Bas de Boer (rechts) haalt wat cement van de volgende steen. Wopke Mozeslegt de stenen geordend opzij, want het gat moet later weer dicht.
Bas de Boer (rechts) haalt wat cement van de volgende steen. Wopke Mozeslegt de stenen geordend opzij, want het gat moet later weer dicht. Foto: Actief Media

Gat in Burgumer toren voor klokrenovatie

Algemeen

BURGUM - Bas de Boer en Wopke Mozes van Boubedriuw Swart uit Eastermar maken een gat in de kerktoren van de Kruiskerk in Burgum. Daar moet donderdag 25 februari de klok doorheen. Die is namelijk aan restauratie toe. De klok weegt ongeveer 1070 kilo en heeft een diameter van 120 centimeter, dus is er ook een takel nodig om de klok uit de toren te halen en op de grond te laten zaken.

De beide bouwvakkers stapelen de weggehaalde, oude stenen netjes opzij, zo, dat ze later weer op de juiste plek in het gat gemetseld kunnen worden, als de gerestaureerde klok weer op z’n plaats hangt.

Renovatie klok in Duitsland

Opdrachtgever voor de restauratie van zowel de toren als de klok is de Stichting Behoud Monumenten in Tytsjerksteradiel. De klepel zal worden vervangen. De binnenkant van de klok is op het aanslagpunt (waar de klepel de slagrand van de klok raakt) ongeveer vijftien procent versleten. Deze slijtage wordt opgelast, om problemen te voorkomen, zoals scheurtjes en uiteindelijk scheuren, vertelt Arjen van der Schaaf van de stichting. “De klok moat foar restauraasje nei Dútslân. Dêr sit in spesjalisearre bedriuw, dat ûnderfining hat mei ditsoarte restauraasjes.”

Het gaat om Glocken-Schweisswerk in Nördlingen, een gemeente in het noorden van Beieren, tussen Stuttgart en Neurenberg. Volgens de eigen reclame van dit bedrijf zijn hier in 75 jaar maar liefst 3600 klokken “door onze speciale lasmethode onberispelijk gelast”.

Latijnse tekst

De klok is in 1662 gegoten door Jurien Balthasar. Dat staat letterlijk in de klok gegoten: ‘Jurien Balthasar heeft mij ghegooten in Leeuwarden 1662’. Dan volgt een tekst in het Latijn: ‘Sacra sepulchra motus incendia leges cum iubeor sonitu pesterebrante loquor’, waarvan Google Translate de volgende vertaling geeft: ‘Beweging van het Heilig Graf beveelt het geluid van vuurwetten die pesterebrante spreken’.

Brandgevaar

Een zwager van een bestuurslid van de monumentenstichting meldt dat ‘pesterebrante’ een oud-middeleeuws woord is voor ‘brandgevaar’. Kortom, vrij vertaald: ‘Met deze met vuur gemaakte klok kunt u geluid maken om tegen brandgevaar te waarschuwen’.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 15 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 16 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 17 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 19 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 20 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 21 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30