De Rode Kruis Collecteweek is van 13 t/m 19 juni 2021.
De Rode Kruis Collecteweek is van 13 t/m 19 juni 2021. Foto: Rode Kruis

Rode Kruis Week 2021: in tijden van nood staat niemand alleen!

Algemeen

Het is Rode Kruis Week 2021. De week om fondsen te werven voor het Rode Kruis in Fryslân. In het kantoor van het Rode Kruis aan de Celciusweg in Leeuwarden komt coördinator Janet Terpstra handen tekort. Want naast het coördineren van de collecte in Fryslân draait de vaccinatie locatie in Sneek op volle toeren, met ´haar´ vrijwilligers. De besmettingscijfers dalen, maar de gevolgen van deze coronacrisis gaan lang door dreunen. En dus is de collecte hard nodig.

Bij het Rode Kruis denk ik aan blaren prikken bij de Vierdaagse…

Janet: “Dat was ook lange tijd wat mensen zagen op televisie: hulp bij evenementen en reddingsacties in conflictgebieden in het buitenland. Wij zijn in de basis een noodhulporganisatie. In Nederland is de laatste echte ‘noodhulp’ verleend tijdens de watersnoodramp in 1953. Moet je nagaan in wat voor een crisis we nu zitten. Het klinkt wat raar, maar deze crisis heeft voor ons ook een positief effect gehad. Wat het Rode Kruis doet is zichtbaar geworden. Niet alleen hebben we er veel meer vrijwilligers bij gekregen, we hebben ook een bestand van 2300 mensen die bij ´Ready to Help´ zijn aangesloten. Dat zijn de mensen die in een noodsituatie de handjes leveren en bij wijze van spreken de zandzakken tillen.”

In Fryslân speelde corona niet zo´n hele grote rol aan het begin

“Dat klopt. Fryslân is in het voorjaar van 2020 niet zo hard getroffen. In die periode zijn we wel contacten gaan leggen met zorginstellingen, voor ‘wat als’. Zodoende hebben we in Fryslân een grote club van Covid-vrijwilligers verzameld. Zijn leveren de noodhulp in zorginstellingen, bij teststraten en het vaccineren. District Fryslân draait trouwens bijna volledig op vrijwilligers. Hierin zijn we een van de weinige districten van het Rode Kruis in Nederland. In andere delen van Nederland is zoveel vraag naar noodhulp; dat lukt daar niet alleen met vrijwilligers. Er worden ook betaalde krachten ingezet.”

Goed geregeld, zou je zeggen

“Ja dat zeker. Maar is er is nog veel meer leed. Achter de voordeur speelt zich zóveel af. Eenzaamheidsproblematiek, financiële nood. De coronacrisis laat zijn sporen na.”

Waar moet ik dan aan denken?

“Talloze mensen zijn hun baan kwijtgeraakt. En stel je voor dat je kostwinner bent en je krijgt te horen dat je een paar weken op je eerste WW-uitkering moet wachten, wie zorgt dan voor een warme maaltijd als er geen spaargeld is? Denk maar niet dat je meteen bij de voedselbank terecht kunt. Deze mensen vallen door Corona echt tussen wal en schip. Voor deze mensen hebben we boodschappenkaarten, een soort pinpas, beschikbaar gesteld via een organisatie. Dat is echte noodhulp.

Er is veel stille armoede. Gezinnen waar het inkomen net boven de norm ligt waardoor ze niet terecht kunnen bij de voedselbank. Of een sociaal vangnet hebben. Deze mensen hebben nergens geld voor; geen nieuwe kleding, geen schoolreis, geen vers fruit. Dit soort mensen proberen we te helpen.”

Waar gaat de opbrengst van de collecte dit jaar naartoe?

“Noodhulp voor kwetsbare mensen in Fryslân. Iedereen die in nood zit op voedselgebied, daar moeten wij wat mee. Er zijn vele organisaties in ons netwerk zoals Schuldhulpmaatje, Humanitas, Leger des Heils, Fier en verschillende kerken, die de nood kennen zodat wij kunnen helpen. We hebben hier nog 190 gedoneerde boodschappen pakketten staan die we via dit soort organisaties uitdelen. Meer en meer zullen we pro actief gaan kijken naar noden die zich afspelen in Fryslân. Wist je dat er heel veel kinderen zijn die zonder ontbijt naar school gaan? Dat is problematiek waar het Rode Kruis iets mee zou moeten doen.”

Is collecteren niet heel erg ouderwets?

“Voor mij niet, het is een vorm van vrijwilligerswerk, iets doen voor een ander. Veel mensen hebben geen contant geld in huis, gelukkig kun je nu ook gebruik maken van een QR code met tikkie of een digitale collectebus aanmaken. Feit blijft dat het Rode Kruis geheel afhankelijk is van donaties en giften. Nieuwe manieren van fondsenwerving staan nog in de kinderschoenen, maar we werken er hard aan om buiten de Rode Kruis week ook fondsen te werven. Ik ga vanavond met een groep van vijf vriendinnen collecteren in mijn buurt en daarna lekker ijs eten. We maken er in ieder geval een leuke avond van want collecteren kan ook leuk zijn!”

Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl/fryslan/collecteweek

De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 3 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 5 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 18 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 20 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00