Marco den Dulk op het terrein van gemeentewerken bij 'zijn' auto.
Marco den Dulk op het terrein van gemeentewerken bij 'zijn' auto. Foto: Actief Media

‘Afvalcoach’ werd ‘publiekscontactfunctionaris’

Algemeen

De ‘afvalcoach’ bij de gemeente Smallingerland houdt zich niet bezig met het adviseren over ‘lichamelijk afvallen’, maar met adviezen over hoe de inwoners van de gemeente met hun afval dienen om te gaan. Sinds kort heeft deze ambtenaar een nieuwe benaming: ‘publiekscontactfunctionaris’. Achter die functie schuilt een heuse persoon: Marco den Dulk.

Hij is iemand die graag met mensen omgaat, maar zich ook inzet voor een duurzame toekomst. “Voor mijn werk rijd ik nu de hele gemeente door in een auto van de werkgever. Deze auto rijdt op groen gas. Maar eind dit jaar of begin 2022 komt er een elektrische auto voor in de plaats. Daar kijk ik al naar uit.”

Voor het ‘groen’ gas moet Den Dulk naar het bedrijventerrein een eindje verderop in Drachten. Als hij eenmaal de elektrische auto kan gebruiken, kan het opladen op het gemeentelijk terrein gebeuren, aan de Tussendiepen 78. “Dat bespaart tijd, maar elektrisch rijdt ook fijn”, verwacht Den Dulk.

Veelzijdig iemand

Den Dulk is een veelzijdig iemand. In militaire dienst haalde hij het vrachtwagenrijbewijs. “Daarom heb ik bij gemeente een tijd op een zijlader-afvalwagen gereden. Ik begon als militair, ben voor mijn werk ook in voormalig Joegoslavië geweest. Daarna werkte ik jaren als gevangenbewaarder, in Den Haag en Scheveningen en later in Veenhuizen bij Het Poortje. Maar het werk werd er niet leuker op, daarom heb ik me laten omscholen. Sinds 2010 werk ik bij de gemeente Smallingerland. Ik heb al verschillende functies gehad.”

In maart 2021 werd hij ‘afvalcoach’. Maar omdat hij meer doet dan alleen adviseren over afval - “ik ben ook ongediertebestrijder, wespen bijvoorbeeld”- kreeg hij de benaming ‘publiekscontactfunctionaris’. “Adviseren over ongedierte kan ik dus bijvoorbeeld ook, als het zo uitkomt.”

“Zo nodig kom ik langs”

Een inwoner van Smallingerland die meer wil weten over hoe om te gaan met afval - zoals ‘scheiden aan de bron’ van gft, pmd (papier, metaal en drankverpakkingen), grijs afval en glas - kan op de afval-app en de website van de gemeente al veel informatie vinden: Afval - SmallingerlandMaar komt u er dan niet uit, dan kunt u ook de gemeente bellen: 0512 - 58 1234 en vragen om uitleg over hoe met uw afval om te gaan. “En als een afvalcontainer per ongeluk niet geleegd is, ben ik bereid om langs te komen, om te kijken wat er mis ging”, legt Den Dulk uit.

Takken laten ophalen

Afval laten ophalen kan ook. “Geen ‘grijs’ afval, dat hoort in de ‘grijze container’, maar takken kunnen we tot anderhalve kuub gratis ophalen. Daarboven betaalt u als inwoner wat voor de kosten. Dat kan variëren van minimaal 24,20 euro tot tweehonderd tot driehonderd euro. Dat is dan inclusief voorrijkosten en BTW. Maar in de praktijk heb ik nooit meegemaakt dan ongeveer tweehonderd euro.”

Net als bijvoorbeeld in de gemeente Leeuwarden kunnen inwoners van Smallingerland ook een compostbak voor hun eigen tuin bij de gemeente kopen. “Die kun je hier op Tussendiepen 78 afhalen, kost 25 euro en dat moet contant worden betaald.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 14 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 15 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 16 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 17 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21