Vera van Loo kreeg onlangs in het FSC in Drachten als eerste de vaccinatie tegen corona.
Vera van Loo kreeg onlangs in het FSC in Drachten als eerste de vaccinatie tegen corona. Foto: Actief Media

Minder besmettingen, vaccin voor meer groepen

Algemeen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week (17) met circa tien procent gedaald van 1499 naar 1353. Vooral landelijk zijn de cijfers nog hoog, waardoor de druk op de ziekenhuizen – ook in Fryslân – groot is. Er liggen in de noordelijke ziekenhuizen behalve noorderlingen ook tientallen mensen (met Covid-19) uit de rest van het land.

De versoepelingen die vanaf woensdag 28 april zijn doorgevoerd en de vakantieperiode zijn extra reden om waakzaam te zijn. Vooral de ziekenhuizen voelen de druk. Die liggen ook in Fryslân bijna vol, waardoor de werkdruk hoog is en er steeds minder ruimte is voor reguliere zorg. 

Om de cijfers te laten dalen en snel uit de coronacrisis te komen, blijft het beslist noodzakelijk om de basismaatregelen na te leven, stelt GGD Fryslân: afstand houden, handen wassen en testen en thuisblijven bij klachten.

Dertigers

Alleen onder dertigers was in week 17 sprake van een stijging. In verpleeg- en verzorgingshuizen zijn de cijfers stabiel laag te noemen. Er waren 46 nieuwe besmettingen (onder wie 16 bewoners), tegen 41 een week eerder. Het effect van de vaccinaties is goed merkbaar: onder 75-plussers is het aantal besmettingen sinds begin dit jaar met zo’n 70 procent verminderd. Bij de andere leeftijdsgroepen bleven de aantallen nieuwe besmettingen ongeveer gelijk.

Er waren in week 17 minder nieuwe besmettingen in het onderwijs. Op de basisscholen 132 positieve tests, tegen 151 een week eerder. En in het voortgezet onderwijs 132 tegen 155 een week eerder. 

Vaccinaties

Met de 19.930 prikken van deze week (17) zijn er nu 146.371 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Het is andermaal een weekrecord, net iets meer dan de 19.738 van vorige week.

Bijna 39.000 Friezen hebben van de GGD inmiddels twee inentingen ontvangen. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Zij houden geen gezamenlijke cijfers bij. Afgaande op de landelijke gegevens hebben zij in Fryslân naar schatting tussen de 50.000 en 90.000 prikken gezet.

Zodra er voldoende vaccin is, kan de GGD in de acht priklocaties in de provincie maximaal 77.000 prikken per week zetten. Bijna vier keer zoveel als het aantal van de afgelopen week (16).

Mobiele Eenheid

Alle volwassenen die doorgaans de griepprik krijgen, kunnen vanaf week 18 een uitnodiging verwachten voor een coronavaccinatie. Het gaat om 60-plussers en personen met een medisch risico van 18 tot 60 jaar. Ze krijgen niet allemaal tegelijk een uitnodiging, maar van oud naar jong. Zij kunnen alleen een afspraak maken via het telefoonnummer dat op de uitnodiging staat.

Wat betreft de leeftijdsgroepen zijn de geboortejaren 1961, 1962 en 1963 binnenkort aan de beurt. Volgende week (18) hebben zij hun uitnodiging ontvangen, verwacht GGD Fryslân. Politieagenten van de Mobiele Eenheid krijgen ook snel een vaccin, om hen in hun werk beter te beschermen. Ze kunnen bij hun werk niet altijd anderhalve meter afstand houden.

Minder testen

De afgelopen week (17) hebben 13.086 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds begin maart. Een week eerder waren er 15.421 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) daalde van 9 procent naar 8,3 procent, wat een gunstig teken is: hoe lager dit percentage hoe beter het virus in beeld is.

Zelftesten

Sinds kort kunnen mensen zichzelf testen. De GGD maakt mee dat de uitslagen van de zelftests niet blijken te kloppen. Het is daarom niet verstandig de zelftest te gebruiken bij klachten en ook niet als iemand in nauw contact is geweest met positief getesten. Ze zijn vooral bedoeld voor iemand die geen aanleiding heeft om zich te laten testen, maar dit voor de zekerheid toch wil doen. Wie positief test, krijgt het dringende verzoek om in isolatie te gaan en contact op te nemen met de GGD zodra dit kan.

Cijfers 

Met de 1353 positieve testuitslagen van week 17 zijn nu 38.848 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn deze week vier sterfgevallen gemeld (vorige week één). Er zijn zeventien ziekenhuisopnames bij GGD Fryslân gemeld (vorige week negen).

Gemeenten

In dertien van de achttien Friese gemeenten daalde het aantal nieuwe besmettingen. In Ooststellingwerf was sprake van een halvering. De toename was het grootst in Achtkarspelen. Ook in Harlingen, Leeuwarden en op Vlieland stegen de cijfers.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 215 (202), Súdwest-Fryslân 162 (188), De?Fryske?Marren 126 (178), Heerenveen 119 (119), Smallingerland 115 (120), Noardeast-Fryslân 108 (130), Achtkarspelen 108 (65), Waadhoeke 85 (100), Tytsjerksteradiel?65 (66), Opsterland 61 (63), Harlingen 51 (49), Weststellingwerf 50 (74), Ooststellingwerf 46 (90), Dantumadiel 30 (34), Ameland 6 (9), Terschelling 4 (10), Vlieland 2 (1) en Schiermonnikoog 0 (1).

Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 2 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 18 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 18 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 19 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 22 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 22 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 23 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen gisteren
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen gisteren
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00