Wethouder Felix van Beek in de binnentuin van het gemeentehuis in Drachten.
Wethouder Felix van Beek in de binnentuin van het gemeentehuis in Drachten. Archieffoto: Actief Media

Begroting Smallingerland sluit, maar voor hoe lang?

Algemeen

De ontwerpbegroting voor volgend jaar van de gemeente Smallingerland is sluitend. Maar het is nog niet de definitieve begroting, die moet de gemeenteraad in december vaststellen. B. en w. passen de ontwerpbegroting zo nodig aan, als in november de gemeenteraad er over heeft gediscussieerd.

Voor de langere termijn is de begroting nog veel meer ongewis. Dit komt omdat het rijksbeleid nog erg onzeker is. Dat betreft de financiering van de jeugdzorg en de meer algemene financiering van de circa 350 Nederlandse gemeenten. “Er moet eerst een nieuw kabinet zijn, voor daar meer duidelijkheid over komt”, verwacht wethouder Felix van Beek (financiën) van Smallingerland.

‘Rechtmatigheid’ is probleem

Smallingerland is de enige Friese gemeente die geen goedkeuring kreeg op het aspect rechtmatigheid van de jaarrekening 2020. Dit komt volgens Van Beek vooral doordat er fouten zijn gemaakt bij aanbestedingen. Die hadden, als gevolg van ‘stapeling’ van projectonderdelen, moeten voldoen aan Europese aanbestedingsregels en dat is niet altijd gebeurd.

“Bovendien heeft de accountant (Deloitte) strenger gecontroleerd dan voorgaande jaren, al willen ze dat moeilijk erkennen”, zei Van Beek in een toelichting voor pers en raadsleden, vrijdagmiddag 8 oktober.

Financiële administratie moet beter

Met de getrouwheid van de jaarrekening zat het vorig jaar overigens wel goed, beklemtoont Van Beek. Niettemin vindt hij dat de financiële administratie in het gemeentehuis nog flink verbeterd moet worden. “Ik had gedacht dat we dit voor de volgende raadsverkiezingen op orde zouden krijgen, maar bij nader inzien zal dit enkele jaren in beslag nemen. Dit heeft te maken met onvoldoende mensen bij de ‘financiën’ en met onvoldoende mensen van de juiste kwaliteit.”

De gemeente heeft inmiddels een ‘concerncontroller’ aangesteld, die met ingang van 1 november aan de slag gaat. “Het bleek lastig om een goede persoon te vinden. Er is een grote vraag naar financieel deskundige mensen en weinig aanbod”, aldus Van Beek.

‘Eigen vlees keuren’

Met ingang van het volgende verslagjaar, 2022, dienen colleges van b. en w. in eerste instantie de rechtmatigheid zelf te controleren. De rapportage die daar uit volgt, moet vervolgens wel door een accountant gecontroleerd worden. “Maar in eerste instantie zijn we als het ware de slager die zijn eigen vlees keurt”, merkt Van Beek op.

Drie scenario’s

De gemeenteraad krijgt drie scenario’s voorgeschoteld: 1. ‘Basis’: zoals ongeveer de ontwerpbegroting er nu uit ziet; 2. ‘Solide’: meer belangrijke knelpunten worden opgelost, maar met meer bezuinigingen, dan wel verhoging van de inkomsten, zoals de parkeertarieven; 3. ‘Maximaal’: alle knelpunten worden gefinancierd, maar er wordt dan ook meer bezuinigd, met meer maatschappelijke impact. Met als voordeel dat het nieuwe college van b. en w. volgend jaar ruimte krijgt voor nieuw beleid.

Percentage OZB iets lager

Het huidige college van b. en w. stelt het tweede scenario voor: ‘Solide’. Voor alle drie scenario’s geldt, dat de onroerend zaakbelasting (OZB) iets wordt verlaagd. Dit is al eerder beloofd: het is het terugdraaien van de verhoging van vorig jaar.

De gemeenteraad kan op 2 november als het ware gaan puzzelen en schuiven met onderdelen van de begroting, aan de hand van een Excel-formulier. Met als doel dat er wel een sluitende begroting komt, in elk geval voor volgend jaar.

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03