Beherend apotheker Sanne de Jager
Beherend apotheker Sanne de Jager Foto: Ingezonden

“Corona maakt je onzeker over je lichaam”

Algemeen

Of ze als apotheker stante pede wilde assisteren bij het vaccineren van 60-65-jarigen? Tuurlijk, was het antwoord van Sanne de Jager van apotheek BENU in de Huizumerpoort in Leeuwarden. Net als alle andere apotheken maakte zij samen met collega’s in ploegendiensten vaccinaties klaar voor priklocaties in het WTC. Haar eigen apotheek kon eind vorig jaar maar nét open blijven toen ze zelf corona kreeg. “Het was enorm stressvol.”

Sanne de Jager (30) weet het nog precies. De woensdagochtend voor Kerst is ze als beherend apotheker aan het werk. “Die periode is de drukste tijd van het jaar. Veel mensen willen dan nog medicijnen bestellen omdat ze het eigen risico al hebben verbruikt”, vertelt ze vijf maanden later. Rond half tien belt haar vriend dat hij positief is getest op COVID-19. “Ik pakte meteen mijn spullen en ben naar huis gegaan. Hij was al vijf dagen in quarantaine na een uitbraak op zijn werk, waarna hij een sneltest kon doen.” Sanne krijgt die woensdag een licht hoestje, maar wordt de volgende dag wakker met enorme hoofdpijn. Die middag blijkt ook zij positief.

Impact op apotheek
En dat heeft behoorlijk impact op de apotheek. Het draaiboek dat de apothekersketen BENU heeft opgesteld helpt gelukkig om snel beslissingen te nemen. Assistentes die twee dagen eerder langer dan een kwartier in Sannes buurt zijn geweest gaan naar huis, net als een apotheker en farmaceutisch medewerker die in dezelfde ruimte werken. Vijf collega’s laten zich testen. Onderbezetting in de apotheek is onvermijdelijk, en daarom wordt de huisartsen gevraagd om alleen hoognodige medicijnen uit te schrijven. De assistentes die nog wel werken, doen dat voortaan met FFP4-maskers, die veiliger zijn maar het ademen zwaarder maken. Een van de collega’s blijkt later besmet, maar heeft gelukkig geen klachten. Toch voelt Sanne zich schuldig dat ze corona mee heeft genomen naar de apotheek. “Tegelijk ben ik heel trots dat we de apotheek open hebben kunnen houden. De patiënten hadden gelukkig alle begrip dat ze wat langer moesten wachten. Maar het was allemaal heel stressvol.”

Onzeker
Intussen krijgt Sanne spierpijn en tintelingen in de tenen, waartegen pijnstillers niet helpen. Ook verliest ze haar reukzin. Dat laatste gaat heel abrupt. “Ik douchte nog met lekker ruikende douchegel, vervolgens nam ik een kop sterrenmuntthee en rook ik niks meer.” Ze weet dat haar lichaam gezond is en het virus aankan, maar vindt het wel erg vervelend. “Ik wil het niet nog een keer. Je wordt wel onzeker over je lichaam.”
Na een paar dagen knapt ze, net als haar vriend, op. En na Kerst kan ze weer aan het werk, met nog lichte vermoeidheidsklachten. Een paar maanden later komt de reukzin pas geleidelijk terug. “Een wijntje, lekker eten: er is weinig aan zonder dat je het ruikt. Anders sta je er niet bij stil, maar geur maakt het leven een stukje leuker.” Tegenwoordig komt de hoofdpijn af en toe terug, al weet Sanne niet zeker of dat nog een gevolg is van corona.

Klaarmaken vaccins
In april komt het verzoek van de Leeuwarder huisartsen of de apotheken willen ondersteunen bij het klaar maken van AstraZeneca vaccinaties voor 60-65-jarigen. “Ik dacht meteen: ja, dit moeten we gewoon doen, en er met z’n allen voor gaan.” Ook alle andere apotheken van de stad doen mee. Acht van de veertien assistenten van BENU Huizumerpoort tekenen zich in voor diensten en gaan dan per tweetal naar de priklocatie in het WTC. In een groen hesje voor de herkenbaarheid ‘trekken’ ze zes uren achter elkaar met grote nauwkeurigheid een aantal doses AstraZeneca uit een flacon, waarna een runner ze naar de prikkers brengt en mensen gevaccineerd worden. In tien dagen tijd wordt zo in hoog tempo de leeftijdsgroep ingeënt. “Maar er is helaas geen 100% opkomst, dat heeft met de onrust rondom AstraZeneca te maken.” In mei gaan de apotheken voor de GGD-priklocaties hetzelfde werk doen, ook in het WTC. Het mooie is volgens Sanne dat alle zorgmedewerkers - van huisarts en GGD tot collega-apothekers - zich gezamenlijk inzetten. Sanne: “Het is een unieke situatie waarin we naast elkaar staan, we doen dit echt met elkaar.”

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen gisteren
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00