<p>Jacob Folkerts</p>

Jacob Folkerts

(Foto: Mango pictures)

De Vrije Baptistengemeente Bethel roept op om naar elkaar om te kijken

DRACHTEN - Ondanks de maximaal 30 kerkgangers per dienst bereikt de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten meer mensen dan ooit. De online diensten trekken zoveel bezoekers, dat men voor de techniek speciaal een studio bouwt. Ook het gemeentewerk ligt allesbehalve stil. “Wij zijn zeven dagen per week een kerkelijke gemeente”, zegt Roeland Harten, hoofd communicatie van de Vrije Baptistengemeente Bethel. “Juist nu moeten wij elkaar helpen.”

Aan een gemiddelde online kerkdienst van de gemeente werken 24 mensen mee: bandleden, sprekers, cameramensen, technici et cetera. De livestreams worden door het hele land bekeken. Harten vertelt over een Limburgs gezin. “Zij raakten zo betrokken bij onze online diensten, dat ze lid willen worden van onze gemeente. Wij brengen ze nu in contact met een partnergemeente in Roermond.” Bethel werkt veel samen met andere kerken, maar ook met organisaties zoals scholen. “Tijdens de vorige lockdown hebben wij organisaties aangeschreven. Wij hebben een gebouw van 10.000 vierkante meter. Weet dat het er is. Nu maken diverse scholen gebruik van onze faciliteiten.”

Harten benadrukt het belang van als kerk midden in de samenleving staan. “Of je gelooft of niet, iedereen zou moeten omkijken naar elkaar. Dat is de basis van het leven. Daarom hebben wij de gemeentezorg, van waaruit gemeenteleden andere mensen bezoeken. Daarnaast hebben wij Care Corner opgezet, om minima te ondersteunen, want het is wel bijna zeker dat het aantal minima gaat stijgen. In de Care Corner kunnen ze kleding uitzoeken, maar ook speelgoed voor de kinderen.’”

Voorganger Jacob Folkerts memoreert aan zijn ‘pake’ Jaap Ketelaar, die ook dominee was: “Hij ontketende de blauwe revolutie. Wereld in nood, breek uw brood. Als het evangelie geen handen en voeten krijgt, dan hebben wij geen boodschap.” Folkerts roept iedereen op om in deze tijd te delen. “Zoals ook in de Bijbel staat: ‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen’. Dit kan met een gift zijn, maar je kunt ook eens bij iemand langsgaan. Denk eens na wat je voor een ander kunt betekenen. Het bestaan wordt er zoveel rijker door.”

Online een dienst bijwonen? Kijk voor de programmering op: www.bethel.nl/agenda.

Meer berichten