De groene ster ('manege') en de lila ster ('Kloosterlaan Noord') hebben de voorkeur van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel voor nieuwbouw.
De groene ster ('manege') en de lila ster ('Kloosterlaan Noord') hebben de voorkeur van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel voor nieuwbouw. Foto: Kaartje: Charles van Mourik / Actief Media

Raad: “Bouw op locaties manege en Kloosterlaan Noord”

Algemeen

De nieuwbouw buiten de bebouwde kom van Burgum kan het beste komen op de locaties ‘manege’ en ‘Kloosterlaan Noord’ (de groene en de lila ster rechtsboven op het kaartje). Dat oordeel gaf donderdagavond 16 september 2021 de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel in meerderheid.

Het college van b. en w. zal dit verder uitwerken, beloofde wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA). Gelet op de bestemmingsplanprocedure kan het overigens nog wel twee jaar duren, voor er werkelijk wordt gebouwd. Er komt in oktober een collegebesluit over de voorkeurslocaties, in november bespreekt de raad dit voorstel, inclusief een startnotitie. In december dient de ruimtelijke procedure te starten voor het voorontwerp-bestemmingsplan. De Woonvisie van de gemeente Tytsjerksteradiel dient als basis voor de verdere uitwerking.

Maximaal 68 nieuwbouwwoningen

Het gaat vooreerst om maximaal 68 nieuwbouwwoningen. Die maken deel uit van de ‘compensatie’  voor het meebetalen aan de aanleg van de Sintrale As. Er kunnen wellicht (later?) nog elders in de gemeente woningen gebouwd deel onderdeel uitmaken van die compensatie. “Denk ook na over de verdere toekomst, bijvoorbeeld als de Lelylijn tussen Amsterdam en Groningen via Drachten er komt”, drong PvdA-raadslid Peter van de Hoef aan.

De eerste 68 woningen zouden in beginsel allemaal op de locatie van de manege kunnen komen. Maar de gemeente beschikt daar zelf niet over grond. Daarom is de tweede locatie, ‘Kloosterlaan Noord’, wellicht een praktische aanvulling, omdat de gemeente daar wel een deel van de grond in eigendom heeft. Makelaars geven ook de voorkeur aan deze twee locaties.

‘Regie in handen nemen’

De gemeente dient de regie in handen te nemen, merkten diverse raadsleden donderdagavond op. Ook dat knoopte de wethouder in haar oren. De raad gaf in meerderheid ook aan, dat het tuincentrum aan de Nieuwstad (de meest oostelijke, blauwe ster op de kaart) kan vervallen. Dit gold in feite ook voor ‘Kloosterlaan Zuid’, dichtbij de Kruiskerk (de gele ster). Vanwege de cultuurhistorische waarde van die plek moet daar beslist geen nieuwbouw komen, beklemtoonde Peter van de Hoef (PvdA).

Over de locatie Elingsloane (noordwestelijk van Burgum, dichtbij de Sintrale As) waren de meningen ietwat verdeeld, maar in grote meerderheid bleek die locatie niet de eerste en zelfs niet de tweede voorkeur te krijgen. Ook voor die grond geldt dat de gemeente geen eigenaar is.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 10 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 12 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30