Afbeelding

Meer meldingen milieualarmnummer FUMO in 2020

Algemeen

De FUMO ontving het afgelopen jaar meer meldingen via het provinciale milieualarmnummer. In 2020 kwamen 684 meldingen binnen, 154 meer dan in 2019. De voorgaande jaren nam het aantal meldingen juist af. De meeste klachten gingen over geur- en geluidsoverlast.

De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) is in 2014 opgericht en levert een bijdrage aan een veilige en schone leefomgeving in Fryslân. De Omgevingsdienst voert voor de Friese gemeenten, de provinsje en het Wetterskip vergunningverlening, toezicht en handhaving uit op het gebied van natuur en milieu. Het provinciale milieualarmnummer is een belangrijk middel bij de uitvoering van de toezicht- en handhavingstaken. Want het schoon en veilig houden van onze leefomgeving is een verantwoordelijkheid en een belang van ons allen.

24/7

Via het milieualarmnummer kunnen inwoners van Fryslân 24 uur per dag en zeven dagen per week melding doen van milieuklachten en natuurschade. Achter het milieualarmnummer zitten de toezichthouders van de FUMO. Zij staan dag en nacht klaar om meldingen af te handelen.

Corona

Sinds 2014 neemt het aantal meldingen via het milieualarmnummer jaarlijks af. In 2020 ontving de FUMO voor het eerst weer meer meldingen. Volgens Toezichthouder Aize Terpstra is het aannemelijk dat de coronamaatregelen hierbij een rol spelen: ‘Mensen waren het afgelopen jaar door de lockdown en het thuiswerken overdag veel meer thuis, misschien dat daardoor meer overlast is geconstateerd.’

Daling geurklachten

Hoewel het aantal meldingen dit jaar toenam, werd er veel minder naar het milieualarmnummer gebeld vanwege geuroverlast: 77 meldingen in 2020 ten opzichte van 90 in 2019. Vooral rond Sonac in Burgum, een bedrijf dat dierlijke bijproducten verwerkt, namen de klachten over stank af. Sonac heeft om geurhinder te beperken € 4,5 miljoen geïnvesteerd in een regeneratieve thermische oxidator (RTO), een naverbrander om sterk geurhoudende lucht te vernietigen, waaronder lucht uit de veren-, bloed- en haarverwerking.

Voorbeelden

De meeste meldingen ontvangt de FUMO overdag. Maar ook ’s nachts bellen mensen als ze overlast ervaren. Zo belde iemand uit Drachten vanwege geluidsoverlast door heftrucks die de hele nacht heen en weer reden. 

Bij het milieualarmnummer komen ook meldingen binnen die gaan over de natuur, zoals het verstoren van diersoorten, stroperij of het illegaal kappen van bomen of houtsingels. Aan de Oude Dijk bij Buitenpost werd bijvoorbeeld vuurwerk gebruikt om roofvogels te verjagen.

Ongewone voorvallen

Bedrijven moeten zelf ongewone milieuvoorvallen doorgeven via het milieualarmnummer. Ongewone voorvallen zijn bijvoorbeeld storingen in een proces waardoor geuroverlast ontstaat of niet bedoelde lozingen in het water of riool. In 2020 ontving de FUMO 273 meldingen van bedrijven. Eén van de meldingen was van Omrin. ‘s Nachts is een deel van het afval op Ecopark de Wierde van het stort geschoven en in de ringsloot beland. Omrin heeft de volgende dag zelf alles netjes opgeruimd.

Klik op onderstaande afbeelding voor een PDF-bestand.


Heeft u een milieuklacht?
Bel dan het provinciale milieualarmnummer van de FUMO: (058) 212 24 22. Het milieualarmnummer is alleen bedoeld om overlast van bedrijven te melden. Klachten veroorzaakt door particulieren, zoals hondenpoep, zwerfafval of burengerucht kunt u melden bij uw gemeente. Uw persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet doorgegeven aan de bedrijven waarover u een melding doet.

Actueel

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 10 minuten geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 15 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 15 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 16 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 17 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 17 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 18 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 18 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 19 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 20 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 21 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 22 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 23 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen gisteren