Sipke Saakstra en Rick Lei te midden van een drone, lasersnijder en 3D-printers. "De tijd dat techniek werd geassocieerd met vieze handen, is echt passé."
Sipke Saakstra en Rick Lei te midden van een drone, lasersnijder en 3D-printers. "De tijd dat techniek werd geassocieerd met vieze handen, is echt passé." Foto: Atze H. van der Ploeg

Nieuw vak op middelbare scholen in Noordoost-Friesland - T&T: praktijkgericht onderwijs vol uitdagingen

Algemeen

In de regio Noordoost-Friesland gaan tal van middelbare scholen komend cursusjaar van start met een nieuw praktijkgericht vak vol uitdagingen. Het betreft Technologie & Toepassing (T&T), waarbij leerlingen van 3 vmbo-t levensechte opdrachten voorgeschoteld krijgen.

Bij Technologie & Toepassing gaan scholieren innovatief en creatief aan de slag met actuele vraagstukken vanuit bedrijven en instellingen uit de regio. Het is de bedoeling dat de leerlingen met behulp van moderne technologie tot concrete oplossingen komen die ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. 

Door het vak T&T leren de leerlingen technische vaardigheden, samenwerken, plannen, onderzoeken, oplossingsgericht denken en presenteren. Deze aspecten komen goed van pas bij vervolgopleidingen en ook later op de arbeidsmarkt. T&T omvat de volle breedte van technologie en de toepassing daarvan op allerhande terreinen: gezondheid, zorg, economie, energie, handel, voeding, transport, wetenschap, design en nog veel meer.

De introductie van T&T maakt onderdeel uit van het project Sterk Techniekonderwijs (STO), dat begin 2020 van start ging in Noordoost-Friesland. Het techniekonderwijs moet met het project een flinke impuls krijgen. De inzet van STO is om de jeugd (weer) enthousiast te maken voor technische opleidingen én verbindingen te maken tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven.

De scholen lopen met Technologie & Toepassing vooruit op de toekomstige wettelijke plicht om een praktijkgericht vak aan te bieden als examenvak in de bovenbouw van vmbo-t. Bij het STO-project, dat vooreerst een looptijd van vier jaar heeft, is het hele onderwijsveld van NO-Friesland betrokken. Dat betekent dat de middelbare scholen van Piter Jelles (Dalton Dokkum en !mpulse Kollum), het Dockinga College, het Lauwers College, PRO Dokkum en het Nordwin College aan de slag gaan met T&T. De kick-off staat op alle locaties bij de start van het nieuwe schooljaar op het programma.

Op dit moment draait op een van de scholen al een pilot met Technologie & Toepassing. Een groep leerlingen van het Dockinga College in Dokkum is bezig met een opdracht van een bouwbedrijf uit Oosternijkerk. De onderneming turnt een indoorsportfaciliteit om tot een multifunctionele accommodatie, die onder meer geschikt moet worden voor toneel, zang en dans. “Hier liggen tal van akoestische uitdagingen voor de leerlingen”, aldus teamleider Rick Lei van de locatie vmbo-gt van het Dockinga College en lid van de werkgroep T&T. “Ze leren iets wat ze niet in een boekje terugvinden. En ze komen buiten het schoolgebouw en nemen onder meer een kijkje achter de voordeur van bedrijven.”

Ervaringen opdoen met de wereld van morgen via allerhande praktijkklussen is ook een belangrijke insteek van het vak T&T. Het project waarmee de Dockinga-leerlingen aan de slag zijn, is een mooi voorbeeld van een betekenisvolle opdracht, aldus projectcoördinator Sipke Saakstra van Technologie & Toepassing. “Het is een prachtige match.” Volgens Saakstra - directeur van Dalton Dokkum - is er sprake van een mooie wisselwerking en ligt er voor de leerlingen een fraaie toekomst in het verschiet. “Het zijn de Willie Wortels op de werkvloer. Werkgevers zijn blij met medewerkers die proactief met creatieve en slimme oplossingen op de proppen komen.”

Het Dockinga College nam het pilotprogramma in de zomer van 2019 over van De Saad in Damwâld, die noodgedwongen de deuren moest sluiten. De leerlingen die het vak op het Dockinga College volgen, zaten op De Saad en hadden zich in Damwâld voor de pilot opgegeven. Een tweetal van hen doet binnenkort examen in het vak T&T.

Door de plotse overname moest het Dockinga College op de valreep rap van alles en nog wat organiseren om aan de slag te kunnen met T&T. ,,Daardoor hebben we bijvoorbeeld zelf geen leerlingen kunnen werven”, blikt Lei terug op de eerste maanden van het project. ,,Ook hebben we veel tijd en energie in de relaties met bedrijven moeten steken. Het was bruggen bouwen terwijl je erover heen loopt. We willen eigenlijk de school uit. Dat wat sjeu aan T&T geeft, was eerst moeilijk te organiseren. Daarnaast helpt de corona ook niet mee.”

De vmbo-t-leerlingen die komend jaar op de diverse scholen met Technologie & Toepassing aan de slag gaan, hebben zich daarvoor aangemeld en krijgen T&T als aanvullend vak. Bij de kick-off gaan de scholen competitief aan de slag met een viertal opdrachten. Hiermee kunnen ze een mooie prijs in de wacht slepen, namelijk een drone. In de jury zitten ook mbo-leerlingen. Hiervoor is bewust gekozen; een doorgaande leerlijn vmbo-mbo bewerkstelligen behoort eveneens tot de doelstellingen van het project STO.

Bij de scholenchallenge, die begin oktober met een eindpresentatie wordt afgerond, staan opdrachten uit de diverse werelden van de techniek op het programma. Deze vier bètawerelden zijn Mens & Gezondheid; Energie, Water & Veiligheid; Wonen, Werken & Verkeer en Ontwerp, Productie & Wereldhandel. Door de diversiteit kunnen we verschillende populaties bedienen op hun interesses, aldus Lei. “De combinatie van technologie en techniek spreekt kinderen aan, ook meisjes. Zij zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in lifescience. En de tijd dat techniek werd geassocieerd met vieze handen, is echt passé.”

Bij de (verdere) ontwikkeling van het vak T&T heeft de werkgroep een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven en de diverse brancheorganisaties hoog in het vaandel staan. Hier en daar zijn al stevige contacten gelegd. In Noordoost-Friesland zitten veel bedrijven die volop geïnvesteerd hebben in hoogwaardige technologie, weten Saakstra en Lei. “Het onderwijsveld moet hierin mee. Er is volop potentieel. Het is een gezamenlijke missie om dit niet verloren te laten gaan voor de regio.”

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 10 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 11 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 12 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 14 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 16 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 17 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30