Commissaris van de Koning Arno Brok geeft een lam terug aan Thomas Bouma. Z'n zus Siegrid (links) en broer Lars en vader Jehan Bouma kijken toe.
Commissaris van de Koning Arno Brok geeft een lam terug aan Thomas Bouma. Z'n zus Siegrid (links) en broer Lars en vader Jehan Bouma kijken toe. Foto: Actief Media

Vijf deskundigen over wolven in Nederland én Fryslân

Algemeen

Woensdagmiddag 24 maart is er een – digitale – ‘expertmeeting’ van de Friese Provinciale Staten met vijf sprekers-deskundigen over ‘de wolf in Nederland’ (en dus ook in Fryslân). Zij kunnen na hun inleidingen door Friese statenleden nader bevraagd worden.

De vijf inleiders zijn: Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging en van ‘Wolven in Nederland’; natuurfilosoof Martin Drenthen van de Radboud Universiteit in Nijmegen; schapenhouder in Drenthe Gijsbert Six, lid van het Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders en lid van de Gebiedscommissie Gelderland en Drenthe; Desiré Karelse, coördinator ‘wolf’ en adviseur faunazaken van Bij12, tevens secretaris Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade; tot slot Saskia Duives, voorzitter van vakgroep schapenhouderijen van boerenorganisatie LTO.

Met schapen en een geit bij CdK Brok

Stichting Wolvenhek Fryslân greep deze bijeenkomst aan om maandagmiddag voor de ingang van het Provinsjehûs een petitie aan te bieden aan Commissaris van de Koning Arno Brok. De stichting pleit voor een ‘wolvenhek’ langs de Friese grens, ter bescherming van het buiten lopende vee. Daarbij worden de natuurgebieden Lauwersmeer, Fochteloërveen en Drents-Friese Wold van het hek uitgezonderd, is het idee.

Hek dat alleen wolven tegenhoudt

“Wy wolle in stek lykas op de grins tusken Denemarken en Dútslân, mei mazen fan 20 by 20 sentimeter. Dêr kinne alle wylde bisten trochhinne of oerhinne, behalve de wolven. Dat stek yn Denemarken kaam by myn witten yn desimber 2019 klear en dêr is noch gjin wolf trochhinne kommen”, zegt voorzitter Jehan Bouma namens Stichting Wolvenhek Fryslân.

Geld voor proefhek is er

Hij schat in dat voor zo’n hek geen provinciale vergunning nodig is, maar wellicht wel vergunningen per gemeente, waar het hek wordt geplaatst. De stichting ontving van aanhangers inmiddels 30.000 euro, waar komende zomer het plaatsen van een ‘proefhek’ mee kan worden bekostigd.

Bouma-kinderen pal achter vader

Om het belang van het kleinvee én van de toekomst van de veehouderij te onderstrepen, had Bouma wat eigen vee van de boerderij in Aldeboarn meegenomen naar het Provinsjehûs: een pony, een paar schapen en een paar lammeren, én drie kinderen van de Bouma’s: de zonen Thomas en Lars en dochter Siegrid.

Alledrie bleken pal achter het plan van het wolvenhek te staan, toen Brok hen daarnaar vroeg. Provinciale Staten van Fryslân hebben tot nu toe het idee afgehouden. Volgens de meerderheid is het hek strijdig met Europees en Nederlands natuurbeschermingsbeleid. Vandaar dat gezocht wordt naar andere oplossingen en daarom ook de ‘expertmeeting’ van woensdagmiddag tussen drie en vijf uur.

Afbeelding
“Mei keallen by har memmen mear harmony” Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Halloween bij de Wrottersploech Algemeen 1 okt, 15:14
Afbeelding
Burgemeester Jan Rijpstra opent JIMMY’S Sportsclub in Drachten Algemeen 1 okt, 14:18
Afbeelding
Wâldsang informatieavond met concert Algemeen 1 okt, 13:00
Afbeelding
Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Kollum Algemeen 1 okt, 09:43
Afbeelding
Burumse Wilma Mulder terug uit Oekraïne: “Snel meer hulp nodig” Algemeen 1 okt, 08:30
Afbeelding
Brandweer haalt jong katje uit woning bij keukenbrand Gerkesklooster Algemeen 30 sep, 20:45
Afbeelding
Basisschool It Skriuwboerd eerste ‘DrinkWater’-school in Achtkarspelen Politiek 30 sep, 15:47
Afbeelding
FUMO beschermt grondwater met op afstand bestuurbare boot Algemeen 30 sep, 15:00
Afbeelding
Harsta State in Hegebeintum binnenkort geopend voor publiek Cultuur 30 sep, 14:17
Afbeelding
Fotoshoot Friesian Horse kalender in Dokkum Algemeen 30 sep, 09:43
Afbeelding
‘Nieuw maaibeleid’ vergt 50.000 euro Algemeen 30 sep, 09:39
Afbeelding
Dertig miljoen euro voor nieuwbouw in Smallingerland? Algemeen 29 sep, 17:38