Van links naar rechts op de foto: Luitzen de Vries (Beetsterzwaag), Sijanda Jelsma (Beetsterzwaag), Henk Modderman (Beetsterzwaag) en Ria en Cor Hoekmeijer (Gorredijk). In het midden vooraan burgemeester Ellen van Selm
Van links naar rechts op de foto: Luitzen de Vries (Beetsterzwaag), Sijanda Jelsma (Beetsterzwaag), Henk Modderman (Beetsterzwaag) en Ria en Cor Hoekmeijer (Gorredijk). In het midden vooraan burgemeester Ellen van Selm Foto: Sietse de Boer

Vijf inwoners uit Opsterland ontvangen een Koninklijke onderscheiding

Algemeen

Vrijdagochtend 23 april bezocht Ellen van Selm, burgemeester van gemeente Opsterland, vijf inwoners. Een bijzonder bezoek want de burgemeester feliciteerde hen met de toegekende Koninklijke onderscheiding en overhandigde – op gepaste afstand – een brief. De officiële uitreiking van de onderscheidingen vond plaats op maandag 26 april.

Twee dames en drie heren kregen een Koninklijke onderscheiding toegekend, alle vijf zijn zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze mensen zetten zich al jarenlang op vrijwillige basis in voor een club, vereniging, instantie, bestuur of voor mensen die hulp of zorg nodig hebben.

Lintjesregen
Jaarlijks worden er Koninklijke onderscheidingen uitgereikt ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander. Tijdens deze lintjesregen worden de versierselen die horen bij de Koninklijke onderscheiding opgespeld en de gedecoreerden toegesproken. Dat gebeurt in het bijzijn van familie, vrienden en de voordragers. Dit jaar in een veel kleiner gezelschap dan gebruikelijk. De lintjesregen was voor familie en vrienden thuis ook te volgen via een (besloten) livestream.

Aanmelden in Opsterland
Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een uitzonderlijke prestatie in sport of wetenschap. Iedereen kan iemand voordragen. Iemand voordragen voor de lintjesregen van 2022 kan tot 1 juli 2021. Voor informatie en het opvragen van een voorstelformulier, neemt u contact op met Mandy Betten via (0512) 386 202.

Burgemeester Ellen van Selm feliciteerde de volgende inwoners van Opsterland met hun Koninklijke onderscheiding: Luitzen de Vries, Henk Modderman en Sijanda Jelsma uit Beetsterzwaag en het echtpaar Cor en Ria Hoekmeijer uit Gorredijk.

Luitzen de Vries uit Beetsterzwaag
Luitzen de Vries (84) zet zich al sinds 1971 in voor de Protestantse Gemeente Beetsterzwaag. Dit was voorheen de Nederlandse Hervormde Gemeente te Beetsterzwaag en Olterterp.

Als lid van de kerkvoogdij zette De Vries zich in voor de organisatie van kerkelijke activiteiten en de bekostiging van de gemeente. Tevens was hij lid van de kerkenraad, de Zendingscommissie en de tuinonderhoudsgroep. Ook bracht De Vries als vrijwilliger voor de actie Kerkbalans brieven rond voor de fondsenwerving. Tot op heden is hij nog coördinator en distributeur van het kerkblad ‘Via Pacis’. Hier stuurt hij de verspreiding van de lokale vrijwilligers aan. Naast alle activiteiten voor de Protestantse Gemeente Beetsterzwaag begeleidde De Vries bij zorginstelling Borneroord te Beetsterzwaag de kerkdiensten voor de bewoners met een beperking.

Henk Modderman uit Beetsterzwaag
Henk Modderman (79) richtte meerdere vrijwilligersorganisaties op en was voorzitter bij diverse stichtingen.

Van 1999 tot 2019 was Modderman voorzitter van het Rode Kruis Nederland afdeling Opsterland. In 2005 richtte hij Stichting Sociaal-Cultureel Vervoer Opsterland op waar hij tot 2020 voorzitter was. De stichting verzorgt aangepast (rolstoel)vervoer voor inwoners van de gemeente Opsterland. De stichting beschikt inmiddels over drie vervoersmiddelen en een groep van vijftig vrijwilligers die zich inzetten als chauffeur van de plusbussen. Tot op heden is Modderman voorzitter van de Stichting Platform Vrijwillige Thuishulp Opsterland en is hij nog betrokken bij Stichting Lekker Oud te Beetsterzwaag. De stichting – die hij in 2012 mee oprichtte – verzorgt maaltijden voor ouderen.

Sijanda Jelsma uit Beetsterzwaag
Sijanda Jelsma (63) verricht meerdere vrijwilligersfuncties bij verschillende organisaties.

Jelsma begon in 1992 als diaken en vrijwilligster bij de Protestantse gemeente Beetsterzwaag-Olterterp. Ze was lid van de werkgroep Oost-Europa en meerdere keren lid van de beroepingscommissie voor het aanstellen van een nieuwe predikant. Sinds 1998 is Jelsma collectecoördinator bij de Nierstichting en sinds 1999 bestuurslid van en vrijwilligster bij de basisschool De Finne te Beetsterzwaag. Sinds 2003 is ze vrijwilligster bij de Stichting Historisch Beetsterzwaag, voorheen de Werkgroep Historische Rondleidingen. Hier was ze voorzitter van de werkgroep tot deze in 2016 een aparte stichting werd. Vanaf 2016 is ze hier secretaris. Daarnaast doet zij onderzoek naar het plaatselijk cultureel erfgoed en publiceert zij haar bevindingen in artikelen en boeken die door de stichting worden uitgegeven. Voorts is zij lid van de werkgroep open monumentendag.

Het echtpaar Hoekmeijer uit Gorredijk
Cor en Ria Hoekmeijer (beiden 83) verrichtten al sinds 1975 vrijwilligerswerk bij meerdere organisaties.

Al 46 jaar is het echtpaar actief als vrijwilliger bij de RK Geloofsgemeenschap Sint Paulus te Gorredijk. De heer Hoekmeijer is klusjesman en heeft onder andere bijgedragen aan de bouw van de klokkenstoel. Ook was hij vicevoorzitter, penningmeester, parochievoorganger en aanspreekpunt van de voorgangersgroep. Daarnaast verzorgde hij de ledenadministratie. Momenteel is hij lid van de groep van klokkenluiders. Mevrouw Hoekmeijer-Zijp was lid van de werkgroepen vrede ontwikkeling missie en conciliair proces. Tevens verzorgt zij de groenvoorziening en is ze lid van de bezoekgroep. Het echtpaar verzorgt samen de koffie en ruimt op na de diensten.

Cor en Ria Hoekmeijer waren ook voor langere tijd vrijwilliger bij de Wereldwinkel Opsterland te Gorredijk. Mevrouw Hoekmeijer-Zijp droeg zorg voor de inkoop en winkelpresentatie. De heer Hoekmeijer droeg bij aan de invoer van een automatisch kassasysteem, was klusjesman en penningmeester. Mevrouw Hoekmeijer-Zijp was ook oprichtster en secretaris van het vocaal ensemble Interlude. Hier maakte ze bloemstukken, zette zich in als gastvrouw tijdens recepties en verzorgde de fotografie. De heer Hoekmeijer was vrijwilliger bij de Hoogstambrigade Regio Zuid en is momenteel nog vrijwilliger bij Seniorweb Gorredijk en Stichting Freonen fan de Rot in Rottevalle.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 14 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 16 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30