Afbeelding
Foto: Pixabay

GGD Fryslân: coronabesmettingen dalen licht, vaccinaties bijna verdubbeld

Algemeen

WEEKBERICHT 9 T/M 15 APRIL

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân daalde in week 15 met vijf procent, van 1529 naar 1460. Een week eerder was de daling zeven procent. In de andere provincies, op Drenthe na, stegen de cijfers. Er is in week 15 een recordaantal Friezen gevaccineerd: 17.374, bijna het dubbele van een week eerder.

De besmettingscijfers daalden in vrijwel alle leeftijdsgroepen. Maar bij jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) was er sprake van een flinke stijging, bij vijftigers en 70-plussers van een wat minder grote toename. In verpleeg- en verzorgingshuizen liepen de besmettingen na weken van dalingen ook weer op. De toename is voornamelijk te wijten aan een uitbraak in een instelling voor dementerenden. 

In de ziekenhuizen daalde het aantal besmettingen. Er zijn minder opnames van coronapatiënten gemeld. In het onderwijs daalde het aantal nieuwe positieve tests met ongeveer een vijfde. In de basisscholen van 180 naar 141, in het voortgezet onderwijs van 142 naar 119.

Meer Pfizer-vaccin

De forse toename van het aantal vaccinaties kwam vooral doordat er meer Pfizer-vaccin beschikbaar was. Met de 17.374 prikken in week 15 zijn er 106.703 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Vorige week is er 9250 keer gevaccineerd.

Behalve door de GGD is er ook gevaccineerd in ziekenhuizen, in andere zorginstellingen en door huisartsen. Zij houden geen cijfers bij. Afgaande op de landelijke cijfers is de inschatting dat nu tussen de 150.000 en 180.000 vaccinaties geplaatst zijn bij inwoners van onze provincie, inclusief die door de GGD. In totaal telt Fryslân ruim 520.000 volwassenen die in aanmerking komen voor een vaccin. 

Nieuwe doelgroepen

GGD Fryslân gaat het vaccineren van 60-minners met fors overgewicht en met het syndroom van Down overnemen van de huisartsen. Doordat vaccineren met AstraZeneca in deze leeftijdsgroep is stopgezet krijgen zij nu het Pfizer-vaccin. Het RIVM verzendt de uitnodigingsbrieven, uit naam van de huisarts. In de brief staat het landelijke afsprakennummer vermeld. Ook is digitaal een afspraak in te plannen via coronatest.nl. GGD Fryslân hierover bellen is niet zinvol, want de GGD verzorgt alleen het prikken.

Zorgmedewerkers onder de zestig jaar krijgen ook het Pfizer-vaccin, tenzij ze al een keer AstraZeneca hebben gekregen. Wie een afgezegde afspraak voor AstraZeneca had, krijgt vanaf zondag een sms met het bericht een nieuwe afspraak te maken via het landelijke belcentrum. 

Testen

De afgelopen week hebben 15.138 Friezen zich bij de GGD laten testen op Covid-19. Vorige week waren het er 15.237. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg iets, naar 8,7 procent. 

Met de 1460 besmettingen van deze week zijn nu 36.032 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn zes sterfgevallen gemeld, tegen een week eerder vier. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames daalde, van 17 in een week naar tien.

Tytsjerksteradiel gunstig

Het aantal nieuwe besmettingen daalde de afgelopen week in Súdwest-Fryslân met 116 (van 337 naar 221). Omgerekend naar besmettingen per 100.000 inwoners zijn de cijfers nu het laagst in Leeuwarden en Tytsjerksteradiel en op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. In Weststellingwerf en Harlingen was het aantal positieve tests niet eerder zo hoog als de afgelopen zeven dagen.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 221 (337), Leeuwarden 195 (233), De Fryske Marren 132 (144), Smallingerland 127 (107), Heerenveen 125 (94), Noardeast-Fryslân 119 (119), Waadhoeke 114 (126), Weststellingwerf 77 (54), Achtkarspelen 66 (63), Opsterland 64 (43), Harlingen 62 (31), Ooststellingwerf 58 (60), Dantumadiel 49 (37), Tytsjerksteradiel 36 (55), Ameland 9 (11), Terschelling 5 (13), Schiermonnikoog 1 (0) en Vlieland 0 (2).

Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 3 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32