Aartsen denkt daar heel anders over en laat gewoon doorspelen.

Gele kaart Johan Schat

In de 52e minuut komt Schat wel in de boeken met een gele kaart. Hij speelt overigens een prima wedstrijd als centrale verdediger naast de ervaren Boekhout.

‘t Fean blijft de goal van Kollum zoeken, maar ballen die door de verdediging komen zijn allemaal een prooi voor doelman Dijkstra. ’t Fean wisselt door en gaat met meer mensen naar voren op zoek naar de gelijkmaker. In de tegenstoten daarop wordt Kollum steeds gevaarlijker.

Mooie kansen

In de 65e minuut is er een prachtige kopbal van Benjamin Zondervan maar hij kopt de bal net naast. Ook Thieme Brandsma krijgt een mooie kans, maar hij geeft een pass in plaats van zelf te schieten. Joop Pijnacker schiet wel, de keeper van de Feansters redt met z’n voet.

Benjamin Zondervan

De moe gestreden Romke Bos wordt vervangen door Gerard van Zonneveld en Benjamin Zondervan zakt een linie naar achteren. In de 75ste minuut komt een lange bal van Arne Jan de Boer perfect aan bij de goed doorgelopen Benjamin Zondervan. Die bedenkt zich niet en haalt ineens uit. De keeper kan nog net redden. Daarna nog een schot van Zondervan en die bal spat uiteen op de lat.

Wanhoopsoffensief

De Feansters blijven het proberen, ze stralen inmiddels uit dat ze moe en moedeloos worden van de stugge tegenstander. Na nog een wissel is het een soort wanhoopsoffensief geworden en vallen er gaten, waar de Kollumers al 80 minuten geduldig op wachten.

‘t Fean loopt in de val

’t Fean loopt in de val en uit een perfecte pass van Arne Jan de Boer op Pijnacker scoort de meegelopen Thieme Brandsma de 2-0. In blessuretijd is het nog een goed onderschepte bal van Brandsma die voorzet. Joop Pijnacker doet een overstap en Gerard van Zonneveld scoort de 3-0 om de wedstrijd mee te besluiten. Een volwassen spelend Kollum houdt hiermee de punten terecht in eigen huis.

Volgende week spelen de oranjehemden uit bij Be Quick Dokkum, een echte topper in de 2e klasse I. De wedstrijd begint 15.00 uur.

(Verslag en foto: VV Kollum)

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.