Apotheker Douwe (links) lijkt een giftig medicijn mee te zullen geven. Decor en kleding zijn zwart-wit en grijs. Scan de foto voor het filmpje.
Apotheker Douwe (links) lijkt een giftig medicijn mee te zullen geven. Decor en kleding zijn zwart-wit en grijs. Scan de foto voor het filmpje. Foto: Actief Media

'It's a wonderful life' - als het mag van Rutte c.s.

Algemeen


WERGEA / RYPTJERK - De theatergroep WIG-producties wilde de afgelopen tijd niet met de armen over elkaar zitten. Om met premier Mark Rutte te spreken: artistiek leider en regisseur Hans van Buuren uit Ryptsjerk en zijn spelersgroep vonden een 'geitenpaadje' om toch te kunnen repeteren, aan het stuk 'It's a wonderful life'. Gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse kerstfilmhit uit 1946.

Je zou het een sprookje voor volwassenen kunnen noemen. En het zou ook wel eens bij dat sprookje kunnen blijven, gelet op de geluiden uit 'Den Haag' over de strengere coronamaatregelen. Maar afgelopen zaterdag was WIG-producties nog druk aan het repeteren in De Bidler, waar vanavond, 16 december, de try-out plaats had moeten vinden en vrijdagavond de première. Daarna stonden acht voorstellingen gepland. Die waren vrijwel allemaal uitverkocht (maximaal 30 bezoekers), de laatste op woensdag 30 december.

Nu het voorlopig niet door mag gaan vanwege corona, hebben spelers en regisseur zich in elk geval anderhalve maand vermaakt: eerst met repetities in het dorpshuis in Ryptsjerk en vervolgens in De Bidler, "dat we een maand lang huren", vertelt Van Buuren.

WIG-producties beraadt zich

"Wy beprate tiisdeitejûn wat ús te dwaan stiet: útstelle oant ein jannewaris of oant folgjend jier mei Kryst", verwacht Simone Montsma van WIGproductties.

Kerstfilmhit nummer 1
in VS dateert uit 1946

Van Buuren vertaalde het filmscript van de ''meest inspirerende film aller tijden" (volgens het American Film Institute). "Op toneel zou het spelen 2,5 uur in beslag hebben genomen, dus heb ik de tekst bewerkt tot een lengte van ongeveer anderhalf uur. Maar de eerste doorloop nam nog twee uur in beslag, dus het tempo moet nog flink omhoog!"

Het kan een tamelijk hilarisch stuk worden, dankzij 'de kunst van het onbehouwen spelen', zoals Van Buuren het noemt. Met een knipoog naar het amateurtheater, inclusief de (vele) fouten die je bij amateurvoorstellingen kunt bedenken. "Zoals het op het laatste moment moeten invallen van de souffleuse als actrice, omdat er iemand ziek is geworden."

Melodramatisch begin

Het begint al meteen melodramatisch, met George Bailey die het leven niet meer ziet zitten. Hij staat wanhopig in de sneeuw en de mist op een brug.... In de hemel krijgen de engelen dringende verzoeken om Bailey te redden. Engel tweede klas Clarence Odbody wordt naar hem toe gestuurd. Bailey krijgt vervolgens de wereld te zien, zoals die zonder hem zou zijn geweest. Om hem zo de waarde van het leven bij te brengen.

Dankzij 'het onbehouwen spelen' wordt het een tragikomisch geheel. "We wilden een echt familieverhaal brengen, maar dan op basis van een onbekend stuk", legt Van Buuren uit. De film van Frank Capra uit 1946 is weliswaar in de Verenigde Staten vermaard, maar in Nederland nagenoeg 'nieuw'. De zes acteurs, die samen met Van Buuren ook zorg droegen voor de decorbouw, zijn: Sicco de Ree, Catrien van der Molen, Jitze Grijpstra, Kimberley Piek, Herman Tichelaar, Jeltje Joustra en Bram Adraansz.

Zeven spelers, veertig rollen

"Ze spelen samen ongeveer veertig rollen", vertelt Van Buuren. "Eigenlijk zou je moeten kunnen zien wat er achter de schermen gebeurt: voortdurend omkleden en heen en weer rennen!"
WIGproducties is een semi-professioneel gezelschap, dat afgelopen zomer in een tuin in Ryptsjerk "met groot succes" het stuk 'TOCH' speelde. Met het nieuwste stuk heeft de groep in elk geval "ontzettend veel lol" beleefd. Of dit ook het publiek wordt gegund, is afhankelijk van de 'coronamaatregelen' uit Den Haag.

De uitvoering volgt eind januari of met kerst 2021

Zie ook: www.wigproducties.nl

Afbeelding
Krijgt Drachten eindelijk eigen treinstation? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Saranti: Kerstkriebels op de circusschool Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Banketstaven voor bewoners Haersmahiem Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Trio Légenda speelt 17 december in Beetsterzwaag Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Hijs jij ook de regenboogvlag op Paarse Vrijdag? Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Rusland - Oekraïne, een koloniale oorlog ? Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Mgla, Touch of TOTO en MY BABY in Iduna Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Janneke Warringa in Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Museum Dokkum heeft twee portretten terug gegeven Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie Lionsclubs voor Douwe Egberts waardepunten Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vijfde dan voor 78-jarige karateka Herman Veltman Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Welkom Dienst in adventstijd: ‘Kerst in etalage’ Algemeen 4 dec, 18:24
Afbeelding
Kerststuk ‘Scrooge’ in het Readtsjerkje op 18 december Algemeen 4 dec, 18:14