Gerard van der Ploeg in het kantoor van Apuls Cijfers & Advies.
Gerard van der Ploeg in het kantoor van Apuls Cijfers & Advies. Foto: Actief Media

Gerard van der Ploeg neemt afscheid van Apuls Cijfers & Advies

Algemeen

Op jonge leeftijd wilde Gerard van der Ploeg ambtenaar worden. Na een stage op het gemeentehuis ontdekte hij echter dat hij bij de overheid niet gelukkig zou worden. Via een vacature op de radio kwam hij bij een accountantskantoor terecht. Al 44 jaar werkt hij nu met cijfers, waarvan 23 jaar bij Apuls, waar hij sinds 2006 mede-eigenaar van is. Vanaf donderdag gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen.

Van der Ploeg heeft altijd veel voldoening uit zijn werk gehaald. Bang om zijn werk straks te missen is hij echter niet. “Ik heb dit werk 44 jaar met plezier gedaan. Het puzzelen met cijfers en ook het werken met mensen vond ik prachtig. Maar nu is het goed zo.”

Straks tijd tekort
Van der Ploeg heeft namelijk nogal wat vrijetijdsbestedingen. “Wij hebben een grote tuin en mijn vrouw en ik houden beiden van tuinieren, wandelen, lezen en op vakantie gaan. En zodra het mag, weer naar het voetballen van SC Heerenveen.” Wanneer dit artikel gepubliceerd wordt, staat er als het goed is ook nog eens een camper op de oprit. En als echte familieman hoopt Van der Ploeg veel te kunnen oppassen op de kleinkinderen. “Ik denk dat ik straks tijd tekort kom.”

Eeltbulten van het schrijven
Het moment dat hij zijn eerste arbeidscontract ondertekende, herinnert Van der Ploeg zich nog als de dag van gisteren. “Dan staat er dat je pas in 2021 met pensioen kan. Wat lijkt het dan een eind weg, maar voor je het weet is het zo ver.” In de afgelopen 44 jaar zag Van der Ploeg het vak behoorlijk veranderen. “In het begin had je van die heel grote kasboeken. Ik had gewoon eeltbulten van het schrijven. Nu is veel geautomatiseerd. Hier heb ik geen problemen mee, maar de nostalgie is wel wat weg.”
Van der Ploeg weet nog goed dat zijn eerste baas op de Efficiency Beurs in de Amsterdam Rai een IBM-computer kocht van 150.000 gulden. “Het personeel zou nog maar de helft van al het werk hoeven te doen. Maar de computer heeft eerst drie maanden op het kantoor gestaan, voordat een paar jongere medewerkers er toch maar eens mee aan de slag gingen.”

Klompen in de kofferbak
Ook Van der Ploegs rol veranderde in de loop der jaren aanzienlijk. “Vroeger voerde ik het werk zelf uit, nu heb ik meer een adviserende rol.” Ook kreeg hij meer klantencontact. “Dat heb ik altijd heel mooi gevonden. Zo had ik ook veel contact met boeren. Hier hoorde standaard een rondje over de boerderij bij. Dan zei een boer: ‘Maar u hebt uw nette kleren aan’. Dan haalde ik de klompen uit de kofferbak. Dat vond die boer dan prachtig.”

In 2006 maakte hij de overstap van werknemer naar ondernemer en werd hij mede-eigenaar van Apuls. Het ondernemerschap is hem prima bevallen, al veranderde er eigenlijk ook niet heel veel. “Het waren mijn collega’s en het zijn ook altijd mijn collega’s gebleven. Ik wil iedereen bedanken voor het gestelde vertrouwen in mij en in Apuls Cijfers & Advies.”

Apuls Cijfers & Advies | Mr W M Oppedijk van Veenweg 8-A, Burgum | www.apuls.nl | 0511 462 075

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 9 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 10 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 11 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 13 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 15 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 16 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30