WIEBE
WIEBE Foto: Piet Douma

Gustav Mahler & popband WIEBE: ‘Broken Love’

Algemeen

De progressieve popband WIEBE voert begin oktober in samenwerking met stichting Nieuwlicht een nieuwe concertreeks uit. Samen met mezzo-sopraan Eske Tibben en een orkest van uitsluitend professionele klassieke musici onder leiding van dirigent Tjeerd Barkmeijer worden composities van Gustav Mahler gecombineerd met het onlangs verschenen album van de band. 

Mahler & WIEBE ‘Broken Love’ is een nieuw gearrangeerde cross-over waarin de popsongs van WIEBE en de liedcyclus Lieder eines fahrenden Gesellen van Mahler met elkaar vervlochten worden. Progressieve pop hand in hand met Romantiek; een mannelijke popvocalist samen met een klassieke zangeres; oude ‘gesettelde’ muziek met popmuziek die net om de hoek heen komt kijken… Kortom: een concertervaring waarin twee ogenschijnlijk heel verschillende muzikale werelden elkaar ontmoeten binnen het aloude thema: de (verbroken) liefde.

De al eerder opgevoerde concerten samen met Tjeerd Barkmeijer smaakten voor lead-vocalist Wiebe Kaspers naar meer: “Het is indrukwekkend om samen te werken met een dirigent die haarfijn aanvoelt wat je als singer/songwriter wilt overbrengen. En dan is Tjeerd ook een zodanig goede arrangeur, die je ineens heel anders naar je eigen muziek kan laten luisteren.” “De composities van Mahler lenen zich uitstekend om vervlochten te worden met de songs van WIEBE”, aldus dirigent Tjeerd Barkmeijer, die cum laude afstudeerde aan het Royal Northern College of Music in Manchester. “De songs vragen voor mij door hun sterke onderliggende emoties om onderstreping en vergroting door instrumentaal ensemble, net als Mahler voortdurend doet. Het ensemble werkt hierdoor als versterker van, en als commentator op de muzikale lijn en emotionele boodschap en dat werkt enorm door in beleving van de muziek.” 

Het album ‘Y’ dat de Friese band WIEBE in de herfst van 2019 uitbracht, vormt het uitgangspunt van deze productie. Dit album heeft door corona een tijd op de figuurlijke plank moeten wachten, voordat het weer op de letterlijke planken opgevoerd gaat worden, arm in arm met de beroemde romantische liedcyclus ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’ van Gustav Mahler. Hoewel de genres uiteenlopen vertellen beide kanten hetzelfde verhaal: het verwerken van het breken van een liefdesrelatie. De concertserie is te zien op 1 oktober in de Grote- of Martinuskerk in Dokkum, 2 oktober in de Redbadkerk van Jorwert en 3 oktober in de Dorpskerk Huizum te Leeuwarden. Tickets zijn verkrijgbaar op www.nieuwlicht.nu.

Actueel

De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 42 seconden geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 58 minuten geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 15 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 16 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 17 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 19 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 20 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 21 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 22 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 23 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02