Vier kinderen van De Reinbôge in Burgum oefenen voor de Koningsspelen van vrijdag 23 april 2021. V.l.n.r.: Welmer, Gaby, Fenna en Jelte.
Vier kinderen van De Reinbôge in Burgum oefenen voor de Koningsspelen van vrijdag 23 april 2021. V.l.n.r.: Welmer, Gaby, Fenna en Jelte. Foto: Actief Media

De Reinbôge is klaar voor de Koningsspelen

Algemeen

Vrijdag 23 april 2021 doen vele scholieren weer mee aan de Koningsspelen. Tenzij ze geveld zijn door het coronavirus of in quarantaine moeten, omdat een medescholier of een leerkracht ziek is. Maar op de meeste basisscholen gaan ze er van uit, dat de Koningsspelen door kunnen gaan.

Op de Kristlike Basisskoalle De Reinbôge in Burgum hebben vier kinderen maandagochtend al even een voor hen nieuw spelletje getest. Dat viel nog niet mee! Met een netje, gespannen tussen tussen twee stokjes, moesten elkaar een licht balletje toewerpen. Dat balletje moest je dan ook weer in het netje opvangen. Al oefenend, onder leiding van stagiaire Minke, ging het steeds iets beter.

Geen 'Koningsontbijt'

Een gezamenlijk 'Koningsontbijt' is dit jaar helaas niet mogelijk, meldt leerkracht Jan de Graaf. "Wy hawwe sjoen nei wat der wol kin. De ûnderbou (groep 1 en 2) docht spultsjes mei de trije kleutergroepen. Dit bart op skoalle."

De middenbouw gaat diverse spelletjes doen op het schoolplein. Door de coronamaatregelen is dit per groep omdat de 'cohorten' (leeftijdsgroepen) niet mogen mengen. Per groep is er één uur beschikbaar.

"Wy kinne gebrûk meitsje fan it materiaal dat foar de 'Koningsspelen' beskikber steld is." Voorbeelden van spelen zijn: voetbal, Koningstikkertje, Koningsrecord, fruitdans en vijversprong. Voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) is er een vossenjacht in de buurt van de school.

"Mei help fan de âlders, ûnderwiisassistinten, learkrêften en stazjêres hoopje wy der in moaie dei fan te meitsjen", meldt Jan de Graaf van de Reinbôge in Burgum.

Singelland-leerlingen

Zo'n vijftig enthousiaste leerlingen van Singelland Burgum (voortgezet onderwijs) hebben zich aangemeld om bij de Koningsspelen te helpen op Partoer (Burgum) en op de Theun de Vriesskoalle (Feanwâlden). Dat past goed bij het thema van dit jaar: 'IK + JIJ = WIJ'.
Het Matrix Lyceum in Drachten viert niet de 23e, maar de 30e april de Koningsspelen, met een schaak- en tafeltennistoernooi, een creatieve opdracht en een film.

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 23 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00