De eerste prik vrijdagochtend 15 januari 2021 in het WTC Expo voor een medewerkster in de ouderenzorg.
De eerste prik vrijdagochtend 15 januari 2021 in het WTC Expo voor een medewerkster in de ouderenzorg. Foto: Ingezonden

Besmettingen dalen, zorgen door ‘Brits’ virus

Algemeen

LEEUWARDEN - Voor het eerst in een maand is het aantal coronabesmettingen in Fryslân echt gedaald. De afgelopen week noteerde GGD Fryslân 1523 positieve tests, bijna 170 minder dan een week eerder. Bovendien is vrijdag 13 januari begonnen met vaccineren van medewerkers in de ouderenzorg. Maar het opduiken van de Britse variant in Surhuisterveen is reden tot nieuwe zorgen.

De teruggang van het aantal besmettingen is een gevolg van de ‘lockdown’ die half december is aangescherpt. Dit effect is gedempt door feestjes die tijdens de jaarwisseling hebben plaatsgevonden. Niet alleen op Terschelling maar ook op andere plaatsen in de provincie kwamen jongvolwassenen bijeen die elkaar besmet hebben, blijkt uit bron- en contactonderzoek.

Vooral in de oostelijke helft van de provincie kwamen er relatief veel positieve tests bij. Zowel Achtkarspelen, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel, Heerenveen als Smallingerland noteerden hun hoogste weektotalen ooit. Onder 70-plussers was er provinciaal een duidelijke afname: van 235 in week 1, naar 178 deze week in week 2.

Ernstige zorgen zijn er over de Britse variant van het coronavirus. Na een eerdere vondst elders in de provincie, is deze woensdag aangetroffen in zorginstelling ’t Suyderhuys in Surhuisterveen (Achtkarspelen). Tot nu toe testten 45 bewoners en ruim 40 medewerkers positief op corona. Bij twee bewoners en een contact van een medewerker is de Britse variant vastgesteld. Vervolgonderzoek moet duidelijk maken hoe het met de verdere verspreiding hiervan staat, ook buiten het zorgcentrum. Mogelijk zullen de Friese zorgcentra nu extra voorzichtig worden.

GGD Fryslân is vrijdagochtend 15 januari gestart met het vaccineren van personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen. De komende tijd prikt de GGD dagelijks 325 zorgmedewerkers, omdat er niet meer vaccin beschikbaar is. In de priklocatie in het WTC Expo in Leeuwarden is ruimte voor ruim drieduizend vaccinaties per dag.

Het aantal tests daalde de afgelopen week naar 9460. Dat is 15 procent minder dan een week eerder. Met de 1523 infecties van deze week erbij is het coronavirus inmiddels bij 17.995 inwoners van Fryslân aangetroffen. Deze week is van 18 mensen aan GGD Fryslân gemeld dat ze overleden zijn terwijl ze besmet waren. Er zijn twaalf nieuwe ziekenhuisopnames doorgegeven.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 2 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 3 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 4 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 6 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 8 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 9 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 22 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen gisteren
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30