Imara Lukje helpt kwaliteit in de zorg verbeteren: “Corona is werken onder hoogspanning”

Algemeen

Het veilig kunnen werken van zorgpersoneel is tijdens de coronacrisis een belangrijk thema voor kwaliteitsverpleegkundige Imara Lukje (21) uit Leeuwarden. Vorig najaar belandde ze plots in de coronahectiek, toen er tijdens haar afstudeerstage in het Leeuwarder woonzorgcentrum Abbingahiem van Noorderbreedte op meerdere afdelingen corona uitbrak. ,,Het heeft van iedereen z’n tol geëist.”

De kwaliteit van de zorg verbeteren. Dat is in grote lijnen de taak van Imara, die eind vorig jaar haar diploma kwaliteitsverpleegkundige haalde. Ze werkt niet met de ‘handen aan het bed’, maar heeft een coachende rol vanaf de zijlijn, ,,Ik geef gevraagd en ongevraagd advies over zorginhoudelijke processen, begeleid en faciliteer nieuwe ontwikkelingen en ondersteun teams onder andere in het juiste gebruik van het elektronische patiëntdossier”, vertelt ze vanuit haar huidige werkplek Westerpoort in Franeker, waar mensen met dementie in kleine groepen wonen. ,,Ik kijk met een helikopterview en ondersteun de zorgverlener. Zo werken we samen aan de beste zorg voor onze bewoners.”

Crisissituaties brengen volgens Imara verbeterpunten in zorgprocedures aan het licht. ,,Corona is heel naar, maar hierdoor heeft de zorg ook zaken kunnen aanscherpen. Ook persoonlijk heb ik veel geleerd. Hoe belangrijk goede samenwerking in het uitbraakteam is bijvoorbeeld, dat je ieders rol helder hebt en heel duidelijk moet communiceren.” Een van de belangrijkste vragen waar ze zich tijdens corona mee bezig houdt: hoe kunnen we veilig werken?

Terug naar het oude

Gelukkig is Westerpoort, dat vorig voorjaar getroffen werd door corona, vrij van het virus. ,,Dat is heel fijn. Het merendeel van de bewoners en het personeel is inmiddels gevaccineerd. Een enkeling kiest ervoor om dit niet te doen.” Alles gaat in het Franeker woonzorgcentrum daarom nu in kleine stappen enigszins terug naar het oude. ,,We zijn heel blij dat we pas geleden nieuwe versoepelingen konden doorvoeren, zoals het ontvangen van meer bezoek en opstarten van groepsactiviteiten voor de bewoners. De isolatie van de buitenwereld heeft grote impact gehad.”

Hoogspanning 

De mate van hectiek in Franeker is totaal anders dan die in woonzorgcentrum Abbingahiem in Leeuwarden, waar Imara vorig jaar haar afstudeerstage liep. Er waren meerdere uitbraken van corona in Abbingahiem. Imara zat - samen met twee collega kwaliteitsverpleegkundigen - in het uitbraakteam, waarin ze met onder andere de teamcoach, arts en psycholoog besprak wat in gang moet worden gezet bij een besmetting van een bewoner.
Intussen zag Imara hoe zorgpersoneel na een tijdje uitviel. Door COVID-19 en door de grote druk. ,,Het is werken onder hoogspanning en er wordt veel van het zorgpersoneel gevraagd.” Zelf merkte ze ook dat ze veel hooi op haar vork nam en ze niet meer goed kon ‘uitzoomen’. ,,Ik vond het moeilijk om te relativeren. Je wilt het goed doen en geen fouten maken.”

Voortdurende veranderingen

Niet alleen het harde werken, maar ook het onbekende ziektebeeld en de verantwoordelijkheid die je privé voelt om zo weinig mogelijk contacten te hebben, maakt het werken in de zorg volgens Imara pittig. Ook het voortdurend wijzigen van omstandigheden en aanpassingen in het landelijke beleid trekken een wissel op het personeel. ,,Het zijn allemaal veranderingen met heel goede redenen, maar het werkt soms verwarrend voor het personeel en maakt mensen onzeker, dat is logisch ook. Ook kan beleid soms nét anders worden geïnterpreteerd.”

Een van Imara’s taken is om heel duidelijk te communiceren, bijvoorbeeld over de juiste volgorde van het aan- en uitrekken van beschermende kleding. ,,Anders kun je jezelf besmetten.” Ze somt op: eerst handschoenen uit, desinfecteren, het schort uit, daarna de bril af en die desinfecteren. En dan het mondkapje vervangen. ,,Al mag die nu opblijven als je naar een andere bewoner gaat.”

Mens is meer dan corona

Hoe belangrijk veilig werken ook is, het welzijn van ouderen is volgens Imara altijd het belangrijkste. ,,Een mens is meer dan corona. Bezoek is voor ouderen in een woonzorgcentrum vanzelfsprekend heel belangrijk. Ook daarin moet je zoeken: wanneer is de tijd gekomen om de isolatie op te heffen en weer bezoek toe te laten? Bezoek betekent namelijk ook dat je de zorg ontlast.”

Afbeelding

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 3 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 4 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 5 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 5 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 6 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 7 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 9 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 10 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 10 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 11 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53