Er woedt in de omgeving van Paesens-Moddergat een felle discussie over hogere windturbines dan de huidige,
Er woedt in de omgeving van Paesens-Moddergat een felle discussie over hogere windturbines dan de huidige, Foto: Ingezonden

Groot protest tegen windturbine bij Moddergat (UNESCO Werelderfgoed)

Algemeen

TERNAARD - De gemeente Noardeast-Fryslân heeft vergunning verleend aan de Stichting Dorpsmolens Ternaard om de huidige molen bij de Fûgelpits, Moddergat te vervangen voor een turbine met 60m tiphoogte (20 meter hoger dan de huidige molen). Ten onrechte, zo stellen bezorgde burgers en organisaties. Afgelopen weekend startte het burgerinitiatief wwww.geenmolenmoddergat.petities.nl dat binnen achtenveertig uur al ruim driehonderdvijftig keer werd ondertekend. 

“Het is opvallend, maar niet gek dat veel van de ondertekenaars afkomstig zijn uit Paesens-Moddergat, Nes en Oosternijkerk’, vertelt een van de initiatiefnemers, Anne-Goaitske Breteler. Veel inwoners uit die omliggende dorpen, waren klaarblijkelijk niet goed op de hoogte van de nieuwe plannen. “Je merkt dat ze er behoorlijk van schrikken, want door het weidse landschap hier, heeft bijna iedereen er direct mee te maken.”

Ook inwoners die al actie hadden ondernomen, sluiten zich nu weer aan. Hun eerdere pogingen waren tevergeefs; de bezwaarcommissie van de gemeente Noardeast-Fryslân stelde namelijk dat alleen de direct omwonenden binnen een straal van 601 meter van de turbine, hinder zouden kunnen ervaren. Er vallen vier adressen binnen deze afstand.

Hun bezwaarschriften werden ontvankelijk en zelfs gegrond verklaard, maar toch vond het college dat niet belangrijk genoeg.

Daarnaast bracht welstandsorganisatie ‘Hûs en Hiem’ een negatief advies uit over de nieuw te plaatsen turbine, maar ook dat deed de gemeente Noardeast-Fryslân niet overtuigen. ‘Hoog tijd om deze misstand grootschalig aan te kaarten’, zo stellen de initiatiefnemers. Want ook de recent ingebrachte motie door de FNP-fractie in de raad is terzijde geschoven.

De petitie wordt gemotiveerd met verschillende argumenten: verstoring van het natuurgebied, gevaar voor vogels en vleermuizen, de horizonvervuiling in een toeristisch gebied. Overal aan de Waddenkust zijn al molens te vinden, behalve tussen Wierum en Lauwersoog. De ondertekenaars variëren even sterk: verontruste omwonenden, de Waddenvereniging, Randstedelingen en ook groepen jongeren uit de buurt.

‘Het kwalijkst aan dit alles’, vinden de initiatiefnemers, ‘is dat er niet geluisterd wordt. Het hele proces laat een groot democratisch onvermogen zien. Het college zou zich moeten schamen’. ‘Draagvlak’ is hét bepalende criterium vanuit provinciaal en gemeentelijk beleid voor een dorpsmolen, stellen de actievoerders. Zij willen de petitie aanbieden aan het college van b. en w. om aan te tonen dat er geen draagvlak is voor de nieuw te plaatsen turbine.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 6 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 9 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 10 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 11 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 14 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00