Afbeelding
Foto: Ingezonden

Start dertigste groep Bijbels herstelprogramma Nieuw Leven

Algemeen

Op 7 oktober start er weer een nieuwe groep van het Bijbelse herstelprogramma Nieuw Leven van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Het wekelijkse programma is interkerkelijk en dus voor alle gezindten. Volgens hoofd Gemeentezorg Tjallina den Heijer zijn er al behoorlijk wat aanmeldingen. “Wij verwachten dat veel mensen door corona het nodige hebben meegemaakt. Veel mensen willen controle houden, maar zijn juist door corona de controle verloren.”

Centraal tijdens het herstelprogramma staat dan ook dat je het niet alleen kunt. Niet zonder de hulp van God – het is immers een Bijbels programma – maar ook niet zonder de hulp van de mensen om je heen. Die mensen zijn onder andere de vrijwilligers van Gemeentezorg van Bethel. Samen met Bieuwkje Kooistra, Friso van der Kooi en Titia de Vries, is Den Heijer iedere donderdag druk bezig met alle voorbereidingen voor de bijeenkomst in de avond. Ze hebben het er graag voor over. “Als je de resultaten ziet weet je waar je het voor doet. Het is nu wel bewezen dat het programma werkt, want dit is nu al de dertigste stroming.”

Nieuw Leven is de Nederlandse versie van ‘Celebrate Recovery’, een pastoraal herstelprogramma dat in de Verenigde Staten is ontwikkeld en daar al jarenlang succesvol draait. Den Heijer geeft aan dat het programma behoorlijk vernederlandst en verbreed is. “Wij zijn hier toch wat nuchterder.” Waar het programma oorspronkelijk alleen gericht is op verslaafden is Nieuw Leven voor iedereen die zijn of haar leven wil veranderen. “Je hoeft niet iets te ‘mankeren’ om mee te doen. Ook mensen die niet meer aangesloten zijn bij een kerk zijn welkom”, aldus den Heijer. “Veel mensen zijn teleurgesteld in de kerk, maar willen God niet kwijt. Dat een kerk soms fouten maakt staat los van God.”

Deelnemers komen een jaar lang iedere donderdagavond samen om in kleine groepen de herstelprincipes te verwerken, elkaar te bemoedigen en voor elkaar te bidden. Daarnaast krijgen ze op deze avond uitleg over de twaalf stappen van het programma en de acht ‘Nieuw Leven principes’. Twee keer per maand is er op de donderdag een viering, waarbij er ook iemand een getuigenis aflegt. Als afsluiting is er iedere donderdag het Nieuw Leven Café om onder het genot van een kop koffie, fris en versnaperingen na te praten. Deelnemers worden ook gekoppeld aan een coach, die hen doordeweeks kan begeleiden. Den Heijer benadrukt dat het een pittig maar ook een heel gezellig programma is. “Er ontstaan echt verbindingen in de groep. Dat is zo bijzonder. Er zijn zelfs mensen die het programma meerdere keren hebben gevolgd. Het maakt niet uit wie je bent, of wat je doet, je bent van harte welkom.”

Zie voor meer informatie of opgave op: www.bethel.nl/nieuwleven.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 12 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 15 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 16 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 16 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 17 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 18 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21