Hans de Kok, Brenda Terluin en Adriana Perdok (v.l.n.r.). Achter hen te verdelen spellen en kleren.
Hans de Kok, Brenda Terluin en Adriana Perdok (v.l.n.r.). Achter hen te verdelen spellen en kleren. (Foto: Actief Media)

'De warme hand': liefdadigheid lijkt noodzaak

URETERP (SELMIEN) - In een tijd van crisis moet je elkaar bijstaan. Dat is de centrale gedachte van ‘De warme hand Friesland’. “Nu nog een initiatief, maar zo spoedig mogelijk een stichting”, zegt Hans de Kok uit Ureterp.


Hij kwam op het idee door zijn collega Adriana Perdok: gooi oude spullen als spelletjes en kleding vooral niet zomaar weg! “Daar kun je mensen die financieel krap zitten, heel goed mee helpen”, wist Adriana uit ervaring. Van het een kwam het ander. Samen met Hans z’n vrouw Brenda Terluin begon het drietal met ‘De warme hand Friesland’: ze verzamelen ‘en verspreiden speelgoed, spelletjes, kleding en meer spullen die minima een goed gevoel kunnen geven. “Compleet en goed materiaal, waar de mensen nog een tijd van kunnen genieten”, zegt Hans de Kok.

Het initiatief slaat direct aan. “We zijn een beetje overvallen door de vele reacties en aanbiedingen”, vertelt Adriana. “Er komen makkelijk 150 reacties op een bordspelletje in een plaats als Drachten!” Na ontvangst worden de spullen nagekeken en vrijwel direct op speciale websites en Facebookpagina’s geplaatst en eerlijk verloot.

Zelf alles bezorgen

Bijzonder is dat het drietal de spulletjes zelf ter plekke bezorgt, op eigen kosten. “Veel van de mensen die reageren, beschikken zelf niet over vervoer”, zegt De Kok. “Die zouden altijd buiten de boot vallen.” Ze beperken zich tot Friesland, vanwege de reisafstand.

Vlak voor Sinterklaas is de vraag naar spelletjes en kinderspeelgoed groot. Ook is er volop vraag naar kleding. “Maar ook met een vaas kun je iemand al blij maken”, zegt Adriana. Brenda Terluin merkt op dat mensen die doneren niet beseffen hoeveel geluksmomentjes ze overbrengen. “En heb je geen zin om de zolder op te gaan, dan kun je simpel wat speelgoed bestellen bij een (web-)winkel en bij ons af laten leveren. Wij zorgen dat het een goede plek krijgt.”

De volgende plannen? Brenda Terluin: “Wat nou als elk bedrijf in Friesland één extra Kerstpakket zou maken…”
www.dewarmehandfriesland.nl

Meer berichten