Wolven zijn tot nu toe in Nederland veel minder gevaarlijk dan honden.
Wolven zijn tot nu toe in Nederland veel minder gevaarlijk dan honden. Foto: Ingezonden

Bijna ton van Fryslân om ‘wolvenschade’ te voorkomen

Algemeen

De provincie Fryslân trekt voor een periode van drie jaar 99.000 euro uit om schade aan vee door wolven in deze provincie te voorkómen. Daartoe wordt de Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (PPWF) per half april in het leven geroepen.

In de PPWF kunnen partijen nauw met elkaar in overleg over maatregelen om schade door rondzwervende wolven te voorkomen en dierhouders, maar ook Gedeputeerde Staten (GS) van advies te voorzien. Bijvoorbeeld over het beschermen van dieren zoals geiten en schapen.

Brede samenstelling

De provincie Fryslân richt zich echter op het voorkómen van schade aan vee door wolven, onder druk van Provinciale Staten. In de Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (PPWF) komen vertegenwoordigers van LTO Noord (vakgroep schapenhouderij), de Stichting Beheer Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders, Fries Particulier Grondbezit, terreinbeherende organisaties, Vereniging van Friese Gemeenten en Kollektivenberied Fryslân samen.

Naast het geven van advies over preventie van schade, kan de PPWF ook aandacht besteden aan kennis en voorlichting over wolven, GS adviseren over bijzondere gevallen van schade, advies geven over de financiering van gewenste beschermingsmaatregelen en nadenken over afstemming en overleg wanneer zich een wolf in Fryslân vestigt.\

Beperkte schade-uitkeringen

In de afgelopen drie jaar is er in Fryslân 5.005,- (2018), 2.571,- (2019) en 1.524,50 (2020) euro betaald aan tegemoetkoming van wolvenschade. Gedeputeerde Klaas Fokkinga: “Nettsjinsteande dat de hichte fan dizze bedragen tafalt, merke wy dat de Fryske mienskip en Provinsjale Steaten in soad soargen hawwe oer de wolf en freegje om in oanpak. Dêrom roppe wy as provinsje dizze projektgroep yn it libben. As in wolf him festiget yn Fryslân, kinne wy dizze projektgroep opskale nei in gebietskommisje.” De projectgroep gaat de komende drie jaar aan de slag.

Honden gevaarlijk voor mensen

Frappant is dat de schade door honden(beten) qua omvang veel ernstiger is, zoals blijkt uit een artikel in de Volkskrant van zaterdag 3 april 2021. Verslaggeefster Elsbeth Stoker bestudeerde niet de schade aan vee, maar die voor mensen. Ze constateert dat er jaarlijks ongeveer 150.000 mensen door een hond worden gebeten, soms met dodelijke afloop.

Het meest recente, grootschalige onderzoek dateert van 2008 en is verricht door TNS Nipo. De slachtoffers zijn verdeeld over alle leeftijdsgroepen. “Uiteindelijk zoeken circa 50.000 mensen jaarlijks medische hulp, in 30.000 gevallen is sprake van ernstiger letsel - in enkele gevallen heel ernstig.” In totaal telt Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden.

Dodelijke kattenbeet

Zelfs de beet van een kat kan voor een mens dodelijk zijn, blijkt uit een artikel van Barbara van Beukering in het Volkskrant Magazine van 3 april, in een serie over het overlijden van mensen en afscheidnemen.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 2 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 3 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 4 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 6 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 8 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 9 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 22 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen gisteren
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30