Pluk&theetuin Vreedebest in Bornwird.
Pluk&theetuin Vreedebest in Bornwird. Foto: Ingezonden

Nieuwe deelnemers Noord-Friese Winkeltjesroute

Algemeen

De Noord-Friese Winkeltjesroute is per 1 mei uitgebreid met twee bedrijven, te weten Pluk&theetuin Vreedebest uit Bornwird en Lab183 uit Anjum. De geselecteerde bedrijven vormen een mooie aanvulling op de bestaande plattelandsroute. Er werd gezocht naar bedrijven met een uniek assortiment; het moest een aanvulling zijn op het reeds bestaande waarbij locatie en sfeerbeleving voorop staan. Bezoekers kunnen kennismaken met deze parels tijdens de eerstvolgende winkeltjesroute op zaterdag 29 mei. Op die dag zijn alle winkeliers van de route gezamenlijk geopend van 10 uur tot 17 uur. Er hoeft niet gereserveerd te worden, iedereen is van harte welkom. Wel geldt per winkel een maximum aantal klanten en worden de regels van het RIVM ter hand genomen. De routekaart is verkrijgbaar bij alle aangesloten winkeliers. De routekaart is ook te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

Vreedebest is de naam van een Friese kop-hals-romp boerderij ten noorden van Dokkum. Op deze boerderij, die gelegen is aan de weg tussen Dokkum en Hiaure, is Nynke Zijlstra een kleinschalige en bio-diverse pluktuin begonnen. Er is een heerlijke plek gecreëerd om even rond te struinen en bij te kletsen onder genot van een kop koffie/thee met wat lekkers. In het plukseizoen kan er een mooi veldboeket geplukt worden en in het tuinwinkeltje vind je de lekkerste jammetjes en siropen gemaakt van fruit van eigen erf. Eerlijk, puur en lokaal. Verder zijn er leuke cadeautjes te scoren. “Ik hou van tuinieren en ben graag duurzaam bezig. Met de oogst uit eigen tuin, kan ik heerlijke jam en siropen maken”, aldus een enthousiaste Nynke. “Bovendien kunnen wij het alleen niet allemaal op, en maak ik graag mensen blij met mijn boerderijproducten”.

Laura Zwaneveld van Lab 183 is de tweede nieuwe deelnemer van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Haar kunstenmakerij is sinds 2016 in Anjum gevestigd, in een arbeiderswoning achter de oude waddenzeedijk. Op werkelijk een waanzinnige locatie, wel even goed zoeken, vind je haar kleine atelier met galerie. Alleen de tocht er naartoe is al de moeite waard. Laura gebruikt fotografie als uitgangspunt voor de kunstwerken die ze maakt. Haar foto’s, veelal met het wad en weidse vergezichten als onderwerp, drukt ze zelf af en plakt ze op hout. Vervolgens wordt het afgewerkt met onder andere bijenwas. “Ik raak geïnspireerd door het desolate en de leegte van het wad en dat probeer ik in beeld te brengen via mijn kunst”, zo vertelt Laura.


Kunstenmakerij Lab183 in Anjum de tweede nieuwe deelnemer aan de Noordfriese Winkeltjesroute. - Ingezonden

De Noord-Friese Winkeltjesroute staat garant voor 60 kilometer aan winkelplezier op het platteland, heerlijk voor een dagje uit op de fiets (op de E-bike is de complete route makkelijk te fietsen) maar ook prima te volgen met de auto. Van mei tot en met september maakt ‘Kunst in de Kerk’ in Lichtaard onderdeel uit van de route maar vanwege corona is het nog onzeker of de editie van mei door kan gaan.

De winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije, Holwerd en Wierum via Morra, Anjum, Hiaure, Bornwird en Reitsum naar Burdaard. De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten.

Op de route kan men op verschillende plaatsen bij mooi weer terecht voor koffie en thee (to-go), namelijk bij Sathe 1772 in Morra, Atelier Kleine-Lijn in Blije, Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert, Sneupzolder De Terp in Hiaure, De Bonte Blikvanger in Hallum en Vreedebest in Bornwird.

Kijk voor de routekaart en adressen op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet de stempelkaart niet. Bij elke winkel/atelier ontvangt de klant een stempel die bij een volle kaart een leuke attentie oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag en vrijdagmiddag gevolgd worden maar check dan wel de afzonderlijke openingstijden.

Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 4 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 19 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 20 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 20 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 21 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 22 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 23 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00