Medewerker Jeroen van boomverzorgingsbedrijf Timmerman zuigt de rupsen op bij het strandje bij Smalle Ee. Dit is dus niet de nieuwe, maar de 'oude' methode.
Medewerker Jeroen van boomverzorgingsbedrijf Timmerman zuigt de rupsen op bij het strandje bij Smalle Ee. Dit is dus niet de nieuwe, maar de 'oude' methode. Archieffoto: Actief Media

“Veelbelovende” nieuwe bestrijdingsmethode eikenprocessierups

Algemeen

Er is een nieuwe, “veelbelovende” methode ontwikkeld om de eikenprocessierups te bestrijden. Het gaat om zogeheten paringsverstoring, die alleen de eikenprocessierupsen treft en andere rupsen (en later vlinders) met rust laat.

Bij deze nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van specifieke geurstoffen. Deze geurstoffen, feromonen, lijken op de geurstof die de vrouwelijke vlinder uitscheidt, zodat mannelijke vlinders de vrouwtjes vinden en met ze kunnen paren. Deze stoffen zijn soort-specifiek, ze hebben alleen effect op de bewuste doelsoort.

Door deze geurstof in geconcentreerde vorm en aangepaste formule in de boom aan te brengen, raken de mannetjesvlinders zodanig verward, dat ze de vrouwelijke vlinders niet meer opmerken en er geen paringen volgen. Dit principe staat bekend als paringsverstoring (’mating disruption’). Zonder paring worden eitjes niet bevrucht en volgen er geen rupsen. 

Resultaten gunstig

Insectendeskundige Silvia Hellingman voert al jarenlang onderzoek uit naar eikenprocessierupsen. Om te onderzoeken of de methode met de feromonen werkt, heeft haar bureau Hellingman Advies een veldproef uitgevoerd. Dit onderzoek is gefinancierd door de provincies Fryslân, Drenthe en Overijssel en de gemeenten Weststellingwerf, Westerveld en Steenwijkerland.

In deze drie buurgemeenten zijn in het voorjaar van 2020 in een aantal eikenlanen langs gemeentelijke en provinciale wegen de nesten van eikenprocessierupsen nauwkeurig geteld. Vervolgens zijn in de zomer, vlak voor de uitvliegtijd van de eikenprocessievlinders, de feromonen met een draagstof handmatig in de bomen aangebracht door Brand Boomverzorging. In een aantal lanen waarin de eikenprocessienesten ook zijn geteld, is het feromoon niet aangebracht. Deze locaties dienen als controle, om zo te kunnen vaststellen of een verschil in effect daadwerkelijk op de feromonen is terug te voeren.

Groot verschil

Afgelopen voorjaar (2021) zijn de nesten opnieuw geteld. Er blijkt een groot verschil tussen de lanen waar het feromoon is opgebracht en de controle-locaties. De feromonen zorgen voor een forse teruggang van het aantal nieuw gevormde eikenprocessierupsnesten. Op de proeflocaties nam het aantal nesten met minimaal de helft af. 

De nieuwe methode lijkt dus het Ei van Columbus. Juist in stedelijk gebied, waar weinig ruimte is voor natuurlijke vijanden, kan deze methode de oplossing vormen, om alleen overlast van eikenprocessierupsen aan te pakken, zonder dat er nadelige effecten voor andere soorten planten en dieren zijn.

Verfijning nodig en toelating

Voordat deze nieuwe bestrijdingsmethode landelijk kan worden toegepast, moet deze nog verder worden verfijnd. Daarbij wordt gekeken in welke dosis, op welke locaties in de boomkroon en met welk hulpmiddel het feromoon het meest efficiënt kan worden aangebracht. Daarna moet het middel nog voor grootschalig gebruik worden toegelaten.

Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 1 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen gisteren
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15