Afbeelding
Foto: Pixabay

Onstuimig weer op komst: ‘Zware windstoten gevaarlijker dan storm’

Algemeen

Voorlopig is het gedaan met het lenteweer, er zijn flinke windstoten en regenbuien op komst.

Vanaf woensdagavond tot en met zaterdag krijgt Nederland te maken met zeer onstuimig weer. Donderdag is in het noordwestelijk kustgebied kleine kans op storm en worden zeer zware windstoten verwacht. De hevige windstoten zijn gevaarlijker dan storm.

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Van een officiële zware storm is sprake bij een uurgemiddelde 10 Bft. Hoewel stormwinden schade kunnen veroorzaken en schepen op zee in de problemen kunnen brengen schuilt in de zware windstoten boven land veel meer gevaar.

Bij een windstoot haalt de wind kortdurend extra hard uit. Bomen die al scheef hangen in de stormwind krijgen hierdoor een extra zetje, wat ze in sommige gevallen niet overleven. Ook kan door de plotselinge winduithaal schade aan bijvoorbeeld schuttingen, daken en gevels van huizen ontstaan. Bij een officiële storm is sprake van gemiddelde windsnelheden van 75 km/uur of meer. Aan zee komt het dan meestal tot zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Deze windstoten veroorzaken de meeste schade.

In het binnenland kunnen zware windstoten zeker zo verwoestend uitpakken. De gemiddelde wind is landinwaarts tijdens een storm vaak beduidend lager. Vaak waait het dan met zo’n 40-50 km/uur. Vooral tijdens buien kunnen zware windstoten optreden van 75-100 km/uur en soms zelfs zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur. Het verschil met de gewone windsnelheid is echter zo groot dat door de plotselinge windstoten nog sneller dan in de kustgebieden schade kan ontstaan aan bomen en huizen. Een synoniem voor windstoten is rukwinden. Dat woord vertelt dat deze windstoten in staat zijn om dingen kapot te rukken.

Verkeer ondervindt ook grote hinder door windstoten

Wie deze donderdag de weg op gaat moet ook rekening houden met de zware tot zeer zware windstoten. Onze waarschuwing voor het verkeer: ga in de ochtend en aan het begin van de middag niet met aanhangers en lege vrachtwagens op pad. Ook kunnen takken op de weg waaien en plaatselijk is een omgevallen boom ook niet uitgesloten. Wees extra alert op bruggen en dijken aangezien je daar de meeste wind vangt en met een verraderlijke zijwind te maken kan krijgen. Een voorbeeld van een gevaarlijke dijk waar de wind dwars op staat is de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Ook op veel bruggen in Zeeland en Zuid-Holland krijg je te maken met gevaarlijke zijwind.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21