Zeehonden op een wadplaat. De wadplaten lopen gevaar door bodemdaling als gevolg van gaswinning, stellen de Waddenvereniging en vele anderen. "Valt mee", volgens minister Stef Blok (EZK).
Zeehonden op een wadplaat. De wadplaten lopen gevaar door bodemdaling als gevolg van gaswinning, stellen de Waddenvereniging en vele anderen. "Valt mee", volgens minister Stef Blok (EZK). Foto: Ingezonden

Oproep aan Tweede Kamer tegen gaswinning Ternaard

Algemeen

Zowel de Waddenvereniging als diverse politieke partijen (provinciaal en lokaal) roepen de Tweede Kamerleden op, een motie in te dienen tegen gaswinning onder de Waddenzee, vanaf de vaste wal bij Ternaard. Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N) is één van de initiatiefnemers voor de oproep. De Waddenvereniging heeft bovendien een petitie gestart.

Het Kamerdebat over de gas- en zoutwinning is waarschijnlijk woensdag 15 september. Aanleiding is het ontwerp-instemmingsbesluit van minister Stef Blok (EZK) voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard vanaf 2023. “De demissionair minister moet de vergunning aan de NAM intrekken, omdat dit zal resulteren in onomkeerbare schade aan de kwetsbare en unieke natuur”, aldus zowel S!N als de Waddenvereniging.

“Geschokt en boos”

S!N is “geschokt en boos” over het nieuws dat de minister de NAM alsnog toestemming wil geven voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard. Raadslid Sjoerd Keizer: “Dit kabinet is notabene demissionair en neemt nu, zelfs nog vóór het Kamerdebat, zo’n belangrijk besluit met mogelijk desastreuze gevolgen. We hopen dat een motie om deze vergunning weer in te trekken kan rekenen op veel steun in de Kamer. Dit kan en mag gewoon niet gebeuren en we rekenen op steun van onze vertegenwoordigers in de Kamer.”

“Ernstige verstoring natuur”

De noordelijke provincies, veel Waddengemeenten, de Waddenvereniging, vele lokale (natuur)organisaties en nog veel meer inwoners zin fel gekant tegen gaswinning onder de Waddenzee, merkt Keizer op. “De gaswinning zorgt voor bodemdaling en ernstige verstoring van de natuur. Deze bodemdaling, in combinatie met de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering, zet de kwetsbare natuur van de Wadden enorm onder druk.”

Klimaatverandering

Sjoerd Keizer: “De Waddenzee is er slecht aan toe. De huidige klimaatverandering heeft al effecten op de Waddennatuur. Dit wordt de komende jaren, ook zonder de gaswinning, al een steeds groter probleem voor de kwetsbare natuur van dit Werelderfgoed. (Dit vanwege de zeespiegelstijging; red.). Onze regering moet de Waddenzee juist op alle mogelijke manieren beschermen, in plaats van deze te beschadigen.”

Informatiebijeenkomst en debat

Op 14 september organiseert het ministerie van EZK nog een online informatiebijeenkomst over het ontwerp-instemmingsbesluit. Raadslid Keizer heeft zich ingeschreven voor de bijeenkomst en zal dan opnieuw het standpunt van S!N en zoveel anderen aan het ministerie overbrengen. Met als inzet dat de vergunning aan de NAM wordt ingetrokken.  Aanmelden Aanmelding online informatiebijeenkomst Gaswinning Ternaard (14 sept) (e-act.nl)

Tevens heeft de Waddenvereniging een petitie uitgeschreven. S!N vraagt deze petitie zoveel mogelijk te ondertekenen: https://petities.nl/petitions/bescherm-de-wadden-stop-gaswinning-onder-de-waddenzee?locale=nl 

‘Hand aan de kraan’

De minister en het kabinet gaan er van uit, dat door de ‘hand aan de kraan’ gaswinning onder de Waddenzee wel kan. De ‘natuurlijke’ groei van wadplaten (mede door menselijk toevoegen van zand uit de Noordzee; red.) zou de bodemdaling als gevolg van gaswinning voldoende compenseren. En zo niet, dan wordt de gaswinning alsnog stilgezet, redeneert minister Blok.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 3 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 4 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 4 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 5 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 7 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 8 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 9 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 9 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 10 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34