Horeca-ondernemers doen er alles aan om de moed er in te houden. V.l.n.r. Aly Meindertsma, Maaike Boonstra, Eelke Duursma en Jan Adema.
Horeca-ondernemers doen er alles aan om de moed er in te houden. V.l.n.r. Aly Meindertsma, Maaike Boonstra, Eelke Duursma en Jan Adema. Foto: Actief Media

De horeca kijkt vooruit. “Dat voelt beter”

Algemeen

BURGUM - De horeca was inmiddels meer dan honderd dagen dicht sinds de twee lockdown, vanaf 14 oktober. 'Hoe overleven en beleven de ondernemers dat?' vroegen wij ons af. "We zijn heel blij met de extra steunmaatregelen die zijn afgekondigd", antwoordt Aly Meindertsma, regiomanager voor de Koninklijke Horeca Nederland in Friesland. De KHN heeft hiervoor flink gelobbyd in Den Haag.

KHN lobbyt bij de Haagse politiek, lokaal bespreken de Friese bestuurders van KHN ook met gemeentelijke en provinciale overheden hoe ondernemers financieel ondersteund kunnen worden. "De reclamebelasting en precariobelasting over vorig jaar zijn in veel gemeenten al kwijtgescholden. Voor de OZB en meer ruimte voor de terrassen voeren we momenteel lokale lobby”, vertelt Aly Meindertsma.

Het neemt niet weg dat voor ongeveer vijftig procent van de horeca-ondernemers een faillissement dreigt. "De overheid zegt dat er momenteel weinig ondernemers failliet gaan door de steunmaatregelen," zegt Aly Meindertsma. "Maar wij denken dat het komt doordat de schuldeisers hun geld (nog) niet opeisen. Technisch zijn een aantal bedrijven volgens haar zeker failliet. Wat de financiële consequenties daadwerkelijk zijn, hangt af van kwijtscheldingen, compensaties en het komende seizoen dat gedraaid kan of mag worden."

Voorzitter van KHN Midden Friesland, Eelke Duursma - tevens eigenaar van De Pleats in Burgum - is trots op de veerkracht die zijn Friese collega's tonen. "Financieel kunnen wij elkaar niet helpen, maar elkaar opbeuren, samen brainstormen over wat wel kan, praten met elkaar hoe je je rug recht houdt in deze zware tijd, dat gebeurt veel."

"Sluiting vanwege corona betekent niet dat je het rustig hebt", vertelt hij. "Het is keihard werken. Alles gaat anders. Voortdurend anticiperen we op de veranderende regelgeving. Steeds ben je bezig je bedrijf anders te organiseren, om het aan te passen aan wat wel kan. Of om het voor te bereiden op wat straks kan."

Maaike Boonstra, samen met haar echtgenoot Jurjen eigenaar van Kafee it Wapen fan Fryslân in Oentsjerk (eetcafé, bruincafé en zalencentrum), vertelt over de emoties die de afgelopen maanden de revue passeerden: van paniek tot boosheid, van verdriet tot gelatenheid, van moed tot blijdschap over wat wél kon. "Je kunt de situatie niet veranderen", leerde ze. "Angst of woede helpen niet. We kunnen inzoomen op wat we zijn kwijtgeraakt, maar het verandert niets. Je voelt je beter als je je aandacht vestigt op wat wel kan. Opruimen, op internet zoeken naar nieuwe Belgische speciaalbiertjes zodat we onze gasten straks nog meer soorten kunnen aanbieden en leuke menu's bedenken zodat we de klanten met afhaalmogelijkheden blijven verrassen."

Maaike klaagt ook niet omdat ze vindt dat zij en Jurjen relatief gezien ook nog wel 'geluk' hebben. "Wij hebben veel vaste klanten die ook nu komen voor de afhaalmenu's. Bovendien zijn wij jong genoeg om na corona als ondernemer de tijd te hebben een deel van de opgelopen schade te herstellen. Er zijn ook ondernemers die vlak voor hun pensioen zitten en dat nu zien verdampen."

Jan Adema is eigenaar van Lunchroom & IJssalon Adema in Earnewâld. Ook hij prijst zich gelukkig. Omdat hij afgelopen zomer een uitzonderlijk goed seizoen draaide en 's winters normaliter ook dicht is. "De gevolgen zijn voor sommige anderen echter onevenredig groot. Veel dagjesmensen en vakantiegasten kwamen vorige zomer naar Earnewâld 'voor een ijsje', maar ondernemers in ons dorp die met groepen werken, bijvoorbeeld een rondvaarbedrijf, zaalverhuur of een zeilschool, hebben het heel zwaar."

"De gevolgen van de coronacrisis pakken per ondernemer verschillend uit," zegt ook Eelke Duursma. "Het hangt af van je corebusiness en je doelgroep. Maar ook hoe lang je al bezig bent, hoe de verhouding eigen geld/geleend geld is, of je een eigen pand hebt en hoeveel personeel je in dienst hebt."

Jan Adema hoopt op regelgeving met maatwerk. "Veel horecaondernemers in Friesland hebben laten zien hun bedrijfsvoering heel coronaproof te kunnen organiseren. Ik hoop straks op nieuwe kansen."

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36