Samen openden ze het nieuwe pad. V.l.n.r.: Bertus Mulder, Tytsy Willemsma, Henk de Vries en Douwe Hoogland.
Samen openden ze het nieuwe pad. V.l.n.r.: Bertus Mulder, Tytsy Willemsma, Henk de Vries en Douwe Hoogland. Foto: Actief Media

Nieuw fiets- en wandelpad tussen Langelaan en Gaestmabuorren officieel open

Algemeen

Zoals het nieuwe fiets- en wandelpad ten westen van Burgum tot stand kwam, zo werd het vrijdagmiddag 4 juni ook officieel geopend: door geduldige samenwerking van de provincie Fryslân, de gemeente Tytsjerksteradiel en It Fryske Gea.

Het nieuwe, betonnen pad loopt vanaf de Langelaan eerst in westelijke richting en ongeveer halverwege maakt het een knik naar het zuiden, om na circa 1,5 kilometer uit te komen bij de Gaestmabuorren. Het loopt over terrein van It Fryske Gea, vandaar ook het logo in de toegangshekken en de bekende bordjes van deze natuur- en landschapsvereniging aan beide uiteinden van het pad.

Kosten gedeeld

De aanleg is betaald door de provincie Fryslân en de gemeente Tytsjerksteradiel. De gemeente neemt bovendien het onderhoud op zich. “Dat dy grûn fan ús is, fan It Fryske Gea, is it gefolch fan it ruiljen fan grûn. Wêr’t no de gelûdswâl leit tusken de Sintrale As en Burgum, dêr binne wy grûn kwytrekke”, vertelt directeur Henk de Vries van It Fryske Gea.

Samenwerking

Gedeputeerde Douwe Hoogland van de provincie Fryslân, wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel, voorzitter van de Gebiedsontwikkelingscommissie Centrale As Bertus Mulder en de al genoemde directeur Henk de Vries van It Fryske Gea verrichtten samen de officiële opening, zoals ze ook gezamenlijk het pad tot stand brachten.

Hoogland tevreden

Gedeputeerde Douwe Hoogland kijkt tevreden naar het resultaat: “De Sintrale As is goed ynpast yn it lânskip. Sa kin it dus ek! En de belutsenen hawwe de belofte fan de eartiidske deputearre Anita Andriesen om in plus op it gebiet te setten, écht wiermakke. Sjoch mar nei de omjouwing fan dit nije fytspaad: it gebiet ‘Om de Dobben’, mei de kombinaasje fan natoer, rekreaasje en lânskip, is troch de minsken hjir sels betocht en realisearre en de oerheden hawwe it mei mooglik makke. Dit is echt in unyk gebiet by Burgum!”

Brokkelig asfalt

De bereikbaarheid van de Langelaan is onlangs door de gemeente Tytsjerksteradiel flink verbeterd met een nieuw soort beton op de weg, weet wethouder Willemsma: “Dit beton ferbrokkelet stadichwei. Hoe mear ferkear der oerhinne giet, hoe flugger oft dat giet. Dan kriget it paad wer wat mear it karakter fan in púnreed, mar flakker as foarhinne.”

Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 3 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 5 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 6 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 7 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 21 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen gisteren
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00