Afbeelding
Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde komt achterstand niet boven bij RWF

Algemeen

Wie 19 competitiewedstrijden op rij ongeslagen is, weet dat een verliespartij dichterbij komt. Voor Harkema-Opeinde kwam die ketser zaterdagmiddag op sportpark De Boskdobbe te Frieschepalen. Thuisploeg RWF won met 1-0 en dat was een terechte uitslag. Harkema-Opeinde bracht over het geheel te weinig om voor punten in aanmerking te komen.

Donderdagavond kreeg de technische staf van Harkema-Opeinde bericht dat het duel op kunstgras afgewerkt zou worden. Het uitstekend ogende hoofdveld van RWF was namelijk door de gemeente Opsterland buiten dienst gesteld vanwege ongedierte. Dit was geen aangenaam bericht. De Harkemaster formatie gedijt beter op echt gras. Toch zou het niet terecht zijn de povere eerste helft van de Harekieten af te schrijven aan de ondergrond. Er waren zaken die fout gingen die op welke ondergrond dan ook beter horen te gaan. Het spel van de bezoekers was niet ‘des-Harkema Opeinde’. Harkema kwam vaak een stap te laat en gaf – zodra er balbezit was – dit vaak rap uit handen. Dat was ook de verdienste van RWF, dat op het kleine veld continu vroeg druk zette. De opbouw van Harkema moest daardoor een versnelling hoger uitgevoerd worden. Dit pakte dikwijls verkeerd uit. Verder dan wat doelpogingen die niet verder kwamen dan het etiket ‘speldenprik’ kwam RWF tot halverwege de eerste helft niet, maar in de 23ste minuut was het raak voor de gastheren. Na een slordig uitgevoerde Harkema-ingooi lukte het de groengele defensie niet de bal weg te krijgen. Het speeltuig belandde voor de voeten van Daan de Boer, die vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend uithaalde. Vijf minuten voor de pauze - vlak nadat een voorzet van RWF op de lat boven keeper André de Graaf plofte - creëerde Harkema voor het eerst een kansje. De goed spelende Chris Hoeksma startte een rush en sneed het vijandelijke strafschopgebied in. Hoeksma leverde een strakke voorzet af op Hilbrand Benedictus, wiens inzet van dichtbij werd gesmoord en zo een simpele prooi werd voor keeper Van der Toorn.

De tweede helft was alweer 12 minuten oud toen dit kansrijke moment een vervolg kreeg. Deze keer kon er gesproken worden van een serieuze kans. Alex van der Tuin stuurde Ronald van der Wal in de diepte weg. Van der Wal ging te gehaast met de bal aan de haal en speelde het leder te ver voor zich uit. Dat was vanuit Harkema-oogpunt jammer; Hilbrand Benedictus stond vogelvrij voor het RWF-doel opgesteld. De Harkemaster staf voerde enkele tactische wijzigingen door om zo een punt uit het vuur te slepen. Verdediger Albert Veenstra werd als stormram naar de voorhoede gedirigeerd. Veenstra was in de 84ste minuut dicht bij de gelijkmaker. De kopbal die hij produceerde uit een voorzet van invaller Patrick Spinder verdween rakelings over de kruising. Op dat moment hadden de rood-witten de partij al kunnen beslissen. De ongedekte Xander Wagenaar had kort daarvoor een voorzet verkwanseld en kopte in vrije positie naast. In blessuretijd knalde Wagenaar in kansrijke positie hoog over nadat hij werd aangespeeld door Jacob Veenema. Het deerde de mannen uit Frieschepalen niet. Hoewel RWF zeker niet weergaloos speelde, verdiende het de zege omdat het de zaken in verdedigend opzicht goed op orde had en bij Harkema-Opeinde teveel spelers onder het normaliter behaalde niveau bleven. Voor het eerst sinds het doelpuntloze gelijkspel in Birdaard op 9 november 2019 kwam Harkema in een officieel treffen niet tot scoren

Een verliespartij dus. Dat is even wennen voor de talrijk meegereisde Harkema-aanhang. Gelukkig dient de kans op eerherstel zich rap aan. Eenvoudig zal dat overigens niet worden. Komende week is Dokkum namelijk de opponent, de ploeg die voor afgelopen zaterdag verantwoordelijk was voor de laatste competitienederlaag van de Harekieten – exact 2 jaar geleden - en tevens een team dat uit is op revanche. Met 3 uit 3 zullen de Dokkumers zich meer van de competitiestart voorgesteld hebben.

Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 2 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 2 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 5 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 6 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 7 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 22 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 23 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05