Afbeelding
Foto: Actief Media

Internationale profronde moet Noordoost Fryslân op de kaart zetten

Algemeen

Noordoost Friesland is eind augustus het decor voor de 7-daagse Benelux Tour, de voormalige BinckBank Tour. Op 29 augustus 2021 is de ploegenpresentatie in Dokkum. De start van deze internationale profronde is op 30 augustus in ‘wielermekka’ Surhuisterveen. De wielrenners rijden vervolgens een route van 170 kilometer door de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, het Hogeland (Groningen) en Noardeast-Fryslân. De finishplaats van de eerste etappe is Dokkum.  

“Wie in Dokkum wint, wint in de wereld”
Wie er aan de start zullen verschijnen is nog niet bekend. Tijdens de persconferentie op 5 juli grapt wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen dat Mathieu van der Poel waarschijnlijk niet afgestapt is in de Tour de France om zich te richten op de Olympische Spelen, maar op de Benelux Tour. In 2020 won Van der Poel met een machtige solo van 50 kilometer de slotetappe én het eindklassement. Gedeputeerde Sander de Rouwe geeft alvast een sportieve waarschuwing. “Wie in Friesland wint, wint in de Giro. Wie in Friesland wint, wint in de Tour. Friesland heeft tot nu toe drie koningen mogen leveren die daarna heel groot werden. U kent misschien Elia Viviani wel, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen. Zijn waren de echte sprintkanonnen die in Friesland voor het eerst een grote prijs pakten en daarna gloreerden over de hele wereld. Dus wie in Dokkum wint, wint in de wereld.”

“Geen pannenkoeken aan de start”
De Benelux Tour eindigt op zondag 5 september. Het is de enige meerdaagse UCI WorldTour-wedstrijd van Nederland en België. Volgens organisator Jo van Remortele van Golazo Sports verschijnen er dan ook renners van het hoogste niveau aan de start. “Het is een WorldTour-evenement. Dit is het hoogste niveau dat je kunt bedenken. Alle WorldTour-ploegen zijn verplicht om deel te nemen. Ze kunnen ook nog punten halen in de UCI-ranking, dus ze sturen geen pannenkoeken. Ze sturen echt de jongens van het hoogste niveau.”

Ploegenpresentatie
De renners van alle ploegen die deelnemen aan de Benelux Tour, worden op 29 augustus gepresenteerd in bootjes op het water van het Lyts Djip in Dokkum. Voor het publiek zijn de renners te bewonderen langs de Suupmarkt, de Zijl en de Vleesmarkt. De organisatie houdt rekening met meerdere (corona)scenario’s, maar streeft ernaar om wel publiek toe laten bij het evenement.

Gebiedspromotie: “Met dit evenement zetten wij Noordoost Friesland in de etalage” 
Gedeputeerde De Rouwe benadrukt dat de Benelux Tour niet alleen georganiseerd wordt “voor mensen die wielrennen wel aardig vinden”. De Benelux Tour trekt miljoenen kijkers en zal op meerdere televisiestations in binnen- en buitenland uitgezonden worden. Het evenement moet Noordoost Friesland op de kaart zetten en zorgen voor meer bezoekers die hun geld hier besteden. “Op dit moment worden er in Frankrijk heel veel vakanties geboekt, omdat echtgenotes de hele dag hun echtgenoot wat naar die Tour zien kijken en totaal geen verstand hebben van wie er op kop rijdt, maar wel zeggen: ‘Wat is dat een mooi gebied’.” De gedeputeerde roemt ook Dokkum als stad die toeristen vaak verrast. Volgens hem heeft de admiraliteitsstad zelfs nog een hoger ‘wat is dat een mooie stad-gehalte’ dan Leeuwarden, die in 2018 voor veel toeristen een verborgen parel bleek.

Het wielerevenement is ook fantastisch voor de inwoners van de regio, vindt wethouder Jelle Boerema van Noardeast-Fryslân. “Het laat zien dat Noordoost Friesland een regio is waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een regio met een sportieve uitstraling.”

Toertocht
Op zaterdag 28 augustus is er de mogelijkheid om een toertocht te rijden. De organisatie hiervan is in de vertrouwde handen van het wielercomité van Surhuisterveen.

Het parcours alvast verkennen? Klik dan hier.

Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 16 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 17 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 18 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 19 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 21 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 22 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen gisteren
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00