Foto: Ingezonden

4 tips voor het uitkiezen van een motoroutfit

Zaken

Motorkleding is essentiële gear voor een motorrijder. Het zorgt ervoor dat je lichaam warm gehouden wanneer er koude lucht langs je gaat. Ook zorgt het ervoor dat je minder snel (ernstig) letsel oploopt wanneer je onverhoopt een val maakt met de motor. Wanneer je voor het rijden op je motor kleding uitzoekt, is het goed om te weten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je met goed passende motorkleding thuiskomt. We geven voor vier verschillende onderdelen van je motoroutfit tips voor zaken om op te letten wanneer je nieuwe motorkleding gaat passen en aanschaffen.

Het motorpak

Een motorpak moet je goed beschermen, maar ook dusdanig comfortabel zitten dat je ongehinderd je motor kunt besturen. Het is van belang dat je motorpak goed aansluit rond je lichaam. Eigenlijk moet hij aanvoelen als een tweede huid. Let er ook op dat alle delen die versterkt zijn, zoals bij de knieën en de ellebogen, ook precies op de goede plek zitten. Probeer het motorpak dat je op het oog hebt ook uit zittend op de motor. Zo kom je er namelijk achter of de broekspijpen omhoog kruipen. In dat geval kan het pak namelijk te klein blijken te zijn.

De helm

Waar beschermde motorkleding niet verplicht is voor motorrijders (maar natuurlijk wel erg belangrijk is voor je eigen veiligheid), is de helm wél verplicht. Ook deze moet je met zorg uitzoeken. Een nieuwe helm mag een beetje strak zitten, want het model past zich door de zachte binnenkant nog aan aan je hoofd. Het is echter niet de bedoeling dat de helm knelt of dat je er druk door in de nek ervaart. Let er ook op dat de bovenzijde van de helm je blikveld niet in de weg zit. In sommige gevallen kan het zo zijn dat een helm die wel jouw maat heeft niet goed past. Dan is de pasvorm simpelweg niet juist voor jouw hoofdtype. Bespaar niet op je motorhelm, want goede bescherming is belangrijk en een high-end motorhelm gaat ook langer mee.

De laarzen

Om je voeten zo goed mogelijk op de motor én wanneer je onverhoopt een val maakt, is het verstandig om ook motorlaarzen aan te schaffen. Natuurlijk let je daarbij op wat je mooi vindt, maar er zijn meer zaken om op te letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de laarzen minimaal een decimeter boven je enkels uitkomen, zodat deze goed geborgen zitten. Trek als je motorlaarzen gaat passen ook de sokken aan die je van plan bent te dragen bij het motorrijden. Zo voorkom je dat je laarzen koopt die uiteindelijk op de motor toch niet helemaal goed zitten.

De handschoenen

Ook je handen moeten goed beschermd zijn op de motor. Niet alleen bij een val, maar ook tegen de kou. Kies handschoenen die je hele vingers bedekken. Probeer uit of ze je voldoende bewegingsvrijheid geven om je stuur stevig vast te pakken. Test ook of ze voldoende grip bieden om te voorkomen dat je handen gaan glijden. Wanneer je het stuur vastgrijpt is het ook belangrijk dat de handschoenen niet aan de binnenkant opstropen, want hier kun je op den duur blaren van krijgen.

Het is even een flinke investering, zo’n nieuw motorfit. Daarom kun je het maar beter in één keer goed doen en kwalitatief goede gear kopen die optimaal past.

Afbeelding

Actueel

Freerk de Beer vertelt over zijn vader Ids de Beer.
Oorlogsverhalen zorgen voor verbinding in Theaterkerk Nes Algemeen 2 uur geleden
Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 6 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 7 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 7 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 9 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen gisteren
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen gisteren
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 19 apr, 15:35
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 apr, 13:46
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00