De 'vaccinatiebus' of 'prikbus' van GGD Fryslân, staat zaterdag 25 september in Holwerd, maandag 27 september in Opeinde en vrijdag 1 oktober in Burgum.
De 'vaccinatiebus' of 'prikbus' van GGD Fryslân, staat zaterdag 25 september in Holwerd, maandag 27 september in Opeinde en vrijdag 1 oktober in Burgum. Foto: Ingezonden

Noardeast-Fryslân: hoogste besmettingscijfers corona

Algemeen

De gemeente Noardeast-Fryslân kende van 17 tot en met 23 september relatief de hoogste besmettingscijfers van Nederland, aldus GGD Fryslân. Er was in deze week sprake van een stijging met circa 30 procent. Dat laatste gold ook voor Tytsjerksteradiel.

Van 17 tot en met 23 september 2021, de tweede week op rij, is het aantal coronabesmettingen in Fryslân gedaald. De 597 positieve tests waren bijna een derde minder dan een week eerder. Onder basisscholieren was de afname het grootst. 

Vanwege de versoepelingen die zaterdag ingaan, is de GGD alert: in juli leidde dit tot een snelle piek aan besmettingen, die maar langzaam wegebde.

Fryslân nog ‘rood’

De daling van het aantal besmettingen in Fryslân is vergelijkbaar met het landelijk beeld. Fryslân heeft – omgerekend per 100.000 inwoners – niet langer het hoogste besmettingscijfer van Nederland. Wel kleurt Fryslân op de Europese coronakaart samen met Flevoland en Zuid-Holland als enige Nederlandse provincies nog rood. Er waren de afgelopen week in de provincie nog drie clusters van meer dan tien besmettingen, met als hoogste aantal 14 positief geteste personen.

Noardeast-Fryslân valt ‘positief’ op

Hoewel de weekcijfers omlaag gaan, kijkt GGD Fryslân met enige zorg naar versoepelingen die zaterdag ingaan. De laatste dagen lopen de positieve aantallen niet meer terug. Het vindpercentage – het deel van de geteste mensen dat positief is - begint weer te stijgen.

“In de horeca zijn alweer enige clusters gesignaleerd, net als bij enkele dorpsfeesten. Het is mede een reden waarom Noardeast-Fryslân deze week relatief gezien de hoogste besmettingscijfers van het land heeft.”

Corona-toegangsbewijs

Bovendien is de handhaving van het gebruik van het coronatoegangsbewijs nog een punt van aandacht, meldt de GGD Fryslân: “Niet alle horecagelegenheden zitten hier op te wachten, niet overal zijn voldoende handhavers.” Vanuit medisch oogpunt ziet de GGD hier het risico opduiken dat er net als in juli een nieuwe piek in het aantal besmettingen kan komen. Vandaar de oproep om bij klachten naar de teststraat te gaan en het coronatoegangsbewijs te gebruiken waar dit nodig is.

Vaccinatiegraad hoger

De vaccinatiecijfers per gemeente liggen iets hoger dan eerder is aangegeven. Dit komt doordat de Janssen-vaccinaties nog niet volledig in de cijfers waren verwerkt. Waar van andere coronavaccins twee inentingen nodig zijn, is van Janssen één prik voldoende. Ook de groep die corona al heeft doorgemaakt en daardoor slechts één prik nodig heeft, was deels niet meegenomen. Van alle 570.000 Friese twaalfplussers is iets meer dan 75 procent nu volledig gevaccineerd, drie procent meer dan eerder gemeld.

Groep 26-35 jaar ‘achterop’

De Friese vaccinatiegraad blijft iets achterlopen op het landelijke cijfer. Dit komt vooral door minder prikken bij de leeftijdsgroep 26 tot 35 jaar. GGD Fryslân probeert op diverse manieren de vaccinatiedrempel te verlagen. Komende week (39) starten de vorige week aangekondigde prikangst-dagen in Sneek.

Uit cijfers van het RIVM en ziekenhuizen blijkt dat het vooral ongevaccineerden zijn die nu nog besmet raken en hiervan gevolgen ondervinden. Gevaccineerden kunnen het virus bij zich dragen, maar besmetten nauwelijks andere mensen, al dan niet gevaccineerd.

‘Prikken zonder afspraak’

Het prikken zonder afspraak nam iets toe. Van 1389 vorige week naar 1502 deze week. Afspraakloos vaccineren is mogelijk op de vier vaste locaties in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek, tot een uur voor sluitingstijd. 

De vaccinatiebus blijft eveneens de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De bus staat zaterdag 25 september in Holwerd, maandag 27 september in Opeinde en vrijdag 1 oktober in Burgum.

Derde prik

In oktober kunnen mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik krijgen tegen corona. Voor hen zijn twee prikken misschien niet voldoende, doordat hun afweersysteem minder afweerstoffen aanmaakt. Wie hiervoor in aanmerking komt, krijgt vanaf 6 oktober een uitnodiging. Vaccineren gebeurt met Pfizer of Moderna, ook als men eerder een ander vaccin heeft gehad.

Basisscholen

In de Friese basisscholen liep het aantal besmettingen terug van 176 naar 67. Het aantal tests in die leeftijdsgroep is meer dan gehalveerd. Sinds maandag 20 september hoeven bassischolen geen hele klassen meer naar huis te sturen als een leerling besmet is. Dit moet alleen nog met de kinderen met wie ze in hun besmettelijke periode het meeste contact hebben gehad. Hierdoor zijn er ook minder tests nodig om op de vijfde dag uit quarantaine te kunnen.

Of het aantal besmettingen daadwerkelijk sterk daalt op de scholen, is nog de vraag. Doordat er veel minder testen zijn, vindt de GGD minder besmettingen. Bij vrijwel alle scholen ging het deze week om enkele besmettingen. Eén basisschool kende tien of meer positieve leerlingen en leerkrachten. In het voortgezet onderwijs daalde het aantal positieven licht, van 141 naar 123.

De cijfers  

Van 17 tot en met 23 september zijn er 6201 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 8037. In totaal zijn nu 539.106 tests verricht bij Friezen door de GGD. 

De 597 besmettingen van deze week (een week eerder 872) brengen het totaal aan Friese positieve tests op 53.433 In de afgelopen zeven dagen zijn zes ziekenhuisopnames gemeld aan GGD Fryslân, even veel als vorige week. Er zijn geen sterfgevallen doorgegeven bij de GGD.

Gemeenten 

In vrijwel alle gemeenten daalde het aantal besmettingen. In Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel was sprake van een stijging met zo’n 30 procent.

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 123, (97), Leeuwarden 88 (156), Heerenveen 50 (117), Súdwest-Fryslân 59 (94), Smallingerland 49 (75), Waadhoeke 42 (49), Dantumadiel 38 (68), Tytsjerksteradiel 36 (26), Achtkarspelen 35 (40), De Fryske Marren 25 (53), Opsterland 21 (48), Weststellingwerf 12 (13), Ooststellingwerf 7 (23),  Harlingen 6 (7), Terschelling 5 (5), Ameland 1 (0), Schiermonnikoog 0 (1) en Vlieland 0 (0).

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 13 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 14 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 15 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 16 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 16 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 17 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 18 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21