De familieruimte in It Stee.
De familieruimte in It Stee. Foto: Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg

Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg biedt met It Stee fan ôfskie een unieke familielocatie voor het nemen van afscheid

Algemeen

BURGUM - Het doel van Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg in Burgum is waardevol afscheid nemen mogelijk maken. Het team bestaat uit vier uitvaartverzorgers die naasten ter zijde staan met oprechte belangstelling. “Iedere familie is anders, de omstandigheden verschillen, maar we luisteren, denken mee, inspireren en geven handvaten”, zegt Sjoerdtje de Haan. “Onze inzet is dat nabestaanden naderhand, ondanks hun verdriet, terugkijken op een persoonlijk, passend afscheid. It Stee fan ôfskie is daarbij voor diverse families een waardevolle locatie gebleken.

Er is heel veel mogelijk
‘Wat heb jij nodig om goed afscheid te nemen?’ Die vraag staat altijd centraal bij het team van Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg. Er moet voor iedere betrokkene - van jong tot oud - ruimte zijn voor het uiten van gevoelens. “Waar nodig nemen we de familie werk uit handen. We maken bijvoorbeeld rouwdrukwerk in eigen beheer en hebben een vormgever die kaarten naar eigen ontwerp kan realiseren.”

Opgebaard in It Stee fan ôfskie
Sinds anderhalf jaar heeft Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg It Stee fan ôfskie in gebruik. “Natuurlijk wordt een uitvaart vaak bij een familie thuis voorbereid. Soms echter, als iemand klein behuisd is of wanneer de familie bijvoorbeeld heel groot is, kan het ook fijn zijn om op een andere locatie als familie bij elkaar te komen. Voor deze situaties is It Stee fan ôfskie heel geschikt”, vertelt Sjoerdtje.

De prachtig verbouwde, historische boerderij op de hoek van de Schoolstraat en de Kwekersstrjitte in Burgum is een waardevolle aanvulling op de dienstverlening gebleken. Er zijn twee rouwkamers met aansluitend een grote familiekamer met keuken. Er is tevens een aula met plek voor 160 stoelen en - heel uniek en innovatief - een workshopruimte op zolder.

Samen aan de slag in een aparte ruimte
In de workshopruimte op zolder staat een grote knutseltafel. Hier kunnen families hun eigen bloemstukken maken, of bijvoorbeeld vlinders schilderen voor op de kist. “We brengen ook wel eens op verzoek de deksel van de kist naar boven. Het is vaak mooi om met bijvoorbeeld de kinderen die deksel te beschilderen.”

Een woensdagmiddag in It Stee fan ôfskie
De deur van de familiekamer vliegt open. “Kijk mem”, zegt Klaas terwijl hij met uitgestrekte armen op zijn moeder afloopt. Moeder Anja zit achter haar laptop bij de grote tafel. Ze is net een mail aan het schrijven voor haar zus. Er moet veel geregeld worden nu heit is overleden. Klaas drukt met trots een houten vlinder in haar handen. “Voor pake zijn kist”. Ontroerd kijkt Anja naar haar zoon. “Dat heb je mooi gemaakt!” Klaas knikt, pakt de houten vlinder weer op en loopt naar beppe die hij net uit de kamer ziet komen waar pake staat opgebaard. “Kijk beppe, voor pake zijn kist.” Tranen branden in Beppes ogen als ze Klaas bij zich op schoot trekt en plaatsneemt op de bank.

Achter in de familiekamer klinkt muziek. Het zijn Niek en zijn zwager die de geluidsinstallatie uitproberen in de aula. “Ik ben nooit zo’n spreker”, hoort Klaas zijn oom zeggen. “Fijn dat we hier zelf even mogen kijken hoe het klinkt.” “Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de audio- en visuele voorzieningen hier”, zegt Klaas zijn vader, Niek. “En altijd iemand aanwezig om je te helpen, dat vond ik fijn om te horen.”

Klaas vraagt beppe om een glas ranja en gaat dan weer naar boven. “Naar de knutselzolder”, zoals hij het zelf noemt. Hij voelt zich wel thuis in deze grote boerderij.

Op de zolder van It Stee fan ôfskie zijn zijn zusje en twee neefjes onder leiding van Riek bezig met het beschilderen van net zulke houten vlinders als hij zelf heeft gemaakt. Zijn tante maakt een bloemstuk. Vanavond als de kinderen naar huis zijn, komen de zeven broers en zussen van heit met hun partners naar ‘t Stee.

“Fijn dat het zo kan”, zegt Anja tegen Riek als zij een paar uur later een grote kan koffie klaarzet in de keuken. “In het huisje van van heit en mem is maar weinig plek. Hier kunnen we probleemloos iedereen ontvangen. En morgen is de uitvaartdienst hier ook. Dat geeft veel rust. Net als de goede apparatuur voor een livestream-verbinding. Zo kan iedereen die dat wil betrokken zijn.”

Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg | Schoolstraat 102, Burgum | 0511-482004 | www.sjoerdtjedehaanuitvaartzorg.nl
www.itsteefanofskie.nl

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 9 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 11 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30