Griet Braaksma (scriba van PGT) bezorgt het bloemenzaad, de folder en bij de leden ook het PGT-ledenblad.
Griet Braaksma (scriba van PGT) bezorgt het bloemenzaad, de folder en bij de leden ook het PGT-ledenblad. Foto: Ingezonden (Piet Reitsma

Bloemenzaad voor Trynwâlden en Oekraïne

Algemeen

TRYNWALDEN – De Protestantse Gemeente Trynwâlden (PGT) is half februari 2021 begonnen met een huis-aan-huis-actie voor de inwoners van de Trynwâlden. Dat gebeurt door als teken van ‘omtinken yn dizze drege tiid’ een kaart met bloemenzaad te verspreiden.

“Eins is omtinken yn trijefâld: foar de ynwenners fan de Trynwâlden, foar ús omjouwing dy’t it ek dreech hat en foar meiminsken yn Oekraïne dy’t it dreech hawwe”, licht Lútsen Faber namens PGT toe. Er wordt niet alleen bloemenzaad verspreid, maar ook opgeroepen (meer) bloemenzaad te kopen. De opbrengst is voor armlastige bewoners van Oekraïne.

“Folle dreger”

“Wy kleie yn Nederlân dat wy it no dreech hawwe as gefolch fan de koroanakrisis. Mar yn in lân as Oekraïne hawwe de earmste minsken it noch folle dreger as wy”, weet Lútsen Faber. Hij is er meermalen geweest.

Uitwisseling

Het was de bedoeling dat er jonge mensen uit Oekraïne naar de Trynwâlden zouden komen, om uitwisseling tot stand te brengen over het leven daar en het leven hier. “En fan elkoar te learen as it giet om sosjaal frijwilligerswurk. Dat moat dêr noch hiel bot fan de grûn komme. De jongerein dêr wól hiel graach wat foar de mienskip betsjutte!”

Nu die uitwisseling vanwege het coronavirus niet mag, kiest PGT voor een inzamelingsactie, die én de bewoners van de Trynwâlden, én de biodiversiteit alhier én de bewoners van Oekraïne vooruit kan helpen. Die kunnen wel wat financiële ondersteuning gebruiken, omdat de overheid in Oekraïne weinig voor hen doet.

“Slim ferdield”

“Dêr komt by dat it lân slim ferdield is tusken de minsken dy’t op it westen oriëntearre binne en de minsken dy’t op help fan Ruslân fertrouwe. Dy ferdieling is ûngefear ‘fifty-fifty’. Dat makket de situaasje ynstabyl en dreech te ferbetterjen.”

Idealisme

Tegelijk weet Faber dat Oekraïnse jongeren bereid zijn om zo’n duizend kilometer te reizen – “sa grut is dat lân” - om in de armste gebieden de handen uit de mouwen te steken. “Fan dat idealisme kinne wy noch wol wat leare!” Veel jongeren uit Oekraïne zouden het in het buitenland beter kunnen krijgen dan in eigen land, veronderstelt Faber. “Mar in soad jongeren wolle bewust yn eigen lân bliuwe, om sa wat foar de minsken dêr betsjutte te kinnen.”

Wie meer wil weten, dan wel bloemenzaad wil bestellen, kan terecht op de website: www.pgtrynwalden.nl/bloemenzaadactie

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 16 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 18 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30