Afbeelding
Foto: Ingezonden

Aandacht voor ouders van zorgintensieve kinderen met theatervoorstelling

Algemeen

BURGUM - Om de impact van ouderschap van zorgintensieve kinderen bespreekbaar te maken, heeft theatergroep Bint een online voorstelling ontwikkeld. Op dinsdag 13 april 2021 wordt deze voorstelling speciaal voor ouders in Fryslân gespeeld. Deze voorstelling wordt hen aangeboden door de Friese welzijnsorganisaties.

Als ouders van een kind dat intensieve zorg nodig heeft, loop je tegen verschillende zaken aan. Het ouderschap blijkt vaak anders dan gedacht omdat je kind intensieve zorg nodig heeft. De zorg is in veel gevallen zo zwaar dat volhouden moeilijk is, ook heeft het soms impact op de relatie. Over deze zaken heeft theatergroep Bint de theatervoorstelling ‘Die andere ouders doen ook maar wat SPECIAL’ gemaakt. Met deze online voorstelling maken zij de impact die de intensieve zorg voor een kind heeft op het ouderschap bespreekbaar .

Voorstelling voor Friese ouders

Op dinsdag 13 april van 20.00 – 21.30 uur wordt deze voorstelling aan Friese ouders aangeboden door de welzijnsorganisaties in Fryslân: KEaRN Welzijn, Het Bolwerk, Sociaal Werk de Kear, Sociaal Collectief, De Skûle Welzijn, Timpaan en Caleidoscoop. Zij vinden het belangrijk om juist in deze tijd iets te kunnen aanbieden voor deze groep ouders, die het door een lockdown extra zwaar heeft. 

Online

Voor het maken van de voorstelling ging theatergroep Bint in gesprek met ouders die een zorgintensief kind hebben. Hun eerlijke ervaringsverhalen zijn het uitgangspunt van de voorstelling. De voorstelling gaat in op angsten, twijfels, overwinningen en momenten van trots van ouders. Het publiek kijkt thuis online via een livestream naar de live gespeelde voorstelling. Tijdens de voorstelling kunnen mensen reageren via de chat, kunnen ze vragen stellen, antwoord geven en stemmen via een simpele online tool. 

Over zorgintensieve gezinnen

In zorgintensieve gezinnen raakt 60% van de ouders overwerkt of krijgt een burn-out. In ruim 50% van de gezinnen komen andere kinderen in het gezin onvoldoende aan bod en circa 40% procent van de ouders ervaart relatieproblemen (Onderzoek Okma, Naafs, Vergeer & Berns, 2014). Vanuit de provinciale samenwerking tussen eerder genoemde welzijnsorganisaties worden er in juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorgers diverse activiteiten georganiseerd. Informatie hierover volgt via de welzijnsorganisatie van uw eigen gemeente of kijk op www.weekvandejongemantelzorger.nl                                                                                                         

Over Bint

Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme, ADHD en depressie. In november 2015 wonnen ze de Yarden Afscheidsprijs voor het meest taboedoorbrekende en innovatieve project met hun voorstelling over de dood. In deze voorstelling werken ze samen met muzikante Annemarie de Bie, zelf moeder van een zorgintensieve dochter van 4 jaar. Haar eigen ervaringen met haar dochter verwerkte zij in de door haar geschreven liedjes.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Stichting Koningsheide, SOD & Fie van der Hoop fonds en SocialRun.

Aanmelden

U kunt zich tot 10 april a.s. voor de online voorstelling aanmelden bij KEaRN Steunpunt Mantelzorg via mantelzorg@kearn.nl. Na aanmelding ontvangt u per mail een link waarmee u kunt inloggen om de voorstelling bij te wonen. Deelname is kosteloos. 

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 10 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34