Afbeelding
Foto: Actief Media

Internationale profronde moet Noordoost Fryslân op de kaart zetten

Algemeen

Noordoost Friesland is eind augustus het decor voor de 7-daagse Benelux Tour, de voormalige BinckBank Tour. Op 29 augustus 2021 is de ploegenpresentatie in Dokkum. De start van deze internationale profronde is op 30 augustus in ‘wielermekka’ Surhuisterveen. De wielrenners rijden vervolgens een route van 170 kilometer door de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, het Hogeland (Groningen) en Noardeast-Fryslân. De finishplaats van de eerste etappe is Dokkum.  

“Wie in Dokkum wint, wint in de wereld”
Wie er aan de start zullen verschijnen is nog niet bekend. Tijdens de persconferentie op 5 juli grapt wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen dat Mathieu van der Poel waarschijnlijk niet afgestapt is in de Tour de France om zich te richten op de Olympische Spelen, maar op de Benelux Tour. In 2020 won Van der Poel met een machtige solo van 50 kilometer de slotetappe én het eindklassement. Gedeputeerde Sander de Rouwe geeft alvast een sportieve waarschuwing. “Wie in Friesland wint, wint in de Giro. Wie in Friesland wint, wint in de Tour. Friesland heeft tot nu toe drie koningen mogen leveren die daarna heel groot werden. U kent misschien Elia Viviani wel, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen. Zijn waren de echte sprintkanonnen die in Friesland voor het eerst een grote prijs pakten en daarna gloreerden over de hele wereld. Dus wie in Dokkum wint, wint in de wereld.”

“Geen pannenkoeken aan de start”
De Benelux Tour eindigt op zondag 5 september. Het is de enige meerdaagse UCI WorldTour-wedstrijd van Nederland en België. Volgens organisator Jo van Remortele van Golazo Sports verschijnen er dan ook renners van het hoogste niveau aan de start. “Het is een WorldTour-evenement. Dit is het hoogste niveau dat je kunt bedenken. Alle WorldTour-ploegen zijn verplicht om deel te nemen. Ze kunnen ook nog punten halen in de UCI-ranking, dus ze sturen geen pannenkoeken. Ze sturen echt de jongens van het hoogste niveau.”

Ploegenpresentatie
De renners van alle ploegen die deelnemen aan de Benelux Tour, worden op 29 augustus gepresenteerd in bootjes op het water van het Lyts Djip in Dokkum. Voor het publiek zijn de renners te bewonderen langs de Suupmarkt, de Zijl en de Vleesmarkt. De organisatie houdt rekening met meerdere (corona)scenario’s, maar streeft ernaar om wel publiek toe laten bij het evenement.

Gebiedspromotie: “Met dit evenement zetten wij Noordoost Friesland in de etalage” 
Gedeputeerde De Rouwe benadrukt dat de Benelux Tour niet alleen georganiseerd wordt “voor mensen die wielrennen wel aardig vinden”. De Benelux Tour trekt miljoenen kijkers en zal op meerdere televisiestations in binnen- en buitenland uitgezonden worden. Het evenement moet Noordoost Friesland op de kaart zetten en zorgen voor meer bezoekers die hun geld hier besteden. “Op dit moment worden er in Frankrijk heel veel vakanties geboekt, omdat echtgenotes de hele dag hun echtgenoot wat naar die Tour zien kijken en totaal geen verstand hebben van wie er op kop rijdt, maar wel zeggen: ‘Wat is dat een mooi gebied’.” De gedeputeerde roemt ook Dokkum als stad die toeristen vaak verrast. Volgens hem heeft de admiraliteitsstad zelfs nog een hoger ‘wat is dat een mooie stad-gehalte’ dan Leeuwarden, die in 2018 voor veel toeristen een verborgen parel bleek.

Het wielerevenement is ook fantastisch voor de inwoners van de regio, vindt wethouder Jelle Boerema van Noardeast-Fryslân. “Het laat zien dat Noordoost Friesland een regio is waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een regio met een sportieve uitstraling.”

Toertocht
Op zaterdag 28 augustus is er de mogelijkheid om een toertocht te rijden. De organisatie hiervan is in de vertrouwde handen van het wielercomité van Surhuisterveen.

Het parcours alvast verkennen? Klik dan hier.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 8 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 9 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 10 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 10 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 11 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 12 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 15 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 16 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00