De bekerwedstrijd ONT-Harkema Opeinde was af en toe flink spannend.
De bekerwedstrijd ONT-Harkema Opeinde was af en toe flink spannend. Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde in tweede helft ten onder bij ONT

Algemeen

Na 21 officiële wedstrijden op rij zonder nederlaag is er een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van Harkema-Opeinde 1. Op het kunstgras in Opeinde werd met 2-1 verloren van thuisploeg ONT (bekerduel). Hoewel Harkema knokte voor wat het waard was en tot halverwege de tweede helft een voorsprong koesterde, kreeg de wedstrijd de terechte winnaar. ONT voetbalde beter, had de betere kansen en was over het geheel de bovenliggende partij.

Kans om rustig op gang te komen kreeg Harkema-Opeinde op sportpark Douwekamp niet. Vanaf het eerste fluitsignaal zetten de ONT-voorwaartsen continu druk op de Harkemase achterhoede. Harkema had het hier lastig mee en raakte de bal meermaals vroegtijdig kwijt.

Rakelings

ONT zocht naar een snelle voorsprong. Freerk Veenstra vond deze bijna toen hij een hoekschop van Marten Folkersma rakelings langs de korte hoek schoot. Kort hierop kon Michel Weisser een rebound niet in het net krijgen, nadat Harkema-goalie André de Graaf een afstandsschot goed pareerde.

De klok was de 20 minuten al gepasseerd toen Harkema zich wat onder de druk van de tegenstander begon uit te spelen. Een verdekt schot van Cris Alma werd ternauwernood uit de hoek getikt door ONT-doelman Hedzer Hoekstra. Nauwelijks een minuut later moest Hoekstra het antwoord schuldig blijven op een schuiver in de verre hoek van doelman Alex van der Tuin. Een prima, maar ook onverwacht doelpunt.

Huid duur verkocht

Harkema-Opeinde slaagde erin de 0-1 voorsprong tot aan de theepauze te behouden, al was het enkele keren kantje boord. De verdedigers aan Harkemase zijde werkten zich een slag in de rondte en verkochten de huid duur. Keeper André de Graaf was in de eerste helft zeker een handvol keren een sta-in-de-weg voor de thuisploeg.

Ook in het eerste kwartier na de pauze bleven De Graaf en zijn verdedigers overeind, al hing de gelijkmaker steeds meer in de lucht. In de 61ste minuut leek die er te komen, maar de kopbal die Jorrit de Graaf produceerde uit een hoekschop van Thomas Landman stuiterde net naast de voor Harkema goede kant van de paal.

Hoofdrol ONT-er Michel Weisser

Het was uitstel van executie. Zo’n honderdtwintig tellen later was de 1-1 een feit. De deze middag lastig te bespelen Michel Weisser tikte een voorzet van Thomas Landman van dichtbij raak. Vijf minuten later zorgde Weisser ook voor de 2-1. Vanaf de achterlijn werd de goalgetter uit Houtigehage aangespeeld en legde de bal met een boog in de hoek.

Slechts één kans Harekieten

Harkema-Opeinde probeerde met alle macht terug te komen, werkte keihard, maar het was deze middag vaak net niet voor de Harekieten. Vanuit de tegenstoot was ONT meerdere keren dicht bij de 3-1. In het gehele tweede bedrijf kwam Harkema slechts tot één serieuze kans. Vlak na de gelijkmaker verscheen Alex van der Tuin in kansrijke positie voor het ONT-doel. De harde inzet van Van der Tuin werd met de vuisten gekeerd door doelman Hoekstra.

Boornbergum ‘80

Een vervolg van het bekertoernooi is na de nederlaag ver weg voor de formatie van trainer Jan van Dijk. Alleen een ruime zege in Boornbergum en een kleine overwinning van Drogeham op ONT bieden nog soelaas. Van uitschakeling zal overigens niemand wakker liggen. Reikhalzend wordt er al uitgekeken naar de competitiestart over bijna twee weken, waarin de oppositie met Opende niet gering is. De laatste bekerwedstrijd in Boornbergum begint zaterdag om 14.00 uur.

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 14 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 15 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 16 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 17 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 20 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 21 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 21 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53