Bij de toegangsweg aan de zuidkant van Drachten bij afslag 29 van de A7 is deze week het kunstwerk KAPKAR / A7-29 X FT van Frank Havermans geplaatst.
Bij de toegangsweg aan de zuidkant van Drachten bij afslag 29 van de A7 is deze week het kunstwerk KAPKAR / A7-29 X FT van Frank Havermans geplaatst. Foto: Harry Blokzijl

Kunstwerk als bijzondere stadsmarkering Drachten

Algemeen

Bij de toegangsweg aan de zuidkant van Drachten bij afslag 29 van de A7 is deze week het kunstwerk KAPKAR / A7-29 X FT van Frank Havermans geplaatst. Deze enigmatische stadsmarkering maakt Drachten herkenbaar, en als bestemming onderscheidend en attractief. 

Vroeger markeerden stadspoorten de grenzen van de stad. Tegenwoordig is de overgang tussen stad en platteland minder duidelijk. Het kunstwerk is geplaatst op de zijwanden van de fietstunnel die onder de A7 ligt. Precies op een punt in het landschap waar wandelaar, fietser en automobilist elkaar kruisen. Op deze plek krijgt het kunstwerk de functie van een stadspoort die stad en land op bijzondere wijze met elkaar verbindt. 

Bestemming Drachten 

KAPKAR / A7-29 X FT is de tweede stadsmarkering van het kunstplan Bestemming Drachten, dat Stichting TAAK in opdracht van Gemeente Smallingerland heeft geschreven en uitvoert. Ten grondslag aan het plan ligt het idee van de reis. Innovatief en ondernemend, deze kenmerken zijn ingebakken in het Drachtster DNA. Drachten is een stad waar van alles te ontdekken valt, een stad die niet stil staat. Ontwikkelingen die bepalend zijn voor de identiteit van Drachten, werden vertaald naar kunstopdrachten. 

KAPKAR / A7-29 X FT

Het aan de horizon verschenen kunstwerk trekt in het weidse landschap meteen de aandacht. De stalen constructie doet denken aan een ruimteschip of kraan die net lijkt te zijn geland, maar ook zo weer kan vertrekken. De oplettende voorbijganger kan beweging waarnemen in het op het eerste gezicht statisch ogende werk. Het mechanisme in het kunstwerk laat het ‘vliegbootachtige’ element bovenin namelijk langzaam op en neer bewegen. Het resoneert visueel aan een deinend schip.

Niet voor niets verwijst het ontwerp naar een portaalkraan van een scheepswerf. Voor de technische realisatie van KAPKAR / A7-29 X FT heeft Havermans gekeken naar technieken uit de industriële kraan- en scheepsbouw. De verbondenheid van de Friezen met water en scheepsbouw is historisch en de scheepswerf van Drachten stond aan de basis van de industrie in deze streek. Bij de realisatie van het ontwerp heeft Havermans dan ook zoveel mogelijk samengewerkt met lokale bedrijven, waaronder SMST, een internationaal georiënteerd hightech bedrijf dat offshore apparatuur zoals kranen ontwerpt en bouwt.

Wat is Bestemming Drachten?

KAPKAR / A7-29 X FT is onderdeel van Bestemming Drachten, een initiatief van de Gemeente Smallingerland, waarin de belangrijkste toegangswegen naar de stad in vier windrichtingen worden gemarkeerd door kunstwerken. In het oosten van Drachten werd eind 2018 Monument voor Toekomstig Geluk van Frank Koolen geplaatst. Met de plaatsing van het kunstwerk aan de zuidkant van Drachten wordt uitvoering gegeven aan besluitvorming uit 2017. Meer informatie over Bestemming Drachten op www.bestemmingdrachten.nl

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 12 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 14 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 15 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 17 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 18 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 20 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 21 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21