Commissaris van de Koning Arno Brok geeft een lam terug aan Thomas Bouma. Z'n zus Siegrid (links) en broer Lars en vader Jehan Bouma kijken toe.
Commissaris van de Koning Arno Brok geeft een lam terug aan Thomas Bouma. Z'n zus Siegrid (links) en broer Lars en vader Jehan Bouma kijken toe. Foto: Actief Media

Vijf deskundigen over wolven in Nederland én Fryslân

Algemeen

Woensdagmiddag 24 maart is er een – digitale – ‘expertmeeting’ van de Friese Provinciale Staten met vijf sprekers-deskundigen over ‘de wolf in Nederland’ (en dus ook in Fryslân). Zij kunnen na hun inleidingen door Friese statenleden nader bevraagd worden.

De vijf inleiders zijn: Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging en van ‘Wolven in Nederland’; natuurfilosoof Martin Drenthen van de Radboud Universiteit in Nijmegen; schapenhouder in Drenthe Gijsbert Six, lid van het Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders en lid van de Gebiedscommissie Gelderland en Drenthe; Desiré Karelse, coördinator ‘wolf’ en adviseur faunazaken van Bij12, tevens secretaris Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade; tot slot Saskia Duives, voorzitter van vakgroep schapenhouderijen van boerenorganisatie LTO.

Met schapen en een geit bij CdK Brok

Stichting Wolvenhek Fryslân greep deze bijeenkomst aan om maandagmiddag voor de ingang van het Provinsjehûs een petitie aan te bieden aan Commissaris van de Koning Arno Brok. De stichting pleit voor een ‘wolvenhek’ langs de Friese grens, ter bescherming van het buiten lopende vee. Daarbij worden de natuurgebieden Lauwersmeer, Fochteloërveen en Drents-Friese Wold van het hek uitgezonderd, is het idee.

Hek dat alleen wolven tegenhoudt

“Wy wolle in stek lykas op de grins tusken Denemarken en Dútslân, mei mazen fan 20 by 20 sentimeter. Dêr kinne alle wylde bisten trochhinne of oerhinne, behalve de wolven. Dat stek yn Denemarken kaam by myn witten yn desimber 2019 klear en dêr is noch gjin wolf trochhinne kommen”, zegt voorzitter Jehan Bouma namens Stichting Wolvenhek Fryslân.

Geld voor proefhek is er

Hij schat in dat voor zo’n hek geen provinciale vergunning nodig is, maar wellicht wel vergunningen per gemeente, waar het hek wordt geplaatst. De stichting ontving van aanhangers inmiddels 30.000 euro, waar komende zomer het plaatsen van een ‘proefhek’ mee kan worden bekostigd.

Bouma-kinderen pal achter vader

Om het belang van het kleinvee én van de toekomst van de veehouderij te onderstrepen, had Bouma wat eigen vee van de boerderij in Aldeboarn meegenomen naar het Provinsjehûs: een pony, een paar schapen en een paar lammeren, én drie kinderen van de Bouma’s: de zonen Thomas en Lars en dochter Siegrid.

Alledrie bleken pal achter het plan van het wolvenhek te staan, toen Brok hen daarnaar vroeg. Provinciale Staten van Fryslân hebben tot nu toe het idee afgehouden. Volgens de meerderheid is het hek strijdig met Europees en Nederlands natuurbeschermingsbeleid. Vandaar dat gezocht wordt naar andere oplossingen en daarom ook de ‘expertmeeting’ van woensdagmiddag tussen drie en vijf uur.

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 5 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 21 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00