Afbeelding
Foto:

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel lanceren nieuwe website Denk mee!

Algemeen

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel lanceren op 15 maart een speciale website voor het verzamelen van ideeën en meningen van inwoners. Deze website is één van de manieren waarop de gemeenten invulling willen geven aan de participatie die nodig is voor onder andere het opstellen van de omgevingsvisie. In deze visies maken de gemeenteraden keuzes voor de lange termijn, dus voor over vijftien tot twintig jaar.

Inwoners kunnen naar de website van hun eigen gemeente gaan, https://denkmee.t-diel.nl/ en https://denkmee.achtkarspelen.nl/, om daar een vragenlijst in te vullen over hun leefomgeving. In de vragenlijst worden vragen gesteld over de thema’s gezondheid, leefbaarheid, economie, klimaatverandering en relatie inwoner-overheid. “Inwoners kunnen meedenken en hun mening geven, en zo de gemeenteraad een goede basis meegeven voor het maken van de omgevingsvisie”, legt wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel uit. “Hoe willen we dat de toekomst eruit ziet zodat we over 10 of 20 jaar nog steeds met veel plezier wonen en werken in onze gemeente. Dat vragen we onze inwoners”,zegt wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen. “De website heeft de naam Denk mee! omdat we de denkkracht en creativiteit van onze inwoners nog beter willen inzetten bij de ontwikkeling van onze gemeenten, aldus beide wethouders”. 

Omgevingswet

De omgevingsvisie is onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Deze treedt op 1 januari 2022 in werking. De wet brengt grote veranderingen met zich mee voor gemeente, inwoners, ondernemers en organisaties. De Omgevingswet brengt de vele wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water samen en stemt de regels beter op elkaar af. Daarmee vormt de wet de basis voor het beheer en ontwikkeling in de omgeving. De nieuwe wet geeft veel ruimte voor de visie en ideeën van inwoners. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor het nemen van besluiten. Maar voordat het besluit genomen wordt, kunnen inwoners vaker en makkelijker laten weten wat zij vinden en kunnen. De nieuwe website is één van de manieren waarop de gemeenten dat willen bereiken.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 8 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 10 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30