Het skûtsje 'De Halve Maen' speelt een opvallende rol in de roman 'Havennomaden' van Charles de Vries. Lezen over skûtsjesilen en het bezoeken van bijvoorbeeld het Skûtsjemuseum in Earnewâld blijven dit jaar nog over.
Het skûtsje 'De Halve Maen' speelt een opvallende rol in de roman 'Havennomaden' van Charles de Vries. Lezen over skûtsjesilen en het bezoeken van bijvoorbeeld het Skûtsjemuseum in Earnewâld blijven dit jaar nog over. Foto: Actief Media

Opnieuw geen skûtsjewedstrijden SKS en IFKS

Algemeen

De skûtsjekampioenschappen van SKS en IFKS gaan dit jaar (2021) (weer) niet door. Het bestuur van de IFKS trok deze conclusie na een gesprek met de burgemeesters van Súdwest-Fryslân (Jannewietske de Vries) en Fred Veenstra (De Fryske Marren). Het bestuur van de SKS heeft dit besluit in een extra, besloten ledenvergadering woensdag 14 juli voorgelegd. De leden gingen “mei pine yn ‘t hert” akkoord.

Bestuur en ledenvergadering van de SKS hadden al besloten de wedstrijden bij Grou en Langweer te schrappen, omdat in die dorpen de 1,5 meter handhaven als ondoenlijk wordt gezien. Maar na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van vrijdagavond9 juli én de snelle toename van het aantal coronabesmettingen, “is de situaasje 180 graden draaid”, aldus burgemeester Veenstra voor de microfoon van Omrop Fryslân.

Letterlijk ‘zonder publiek’

“Zonder publiek” moet nu letterlijk worden opgevat, concludeert Veenstra. De betrokken gemeenten en de skûtsjeclubs (inclusief de lokale commissies van de SKS) zien echter geen kans om het publiek voldoende te kunnen tegenhouden: niet op het land en niet op het water. Het bestuur van de IFKS constateert hetzelfde.

De betrokkenen zijn diep teleurgesteld. Skûtsjeschipper Harm Brouwer (Langweerder skûtsje) had graag gezien dat de regering minder wispelturig omgaat met de regels en voor de langere termijn richtlijnen uitzet. SKS-voorzitter René Nagelhout neemt het niemand kwalijk. “De besmettingen nimme wer folle hurder ta as ferwachte. Wy wiene krekt útgien fan minder besmettingen, mar it wurde krekt mear.”

“Constructief en opbouwend”

Het SKS-bestuur noemt de samenwerking met de Friese overheden binnen de Veiligheidsregio Fryslân en met Provinciale Waterstaat “constructief en opbouwend”. Ze wilden samen een oproep doen aan het publiek, de wedstrijden zoveel mogelijk via Omrop Fryslân en Omroep Max te volgen, dan wel via het Youtube-kanaal van de SKS. Maar daar is nu gaan sprake meer van.

IFKS: “Enorme teleurstelling”

Het bestuur van de IFKS meldt in een brief aan de leden (geplaatst op de website fan de IFKS): “Hoe vreselijk wij het ook vinden, ons bestuur heeft nu geen andere keus dan de kampioenschappen 2021 niet te laten doorgaan. Dit is een enorme teleurstelling voor de schippers en teams van 62 skûtsjes. Eerst zouden we dit jaar niet kunnen zeilen, toen weer wel en nu toch niet!” Ook voor alle vrijwilligers “is de teleurstelling groot.”

De SKS blikt al vooruit: “Hoe nu verder? De SKS richt zich op 2022, waarin we hopen iedereen weer op en rond het water te treffen!”

De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 2 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 5 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 22 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 22 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 22 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen gisteren
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 28 mrt, 14:00