Afbeelding
Foto: Ingezonden

De beste tips om veilig te klussen

Algemeen

Jaarlijks worden er gemiddeld 120.000 gevallen van letselschade geconstateerd, veroorzaakt door doe-het-zelfklussen. En dit alleen in Nederland! Veilig klussen blijkt dus nog niet zo makkelijk als het klinkt. Vooral particuliere klussers raken vaak gewond. Zorg dat je dit voorkomt en lees hier de beste tips om veilig te klussen. Zo voorkom je letselschade!

Het juiste gereedschap

Eén van de basisstappen om te zorgen dat je veilig bent tijdens het klussen, is het aanschaffen van kwalitatief gereedschap. Er zijn veel verhalen bekend over hamers die ineens hun koppen verliezen. Dat kan lelijke wonden veroorzaken. Kwalitatief gereedschap is vaak wat duurder, maar in dit geval geldt: goedkoop is duurkoop. Ledematen kun je niet terugkopen! Zorg dus dat je het juiste gereedschap koopt en dat je de kwaliteit goed in het oog houdt.

Trappen en ladders: kijk ermee uit

Je kent al die grappige filmpjes en cartoons wel: mensen die op een trap staan en een trap die plots onder ze uitvalt. Vaak zie je ze dan bungelen aan de zijkant van een dak. Helaas gaat het in het echte leven niet vaak zoals in deze cartoons. Trappen en ladders veroorzaken een groot deel van alle letselschade bij het klussen. Er gebeuren veel ongelukken mee. Zorg er dus voor dat je een betrouwbare ladder koopt van goede kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een vouwladder. Als je een lichtgewicht ladder wil die je gemakkelijk op kunt bergen én veilig in gebruik is, dan kun je het beste een telescoopladder kopen.

Werkkleding

Het is vaak niet heel flatteus, maar het beschermt je ledematen enorm goed. Zorg bijvoorbeeld dat je veiligheidsschoenen draagt. Deze hebben harde neuzen die je voeten kunnen beschermen wanneer er iets op zou vallen. Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen rondvliegende splinters en warmte. Gehoorbescherming zorgt ervoor dat je geen gehoorschade oploopt. Werkhandschoenen zorgen ervoor dat je handen heel blijven. Met een stofmasker zorg je ervoor dat je geen schadelijke stoffen inademt. Een overall beschermt je kleding en – ook handig – hij kan gewoon vies worden! Je hoeft dus niet constant op te letten of je misschien iets morst.

Kijk uit met elektra

Klussen waarbij je moet werken met elektra, zijn altijd risicovol. Zorg ervoor dat je van tevoren de juiste groep uitschakelt in de meterkast. Vervolgens kun je een spanningszoeker gebruiken om te checken of je echt de juiste groep hebt uitgeschakeld. Als je werkt met elektrisch gereedschap, zorg er dan voor dat dit van goede kwaliteit is. Zorg er ook voor dat niets in de buurt kan komen van het elektrische gereedschap. Als je lang haar hebt, zorg er dan voor dat je het opbindt met een stiekje. Ook sieraden of wijde kleding moeten verwijderd zijn voor je start met het elektrische gereedschap. Let er ook op dat wanneer je stopt met het gebruiken van het apparaat, je hem uit het stopcontact haalt.

Een schone werkplek

Zorg dat je werkplek schoon en opgeruimd is. Een rommelige werkplek zorgt niet alleen voor ongemak, het kan ook gevaarlijk zijn. Je zal niet de eerste zijn die valt over de materialen! Ook verhoogt een opgeruimde werkplek je productiviteit. Je bent dus eerder klaar met je werk, handig! Dit komt omdat je niet constant moet zoeken naar materialen. Als je een overzichtelijke werkplek hebt, vind je alles in een mum van tijd. Wanneer je spullen eventjes niet gebruikt, leg ze dan meteen weg. Komt er afval vrij bij jouw klus? Gooi dat dan meteen weg.

Met deze tips kun je een veilige en verantwoorde start maken met het klussen. Zo hoef je niet bij de 120.000 gevallen van letselschade te horen! Wel zo handig.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 9 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 9 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 11 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 12 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21