Platformlid Bothilde Buma overhandigt de cheque van 2028 euro aan Christiaan van der Molen, voorzitter van Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos.
Platformlid Bothilde Buma overhandigt de cheque van 2028 euro aan Christiaan van der Molen, voorzitter van Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos. Foto: Ingezonden

IMF-project ‘Geef kleur aan je toekomst’ wint LF2028-prijs

Algemeen

Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos is de winnaar van de LF2028-prijs in de regio Noordoost-Fryslân. Vandaag mocht voorzitter Christiaan van der Molen bijbehorende cheque van 2028 euro in ontvangst nemen. Het bedrag is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met LF2028 is opgezet. Na elke openstellingsperiode van deze subsidie kiest de jury een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten per regio. Dorpsraad Gerkesklooster-Stroobos ontving eerder dit jaar IMF-subsidie voor het project ‘Geef kleur aan je toekomst’. 

‘Geef kleur aan je toekomst’
Samen met dorpsbewoners jong en oud wordt het grauwe en grijze aanzicht van het tweelingdorp Gerkesklooster – Stroobos getransformeerd tot een kleurrijk graffiti muurkunstwerk. Het graffiti kunstwerk van bijna 1000 vierkante meter is het grootste en meest ambitieuze kunstwerk in de provincie Fryslân. Barkmeijer Shipyards stelt een muur van haar bedrijfshal beschikbaar, waardoor het mogelijk is om dit kunstwerk te realiseren. Door middel van verschillende activiteiten, kunnen diverse groepen kennis maken met graffiti en het zelf uit proberen. Op basis van de ingebrachte ideeën van kinderen en het dorp wordt een totaal ontwerp gemaakt door de kunstenaars van graffiti platform Leeuwarden. Deze ontwerpen worden aan Barkmeijer Shipyards, de kinderen, gemeente en de dorpsraad gepresenteerd. Zo kan er gezamenlijk een keuze worden gemaakt.

De IMF-projecten worden door platformleden - vertegenwoordigers uit de regio - beoordeeld aan de hand van diverse criteria. Zij dragen ook de drie genomineerden voor de LF2028-prijs voor. Platformlid Bothilde Buma zegt het volgende over het project: “Kunst verbindt! Verbindt ons verbeeldingsvermogen met onze werkelijkheid. Verbindt mensen onderling. Verbindt jong en oud. Gerkesklooster laat alweer zien wat je kunt doen om verbindingen te leggen. Daar zijn we als Provinsje grutsk op.”

Juryrapport
De jury koos voor dit project in de regio Noordoost-Fryslân, omdat ze het een gedurfde keuze vinden om in het dorp zo’n groot graffiti werk te creëren. ‘In de ontwikkeling krijgen de bewoners de mogelijkheid om zelf ook aan de slag te gaan. Dit creëert betrokkenheid, maar geeft ook de mogelijkheid om nieuwe creatieve kwaliteiten van jezelf te ontdekken. Bovendien worden de deelnemers daarmee nog meer ‘eigenaar’ van het dorp.’ Uit de geselecteerde projecten van de overige vier regio’s heeft de jury eveneens een prijswinnaar gekozen. Ook zij ontvangen een bedrag van 2028 euro. De juryleden zijn Immie Jonkman, directeur van Arcadia (LF2028) en Judith Baarsma van Keunstwurk.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 8 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 9 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 9 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 10 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 11 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 12 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 15 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 16 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00