Van links naar rechts: Jan Knol, Ruurd Johan Veenstra en Jan Marten Miske bij een inpakmachine. Binnenkort verhuist NEF naar een nieuw pand op de hoek van de Havelandoweg en de Oostergoweg in Dokkum.
Van links naar rechts: Jan Knol, Ruurd Johan Veenstra en Jan Marten Miske bij een inpakmachine. Binnenkort verhuist NEF naar een nieuw pand op de hoek van de Havelandoweg en de Oostergoweg in Dokkum. Foto: Actief Media

NEF: regels sociaal domein moeten eenvoudiger

Algemeen

In november 2020 dienden SP-kamerlid Jasper van Dijk en CDA-kamerlid René Peters een initiatiefnota in waarin zij ervoor pleiten om sociale werkplaatsen nieuw leven in te blazen en om te vormen naar sociaal ontwikkelbedrijven. Jan Knol, directeur van Werk-leerbedrijf NoardEast Fryslân (NEF), ziet zijn organisatie eigenlijk al als een sociaal ontwikkelbedrijf. Hij juicht de initiatiefnota toe, maar hoopt dat het niet alleen bij verkiezingsretoriek blijft.

Met de initiatiefnota willen de twee kamerleden een alternatief bieden voor de fel bekritiseerde Participatiewet, die op 1 januari 2015 werd ingevoerd. Knol noemt deze wet “een wolf in schaapskleren”. Volgens hem zijn teveel mensen door deze wet aan de zijlijn komen te staan. “Vriend en vijand zijn het erover eens dat deze wet mislukt is, omdat het mensen juist uitsluit van deelname aan de maatschappij.”

NEF - met Noardeast-Fryslân en Dantumadiel als aandeelhouders - helpt ieder jaar veel mensen aan het werk. Knol is kritisch op de Participatiewet, maar prijst het sociaal beleid in deze gemeenten. “Zodra mensen hier worden aangemeld bij de bijstand, komen ze ook in een re-integratietraject van de NEF. Deze gemeenten willen mensen echt helpen.”

Knol is ook tevreden met de bereidwilligheid vanuit de bedrijven in de regio. “Maar liefst de helft van alle mensen die wij aan het werk hebben, loopt mee in het bedrijfsleven.” Volgens Knol zou dit nog hoger kunnen zijn bij een eenvoudiger regelgeving, want ondernemers lopen nu tegen een oerwoud van regels aan. “Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van alle ondernemers wel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wil aannemen, echter maar vijf procent doet dit werkelijk. De barrières zijn te groot geworden.”

Hij roept politici op geen loze beloften te doen, maar nu echt wetgeving te vereenvoudigen en te zorgen voor een vangnet voor de mensen die nu buiten te boot dreigen te vallen. “Mensen met een fysieke of een psychische beperking zijn vaak een kleurrijke verrijking voor het bedrijf. Als bedrijfsleven wil je ook een afspiegeling van de samenleving zijn.”


Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 17 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 20 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 21 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00