De ondertekenaars met de overeenkomst, met de Sinnegreide op de achtergrond. Op de foto v.l.n.r., voorste rij: wethouder Margreet Jonker, André van der Laaken en Marian Rigter van Energie Coöperatie Buitenpost. Achterste rij: Auke Attema, Grietje Riedstra en Cor Giezen van Energie Coöperatie Buitenpost.
De ondertekenaars met de overeenkomst, met de Sinnegreide op de achtergrond. Op de foto v.l.n.r., voorste rij: wethouder Margreet Jonker, André van der Laaken en Marian Rigter van Energie Coöperatie Buitenpost. Achterste rij: Auke Attema, Grietje Riedstra en Cor Giezen van Energie Coöperatie Buitenpost. Foto: Ingezonden

Gebiedsfonds voor duurzame initiatieven in Achtkarspelen

Algemeen

De gemeente Achtkarspelen en Energie Coöperatie Buitenpost hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het gebiedsfonds Sinnegreide Achtkarspelen. Wethouder Margreet Jonker, voorzitter André van der Laaken en secretaris Marian Rigter tekenden dinsdag 6 juli de overeenkomst aan de rand van de Sinnegreide in Buitenpost.

Een deel van de opbrengst van dit zonnepark gaat naar het gebiedsfonds, dat door Energie Coöperatie Buitenpost wordt beheerd. Inwoners, organisaties en ondernemers uit Buitenpost kunnen vanaf 1 september een aanvraag doen voor financiering van projecten met een maatschappelijk, duurzaam en collectief belang. Een adviescommissie van Energie Coöperatie Buitenpost beoordeelt de aanvragen.

Verslag over uitgaven

Deze commissie brengt ook jaarlijks verslag uit aan de gemeente over de uitgaven. “Met het gebiedsfonds ondersteunen we duurzame initiatieven die ten goede komen aan de mienskip”, aldus wethouder Margreet Jonker. “In Energie Coöperatie Buitenpost hebben we een zeer betrokken partner gevonden, die het gebiedsfonds, waar zij voor gestreden hebben, gaat beheren.”

Duurzame activiteiten

Het gebiedsfonds is bedoeld voor alle initiatieven op het gebied van energiebesparing of opwekken van duurzame energie. Maar ook voor projecten met betrekking hebben op aanpassing aan een warmer klimaat, meer biodiversiteit (verscheidenheid in de natuur), meer circulariteit (denk aan hergebruik van materialen en stoffen), natuur en educatie (onderwijs voor jong en oud).

Circa 7.500 euro per jaar

De Sinnegreide in Buitenpost is in november 2018 officieel geopend. Een deel van de opbrengst, ongeveer € 7.500 per jaar, is beschikbaar voor duurzame initiatieven. Vanaf 1 september is het mogelijk om aanvragen in te dienen via de website van Energie Coöperatie Buitenpost en de gemeente Achtkarspelen.
“We zijn blij dat we samen met de gemeente dit fonds kunnen opzetten en beheren”, aldus André van der Laaken, voorzitter van Energie Coöperatie Buitenpost.

Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 3 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 17 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 19 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 21 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30