V.l.n.r.: Gerrit Dijkstra, Cor van Staveren, Marianne van Staveren, Paula Zijda en Rob Laan.
V.l.n.r.: Gerrit Dijkstra, Cor van Staveren, Marianne van Staveren, Paula Zijda en Rob Laan. Foto: Actief Media

De Peinder Mieden krijgt in voorjaar betonweg

Algemeen

OPEINDE - Al een paar jaar moeten de bewoners van de nieuwe, open en ‘natuurlijke’ woonwijk De Peinder Mieden gebruik maken van een zandpad als ontsluitingsweg. In de laatste paar hete zomers een bron van stuifzand, in de natte winters een ergernis door water- en modderoverlast. Maar er lijkt zicht op verbetering.

B. en w. van Smallingerland en de Vereniging van Eigenaren hebben, zo meldt het college aan de gemeenteraad, een compromis bereikt. Het huidige pad is nog in gebruik door het bouwverkeer. Het nieuwe wordt een betonweg van twee meter breed, met aan weerszijden grasbetonklinkers van negentig centimeter breed, plus een ‘opsluitband’ van tien centimeter. Totale breedte: vier meter.

Dat vergt een investering van 726.000 euro. Dat is ruim drie ton meer dan de aanvankelijke keuze voor halfverharding, maar die keuze bleek niet aan de kwaliteitseisen te kunnen voldoen. De extra kosten kunnen worden betaald uit de grond-exploitatie.
Tegenover die extra investering staan wel wat lagere onderhoudskosten, van ruim vierduizend euro per jaar. Een eenvoudige rekensom wijst uit dat het ‘terugverdienen’ van de investering ruim zeventig jaar duurt. Maar de bewoners van De Peinder Mieden zullen door een betonweggetje wellicht veel minder schadekosten bij de gemeente indienen.

“De echte winst ligt volgens de VvE in de toegenomen veiligheid: de weg door het natuurgebied blijft onverlicht en moet ook in de donkere maanden veilig begaanbaar zijn voor gebruikers van alle leeftijden”, meldt de Vereniging van Eigenaren, waarin de bewoners verenigd zijn.

Ze zijn blij dat er zicht is op verbetering. “In het overleg met de gemeente is ook geheel gerecycled beton, vermengd met olifantengras, ter sprake geweest”, vertelt Rob Laan van de VvE. “Mar dat wie fierstente djoer”, vult VvE-voorzitter Marianne van Staveren-Klasema aan.

“Het betonweggetje zou vorig jaar al worden aangelegd. Maar mede door de politieke perikelen tussen b. en w. en de gemeenteraad is het uitgesteld tot dit jaar. Bovendien is er nu ook meer financieel inzicht, dat de kosten uit de grondexploitatie betaald kunnen worden”, legt VvE-bestuurslid Gerrit Dijkstra uit. “Want alle 45 kavels zijn verkocht, of er ligt een optie op. Er zijn inmiddels 35 kavels bebouwd.”

De bewoners van De Peinder Mieden zullen volgens Dijkstra de aanpak van het pad door hun groene ‘woonwijk’ in april kunnen verwachten. “Vermoedelijk mogen we dan twee weken niet met auto’s over de vernieuwde stukken, en zes weken niet met zwaar verkeer.”

Het beton wordt ter plekke gegoten en moet daarna uitharden. “Dat is, als ik het goed begrijp, goedkoper dan het leggen van betonplaten”, aldus Dijkstra. “Mar as it klear is, binne wy einliks ferlost fan de sânferstowingen yn de simmer en de modder- en wetteroerlêst yn hjerst en winter. Hoe earder hoe leaver. Want sa kin it echt net langer”, vat VvE[-voorzitter Marianne van Staveren-Klasema de huidige situatie samen. “Er zijn delen waar je je niet op gewone schoenen kunt begeven zonder natte voeten te krijgen. Daarom trekken veel bewoners bij voorbaat al laarzen aan”, merkt bewoonster Paula Zijda op.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 19 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36