Apotheker Douwe (links) lijkt een giftig medicijn mee te zullen geven. Decor en kleding zijn zwart-wit en grijs. Scan de foto voor het filmpje.
Apotheker Douwe (links) lijkt een giftig medicijn mee te zullen geven. Decor en kleding zijn zwart-wit en grijs. Scan de foto voor het filmpje. Foto: Actief Media

'It's a wonderful life' - als het mag van Rutte c.s.

Algemeen


WERGEA / RYPTJERK - De theatergroep WIG-producties wilde de afgelopen tijd niet met de armen over elkaar zitten. Om met premier Mark Rutte te spreken: artistiek leider en regisseur Hans van Buuren uit Ryptsjerk en zijn spelersgroep vonden een 'geitenpaadje' om toch te kunnen repeteren, aan het stuk 'It's a wonderful life'. Gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse kerstfilmhit uit 1946.

Je zou het een sprookje voor volwassenen kunnen noemen. En het zou ook wel eens bij dat sprookje kunnen blijven, gelet op de geluiden uit 'Den Haag' over de strengere coronamaatregelen. Maar afgelopen zaterdag was WIG-producties nog druk aan het repeteren in De Bidler, waar vanavond, 16 december, de try-out plaats had moeten vinden en vrijdagavond de première. Daarna stonden acht voorstellingen gepland. Die waren vrijwel allemaal uitverkocht (maximaal 30 bezoekers), de laatste op woensdag 30 december.

Nu het voorlopig niet door mag gaan vanwege corona, hebben spelers en regisseur zich in elk geval anderhalve maand vermaakt: eerst met repetities in het dorpshuis in Ryptsjerk en vervolgens in De Bidler, "dat we een maand lang huren", vertelt Van Buuren.

WIG-producties beraadt zich

"Wy beprate tiisdeitejûn wat ús te dwaan stiet: útstelle oant ein jannewaris of oant folgjend jier mei Kryst", verwacht Simone Montsma van WIGproductties.

Kerstfilmhit nummer 1
in VS dateert uit 1946

Van Buuren vertaalde het filmscript van de ''meest inspirerende film aller tijden" (volgens het American Film Institute). "Op toneel zou het spelen 2,5 uur in beslag hebben genomen, dus heb ik de tekst bewerkt tot een lengte van ongeveer anderhalf uur. Maar de eerste doorloop nam nog twee uur in beslag, dus het tempo moet nog flink omhoog!"

Het kan een tamelijk hilarisch stuk worden, dankzij 'de kunst van het onbehouwen spelen', zoals Van Buuren het noemt. Met een knipoog naar het amateurtheater, inclusief de (vele) fouten die je bij amateurvoorstellingen kunt bedenken. "Zoals het op het laatste moment moeten invallen van de souffleuse als actrice, omdat er iemand ziek is geworden."

Melodramatisch begin

Het begint al meteen melodramatisch, met George Bailey die het leven niet meer ziet zitten. Hij staat wanhopig in de sneeuw en de mist op een brug.... In de hemel krijgen de engelen dringende verzoeken om Bailey te redden. Engel tweede klas Clarence Odbody wordt naar hem toe gestuurd. Bailey krijgt vervolgens de wereld te zien, zoals die zonder hem zou zijn geweest. Om hem zo de waarde van het leven bij te brengen.

Dankzij 'het onbehouwen spelen' wordt het een tragikomisch geheel. "We wilden een echt familieverhaal brengen, maar dan op basis van een onbekend stuk", legt Van Buuren uit. De film van Frank Capra uit 1946 is weliswaar in de Verenigde Staten vermaard, maar in Nederland nagenoeg 'nieuw'. De zes acteurs, die samen met Van Buuren ook zorg droegen voor de decorbouw, zijn: Sicco de Ree, Catrien van der Molen, Jitze Grijpstra, Kimberley Piek, Herman Tichelaar, Jeltje Joustra en Bram Adraansz.

Zeven spelers, veertig rollen

"Ze spelen samen ongeveer veertig rollen", vertelt Van Buuren. "Eigenlijk zou je moeten kunnen zien wat er achter de schermen gebeurt: voortdurend omkleden en heen en weer rennen!"
WIGproducties is een semi-professioneel gezelschap, dat afgelopen zomer in een tuin in Ryptsjerk "met groot succes" het stuk 'TOCH' speelde. Met het nieuwste stuk heeft de groep in elk geval "ontzettend veel lol" beleefd. Of dit ook het publiek wordt gegund, is afhankelijk van de 'coronamaatregelen' uit Den Haag.

De uitvoering volgt eind januari of met kerst 2021

Zie ook: www.wigproducties.nl

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 14 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 15 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 16 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 17 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21