Dr. Jenke Gorter in het UMCG.
Dr. Jenke Gorter in het UMCG. Foto: aernout steegstra

Labonderzoek Noordzeeziekte krijgt vervolg

Algemeen

NOORDOOST FRIESLAND - In februari 2019 startte dr. Jenke Gorter in het laboratorium van het UMCG haar onderzoek naar Noordzeeziekte. De afgelopen twee jaar testte zij bijna 1300 stoffen op fruitvliegjes met Noordzeeziekte. De resultaten zijn hoopvol. Er werden stoffen gevonden die de epilepsieaanvallen verminderen, maar vervolgonderzoek is essentieel om de resultaten te valideren en hoop te krijgen op een totaalbehandeling.

Epilepsie is een aspect van het ziektebeeld, maar ook heftige spierschokken teisteren de patiënten. Jenke: “Het onderzoek is tot nu toe vooral gericht op de epilepsieaanvallen. Maar eigenlijk willen we natuurlijk dat ook de andere bewegingsstoornissen afnemen. Eén genmutatie zorgt bij Noordzeeziekte voor alle ziekteverschijnselen. Daar ligt een mechanisme onder. We hebben inzicht gekregen in hoe dat mechanisme zou kunnen werken, maar dat moeten we nog wel verder onderzoeken. Het zou het mooiste zijn als we niet alleen de symptomen bestrijden maar dat de stoffen ook op het mechanisme ingrijpen. We hopen op een medicijn dat het hele spectrum kan aanpakken.”

Verdiepingsslag
In februari 2021 start de onderzoekster daarom voor een half jaar met een verdiepend onderzoek naar de andere bewegingsstoornissen (verminderd evenwicht en spierschokken) van Noordzeeziekte. Ze neemt de resultaten van de afgelopen twee jaar daarin mee. Renske Wassenaar, voorzitter van Stichting Noordzeeziekte: “We zijn heel trots dat wij als stichting dit verdiepingsonderzoek mogelijk hebben kunnen maken dankzij de hulp van onze donateurs. We hopen natuurlijk dat er stoffen zijn die alle ziekteverschijnselen aanpakken.” De resultaten van het tweejarige onderzoek zijn nog niet zeker. Er zijn stoffen gevonden, maar deze stoffen moeten opnieuw worden getest (validatie) om te kijken of de stoffen echt werken. Het Zeldzame Ziekte Fonds (ZZF) zamelt op dit moment geld in om de validatie van de testresultaten verder te brengen.

Dit vervolgonderzoek zou in augustus 2021 moeten beginnen en kan alleen plaatsvinden als de financiering rondkomt. Renske: “Onderzoek kost tijd en geld. We zijn dan ook heel blij met de hulp van het ZZF.”

Harteloze ziekte
Noordzeeziekte is een progressieve aandoening waarbij patiënten last hebben van hun evenwicht in combinatie met ernstige spierschokken en epilepsieaanvallen. De gevolgen van Noordzeeziekte zijn desastreus, de ziekte laat een meedogenloos verloop zien. Alle functies vallen gaandeweg uit zoals praten, lopen en het gebruik van handen en voeten.

Er is nog maar weinig bekend over Noordzeeziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door één enkele mutatie in het GOSR2-gen, waardoor een belangrijk eiwit niet goed wordt aangemaakt. Zonder onderzoek is er geen kans op een beter leven voor de patiënten.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 12 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 14 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 15 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 16 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 17 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21