Kunst en cultuur horen bij zorg in De Waadwente.
Kunst en cultuur horen bij zorg in De Waadwente. Foto: Ingezonden

Kunst in De Waadwente in Dokkum: van oude meesters tot exposities

Algemeen

DOKKUM - De Nachtwacht van Rembrandt in Dokkum? Waarom niet? ZuidOostZorg en Sûnenz zorgden ervoor dat het topstuk uit het Rijksmuseum een week lang in De Waadwente te bewonderen was. Een replica, weliswaar, maar niet minder indrukwekkend. Voor De Waadwente is het een onderdeel van iets groters: kunst als middel om het leven te verrijken.

Sinds een aantal jaren zijn ZuidOostZorg en Sûnenz bezig om kunst en cultuur tot een integraal onderdeel van hun visie op zorg en samenleven te maken. “Kunst laat je op een andere manier kijken”, zegt Alie Lucas, coördinator Kunst bij ZuidOostZorg en Sûnenz. “Naar de samenleving, maar ook naar jezelf. Goede kunst helpt je een bredere blik te krijgen.” ZuidOostZorg en Sûnenz omarmen daarom de kunst. Niet als doel, maar als middel om een bijdrage te leveren aan een rijk leven.

Kunst leidt tot verdieping

“Gezond, maar vooral gelukkig ouder worden heeft heel erg te maken met jezelf vragen stellen: wat is voor mij belangrijk? Wat zijn mijn behoeftes?”, zegt Lucas. “Iedereen weet wel dat gezond eten en voldoende beweging belangrijk is om gezond te blijven, maar voor het stukje ‘geluk’ is soms toch nog net even wat meer nodig.” Kunst wordt bij ZuidOostZorg en Sûnenz daarom gebruikt om daarover het gesprek te voeren. En het taboe wordt daarbij niet geschuwd. “Bij een expositie met foto’s van naakte modellen met littekens stonden mensen echt even stil. Voor sommigen is het schokkend, anderen trekken de conclusie dat iedereen mooi is. Dat gesprek is precies wat we beogen.”

Belangrijk uitgangspunt is dat kunst niet alleen ‘zenden’ is. “De Nachtwacht was natuurlijk om te bekijken en misschien selfies mee te nemen, maar het is de aftrap van 'Oude Meesters'", zegt Lucas, "een project dat weer onderdeel is van een breder aanbod in De Waadwente, waar zowel bewoners, cliënten en bezoekers passief en actief aan kunnen deelnemen." Dit aanbod bestaat uit verschillende kunst- en cultuuractiviteiten, zoals exposities, atelierlessen en verschillende kunstprojecten.

Project Oude Meesters

Bij het project Oude Meesters gaat De Waadwente op zoek naar mensen die het leuk vinden om geportretteerd te worden in de stijl van de oude meesters. Zo kunt u bijvoorbeeld op de foto worden gezet als het Melkmeisje van Vermeer, of het meisje met de parel. Aan de foto wordt een interview gekoppeld: waar bent u een meester in? Wat is of was uw levenswerk, welke vaardigheid of kennis maakt u uitzonderlijk, zoals de schilderkunst dat voor bijvoorbeeld Rembrandt en Vermeer deed? Wie dit met De Waadwente wil delen kan zich aanmelden bij Alie Lucas, via a.lucas@zuidoostzorg.nl of telefonisch via 06- 19298070. Op dinsdag 12 en woensdagmiddag 13 januari 2021 worden de foto's gemaakt en de interviews afgenomen. De uiteindelijke portretten zullen vervolgens op verschillende plaatsen in en rondom De Waadwente worden getoond.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 8 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 9 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 10 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 11 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 12 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21