Ruurd Wiersma beschilderde alles wat los en vast zat.
Ruurd Wiersma beschilderde alles wat los en vast zat. Foto: Actief Media

Buitenkant Ruurd Wiersmahûs in rood, wit, blauw en oranje

Algemeen

Een dezer dagen begint Schilders- en afwerkingsbedrijf De Vries uit Dokkum aan de werkzaamheden voor restauratie en groot onderhoud van de buitenkant van museum Ruurd Wiersma Hûs in Burdaard. Het exterieur van het museumpand wordt in zijn ‘oorspronkelijke’ staat hersteld, inclusief de kleuren rood, wit, blauw en oranje. De naïeve schilder Ruurd Wiersma gaf deze kleuren aan de buitenmuren ter gelegenheid van de kroning van koningin Beatrix in1980.

Het bestuur ziet de huidige restauratie als een eerste stap om het museum in de toekomst een respectabele en attractievere status te geven binnen het regionale cultuur- en recreatieaanbod. De vergrote belangstelling voor regionale toeristische bestemmingen sterkt het bestuur in zijn vertrouwen om juist nu, in de coronaperiode, met bescheiden eigen reserves en subsidiebijdragen te werken aan zichtbare kwaliteitsverbetering van het museumpand en de collectie. Dorpsbelangen Burdaard levert een bijdrage van € 750,-.

Betere isolatie

De buitenmuren, de kozijnen en andere bouwkundige onderdelen van de arbeiderswoning uit 1904 worden vakkundig hersteld. Waar mogelijk wordt de isolatiewaarde verhoogd door het aanbrengen van dubbel glas. Voor uitvoering van de werkzaamheden heeft het bestuur op basis van een loyale prijsstelling gekozen voor Schilders- en afwerkingsbedrijf De Vries uit Dokkum. Dit bedrijf is als restauratieschilder aangesloten bij Koninklijke Onderhoud NL.

De directeur-eigenaar van het bedrijf, Edwin de Vries, is opgegroeid in in Rinsumageast, het geboortedorp van Ruurd Wiersma. Hij heeft affiniteit met het museum. Voor begeleiding van de werkzaamheden schakelt het bedrijf Tjeerd Spijksma uit Burdaard in. Tjeerd heeft een intensieve familie- en schildergeschiedenis met het museum. Hij was driemaal eerder betrokken bij buitenschilderwerk aan het pand.

Cultureel erfgoed

Het bijzondere, gedecoreerde interieur van het geregistreerde museum is als cultureel erfgoed aangewezen door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Deze status verhoogt de museale waarde van het pand en vergroot de noodzaak om de bouwkundige staat te verbeteren en het binnenklimaat beter beheersbaar te maken. De collectie van het museum bestaat behalve uit het beschilderde interieur uit schilderijen en talloze huishoudelijke voorwerpen die Ruurd Wiersma heeft beschilderd.

Eerste in reeks verbeteringen

“De ingrijpende opknapbeurt van het exterieur van de museumwoning is de eerste in een rij van stapsgewijze investeringen die het museum de komende jaren toekomstbestendig maakt”, verklaart het museumbestuur in een persbericht. “Bij vervolginvesteringen denken we aan conservering van de collectie, aan het isoleren van muren, gevels en binnenruimten, aan een professionele presentatie en uitstraling, maar ook aan maatregelen op het gebied van conditionering van binnenlucht en (UV) lichtinval.”

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 15 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 17 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30